Вівторок, 30.04.2024, 12:40
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » Архів матеріалів
 
3 квітня виповнюється 105 років від дня народження письменника
Олександра Терентійовича Гончара, якого знають здебільшого як Олеся Гончара.

    Більш детальніше про письменника, його життєвий та творчий шлях  ви зможете дізнатися завітавши  до Ярмолинецької центральної книгозбірні, де представлена книжкова виставка «Сузіря майстрів пера» .
   Він народився в 1908 році. Людиною він був непростою. З одного боку, писав суто прокомуністичну прозу (роман "Прапороносці"). Входив до різного роду інстанцій, очолював Спілку письменників України. З другого боку, талант Гончара міг проявити себе в описах епізодів, особистих переживань героїв, замальовках природи. За роман "Собор" Гончара піддали демагогічній критиці, обговорювали на партактивах. Гончар усе це витримав. не зрікся написаного, послідовно боровся проти русифікаторських тенденцій у мовній політиці. Автор “Прапороносців”, “Тронки”, “Людини і зброї” та забороненого на 20 років “Собору”. Війна перервала навчання Олеся. Разом з однокурсниками пішов служити добровольцем на фронт, у боях був двічі поранений і рік провів у полоні. Згодом усе це опише в романі “Людина і зброя” та збірці “Фронтові поезії”. У Дніпрі Олесь Гончар познайомився зі своєю майбутньою дружиною Валентиною Данилівною Малою. Знайомство з нею пов’язують із друком новели “Модри Камень” у 1946 році. Це історія кохання радянського солдата до дівчини-іноземки. Звісно, така тема не могла пройти повз увагу критиків. У новелі вбачали тематичну недалекоглядність і фальш. Автору погрожували відрахуванням з університету.
Зараз у хатині, де минули дитячі роки письменника, діє музей-садиба. На жаль, частину експонатів, які найбільше цікавили відвідувачів, викрали.

 
Прикріплення: Картинка 1 ·Картинка 2
Переглядів: 112 | Додав: kypchakolga | Дата: 03.04.2023 | Коментарі (0)

   
    Щороку, наприкінці березня, у бібліотеках України для дітей проходить
Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Цей захід сприяє розширенню літературного кругозору читачів, формуванню культури читання, адже книга творить Людину, допомагає у навчанні, робить наше життя змістовним.

    23 березня у читальній залі центральної бібліотеки відбулося свято з нагоди відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання «Діти єднають Україну».
    На захід завітали шановні гості заступник директора обласної бібліотеки для дітей ім.Т.Г.Шевченка Лифар Оксана Петрівна, письменник, член національної спілки письменників України, член національної спілки журналістів України, голова обласного об’єднання товариства «Просвіта» Міхалевський Віталій Цезарійович, поетеса з Луганщини, яка тимчасово проживає у нашій громаді, членкиня Хмельницького осередку Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України», членкиня літературного клубу «Автограф» Міхайлова Наталія Олександрівна.
  Оксана Петрівна та Віталій Цезарійович привітали усіх присутніх із найбільшим книжковим святом року та подарували паперові та аудіокниги для користувачів дитячих бібліотек громади.
   Директорка бібліотеки Олена Слободян теж привітала присутніх з відкриттям Всеукраїнського тижня дитячого читання. Вона також вручила дипломи та подарунки учасникам першого туру II Всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків «Майбутнє планети у наших руках», роботи яких було направлено для участі у другому турі до Хмельницької обласної дитячої бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка. Дипломи отримали: Адамов Олександр, Гуменна Поліна, Тарасова Марія та Франкова Олеся.
    Ведучі дитячих свят — титульна сторінка будь-якого заходу. Тому ця робота є дуже важливою та відповідальною. Ведучому дуже важливо поєднати усіх гостей між собою, створивши святкову атмосферу. У нас були кращі ведучі Світлана Дячук та Артем Мельничук. Дякуємо їм за змістовно проведений захід.
Активну участь у святі прийняли учні 3-в класу ЗЗСО №1 з вчителькою Хоптяр Юлією Станіславівною.
    Особливістю заходу стала легенда про Україну та українську пісню. Дівчину-Україну, яка звернулася по допомогу до Господа у зв’язку зі стражданнями, що терпить земля її від «пролитої крові й пожеж» зобразила Коцюба_Маряна. Всевишнього, який надає допомогу всім, хто її потребує; возвеличення пісні як неоціненного дару виконав Войцехівський Артем. А саму легенду розповів Загранюк Микита.
   Свято доповнювали виступи вихованців Ярмолинецької дитячої школи мистецтв, зокрема, дитячий танцювальний колектив «Калинове намисто» який подарував чудовий настрій маленьким любителям книг.
   Сотню років тому пісню «Ой, у лузі червона калина» співали січові стрільці, і вона стала неофіційним гімном легіону УСС. Тепер, під час безжальної війни росії проти України ця пісня знову зазвучала, але з новою силою. А виконанні її на акустичних гітарах ще більше заворожує. Дякуємо ансамблю гітаристів Семену Небожинському і Семену Тимченку за чудове виконання пісні.
   Іван Дідула майстерно виконав на баяні композицію «За Україну»,а вокалістки Ангеліна Андрушко та Анастасія Починок своїм неперевершиним співом створили особливу атмосферу.
  До свята було оформлено книжкову виставку "З книгою до ПЕРЕМОГИ" , а також виставку картин та малюнків учнів дитячої школи мистецтв під керівництвом досвідченого викладача Остапчук Наталії Олександрівни.
Наприкінці, на згадку про свято, діткам подарували оригінально виконані закладки із правилами поводження з книгами та роздали буклети з програмою щоденних заходів до тижня дитячого читання.
   Щиро дякуємо усім причетним до організації та проведення свята. Зичимо міцного здоров’я та мирного неба!
   А ще – запрошуємо усіх наших читайликів до дитячої книгозбірні, щоб поринути у неймовірний книжковий світ! Чекаємо!
Переглядів: 122 | Додав: kypchakolga | Дата: 28.03.2023 | Коментарі (0)


    9 березня ми святкуємо День народження нашого  видатного поета з незламним духом Тараса Григоровича Шевченка. Сьогодні, у часи кривавої війни, голос Тараса  крізь віки закликає кожного українця боротися за власну країну. Вся творчість Тараса присвячена боротьбі  українців за свободу, на жаль сьогодні ворог у нас один і той самий. Тому саме  зараз, під час війни з росією, вірші Тараса Шевченка набувають нового сенсу  та особливо актуальні як ніколи.
     Шевченківські дні вже давно стали символом весни. Адже всі найголовніші події в житті Тараса Шевченка сталися навесні. Судіть самі! Навесні поет народився. Навесні 1838 року він став вільною людиною. Навесні 1840 року побачив світ «Кобзар». Навесні 1847 року поет опинився за гратами. Через 10 довгих-довгих років, навесні 1857 року, до нього надійшла звістка про волю. Та й покинув цей світ поет також навесні. Його ім’я  стало для багатьох поколінь українців символом свободи, його філософія – національною ідеєю, а твори – обов’язковою частиною гуманітарної освіти. Його «Кобзар» було перекладено на 100 мов світу. Багато пісень на вірші Шевченка стали народними.
   В приміщенні читальної зали Ярмолинецької центральної бібліотеки відбулася мистецька година «Натхненні Кобзаревим словом», приурочена дню народження великого поета. Чому мистецька година? А тому, що на заході звучали вірші, музичні твори та представлені картини, що відображають поетичні твори Кобзаря.
  Ведуча Сніжана Божик ознайомила присутніх з життям і творчістю Кобзаря, розкрили його багатогранну і творчу особистість. Життєдайне і завжди у всі часи актуальне слово безсмертного Кобзаря хвилювало серце присутніх.
  Вразила своїм виступом Ангеліна Андрушко, яка виконала пісню на слова Т.Шевченка «Думи мої».
   Дует скрипалів у складі Ольги Небожинської  та Яни Бежевець (керівник Наталія Супрун) виконали композицію «Реве та стогне Дніпр широкий».
  Наші заходи завжди доповнюють своїми неперевершеними творами члени літературного клубу «Автограф», що діє при Ярмолинецькій центральній бібліотеці. Свої вірші, приурочені Тарасові прочитали Жанна Олійник та Валентин Мазур.
   Ветеран педагогічної ниви Світлана Труняк розповіла про роль Т. Шевченка у Кирило-Мефодіївському товаристві та зачитала уривок із поеми «Сон»
  Директорка громадського часопису «Вперед» Алла Гуменюк у своєму виступі наголосила на тому, що Шевченка  за його твори любив не тільки прості люди, але ним захоплювались і багатії, приймали його на  вечірніх салонах.
   Заслужений артист України Євген Гжегожевський зачитав твір «Великому Кобзареві», який  вони разом з братом Вадимом Гжегожевським написали у 2000 році.
Наприкінці заходу учні Ярмолинецької дитячої школи мистецтв Віталіна  Гуцал  і  Анастасія Починок виконали пісню «Незламна»  під керівництвом Валерії Стрихарчук.
    До уваги присутніх була представлена виставка картин, присвячена пам’яті видатного поета та щирого патріота України Тараса Григоровича Шевченка. На виставці були представлені творчі роботи учнів та вихованців Ярмолинецької дитячої школи мистецтв, керівник Наталія Остапчук, серед яких були портрети великого Кобзаря, а також роботи за мотивами його творів.
Геній українського народу Тарас Шевченко залишається джерелом натхнення для минулих та майбутніх поколінь. Його творчість сприяла розвитку та встановленню нової української літератури, а його постать об’єднує українців у всьому світі.
   Як завжди в кінці заходу ми робимо спільне фото на згадку про проведене свято, але сигнал повітряної тривоги вніс свої корективи.
   Після відбою всі охочі долучились до покладання  квітів  Тарасу Шевченку.
  Колектив Ярмолинецької центральної бібліотеки щиро дякує за організацію та проведення свята директорці Ярмолинецької дитячої школи мистецтв Інні Олійник та всьому колективу, художньому керівнику Ярмолинецького центру культури і дозвілля Євгену Гжегожевському та директорці тижневика «Вперед» Аллі Гуменюк.
Переглядів: 267 | Додав: kypchakolga | Дата: 10.03.2023 | Коментарі (0)

  
  Щедра наша українська земля талантами: винахідниками, майстрами слова, відомими особистостями та визначними діячами. Вже стало традицією проводити знайомство з  талановитими постаттями в приміщені читальної зали Ярмолинецької центральної бібліотеки. Сьогодні у нас знову відбулась нова зустріч. Завітала до нас
українська письменниця, журналістка, мама двох синів, прес-секретар Хмельницького міського голови Ольга  Саліпа.

   Народилася поетеса 12 квітня 1986 року у смт. Гусятин, Тернопільської області у сімї вчителів. Вірші почала писати з семирічного віку, друкувала їх спочатку у шкільній газеті, а в старших класах поезії зявились на сторінках колективних збірок місцевих поетів. У 1996  році стала членом клубу талановитої молоді «Молода муза». З юних років молода поетка брала участь у літературних конкурсах: Ольга – лауреат районного фестивалю «Веселкове Надзбруччя», переможець  конкурсу читців номінація «Авторська поезія», присвяченого Міжнародному дню рідної мови (2002 р.). Вірші поетеси друкувались у газетах: «Вільне життя», «Свобода», «Ровесник», деякі з них увійшли до шостого випуску збірки молодих літераторів Тернопільщини.
    Перша поетична збірка «Я весна» вийшла, коли поетесі було лише 16 років в 2002 році в тернопільському видавництві.
    Після  закінчення Гусятинського коледжу вступила до Камянець-Подільського педагогічного університету. Народила  двох синочків Дмитра й Ігоря. Коли їм виповнилося три роки разом з сімєю переїхала до Сумщини, в місто Охтирка, куди чоловік Сергій отримав направлення на військову службу. Саме в Охтирці  Ольга Ігорівна спробувала себе в ролі журналістки на місцевому телебаченні.  А вже згодом стала редактором обласного тижневика, коли мала вільну хвилину – вишивала.
    Згодом повернулася на Хмельниччину, працювала на сайті одного з місцевих інтернет-видань, отримала пропозицію працювати прес-секретарем міського голови. Після тривалої паузи поетеса повернулась до літературної творчості.
    Основною тематикою поезій Ольги Саліпи є жіноча лірика, тема жінки, жіноча душа та почуття. ЇЇ героїня – сильна жінка, яка вміє відчувати і хоче бути слабкою.
    У 2020 році в нашій книгозбірні вже відбувалася презентація книг «Оля», «Територія жінки» та «Територія вогню».
     Сьогодні пані Оля завітала до нас з новими романами: «Облудниця», «Дерево роду», «Будинок на Аптекарській», «Брошка гімназистки», «Пташка на долоні», а також зовсім новим романом для підліткового віку «Таємниця замку-корабля».
    Зустріч пройшла у дружній, теплій атмосфері. Авторка трохи відкрила для присутніх таємниці творчого процесу, як, власне, цікавий і непростий шлях підготовки і видавництва своїх романів. А ще поділилася планами на майбутнє. Тож усі були в захваті  як від самої авторки, так і від її розповідей, тому усі присутні придбали книги авторки. А після урочистої частини знайомство продовжилося за чашкою чаю і солодощами, приготовленими самими бібліотекарями.
Колектив Ярмолинецької центральної бібліотеки щиро дякує пані Ользі за подаровані книги, що поповнять фонд новими та цікавими книгами.
Прикріплення: Картинка 1 ·Картинка 2
Переглядів: 173 | Додав: kypchakolga | Дата: 23.02.2023 | Коментарі (0)

   
  23 лютого відбувся семінар бібліотекарів Ярмолинецької громади «Бібліотека та російсько-українські інформаційні війни.

   Директорка Ярмолинецької ЦБ Олена Слободян ознайомила присутніх з завданнями та планами роботи на 2023 рік. Розповіла про конкурси 2023 року та підготовку до Тижня дитячого читання.
  Методистка Алла Черевуля проаналізувала роботу бібліотек за 2022 рік та надала методичні поради на 2023 рік. Ознайомила присутніх з методичними виданнями, яку підготували працівники методично- бібліографічного відділу та зупинилася на здачі  звітності ЕСМаР.
   Провідний бібліотекар відділу УФКФіК  Катерина Гуменюк наголосила на тому, щоби слідкувати та вчасно вилучати з книжкових фондів застарілу та зношену літературу. Відповіла на  питання, яке стосується  вилучення  російських книг із бібліотечних фондів.

 Дуже важливим у роботі бібліотеки є популяризація краєзнавства. Саме про цю роботу були також надані рекомендації провідним бібліографом-краєзнавцем Ларисою Мазій. Також  бібліотекарі ознайомилися з створенням та  наповненням   новостореної сторінки «Краєзнавчі родзинки нашої громади»
Досвідом придбання літератури поділилася бібліотекар бібліотеки-філіал с. Томашівка Валентина Розгонюк, яка неодноразово приймала участь у різних акціях та розіграшах, та отримувала літературу від різних видавництв.
   Закінчився  семінар спілкуванням, під час якого бібліотечні фахівці  обмінювалися думками та обговорювали важливі завдання щодо обслуговування користувачів в теперішній складний час.
Переглядів: 94 | Додав: kypchakolga | Дата: 23.02.2023 | Коментарі (0)

   
Міжнародний день рідної мови – день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного  та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії  Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі.

    Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половини загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримати мову як ознаку культурної приналежності особи.  Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги. Недарма хтось із великих сказав: «Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина». Як бачимо цей вислів стає актуальним сьогодні, коли українці змушені шукати притулку в багатьох країнах світу. Але забувати чи нехтувати рідною, українською,  теж не можна. Сьогодні вона стала нашою чи не найголовнішою зброєю.
       В Україні Міжнародний день рідної мови відзначають з 1999 року, хоча  сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть. Тому оминути цю тематику ми не змогли, організувавши виставку літератури для наших читачів під назвою «Мова – коштовний скарб народу», яка знаходиться в читальній залі Ярмолинецької центральної бібліотеки.
     Переглянути постійно діючу виставку та підібрати книгу до смаку приходять наші читачі та колеги з різних бібліотек нашої громади, гості та тимчасово переміщені особи. Вони цікавляться тематиками літератури: «Яке прекрасне рідне слово», «Слово - то мудрості промінь, слово – то мудрість людська», «Читаймо українське», адже мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кілька тисячолітньої  еволюції кожного етносу. Без власної мови, своєї самобутньої культури немає народу, вона є найважливішим засобом  спілкування  людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.  Будь-яка мова бідніє від того, що нею не користуються на державному рівні й не спілкуються в побуті. Тому, аби примножити й зберегти нашу рідну українську мову, нею потрібно спілкуватися, починаючи від колискових і завершуючи виступами з високих трибун. Нею варто думати та мріяти, дивуватись і любити.
    Тож, завітайте до нашої книгозбірні та дізнайтесь про історію виникнення рідної мови, її початок, розвиток, утиски, різноманіття різних діалектів та говорів, про архаїзми, неологізми, тощо. Ми зможемо підібрати для Вас будь-яку літературу, що стосується мовної тематики.

 
Прикріплення: Картинка 1 ·Картинка 2
Переглядів: 299 | Додав: kypchakolga | Дата: 21.02.2023 | Коментарі (0)

   
  20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. У цей день згадують про подвиг учасників Революції Гідності 2013-2014 років та вшановують пам'ять загиблих під час протестів.

     Революція гідності є однією з наймасовіших  та трагічних подій у новітній історії України, результатом якої стало повалення  проросійського  та відновлення європейського курсу розвитку України. Однак у боротьбі за права людини, громадянина, демократію і свободу українці заплатили високу ціну – 107 загиблих Героїв Небесної Сотні.
     У день памяті про подвиг Героїв працівниками Ярмолинецької центральної бібліотеки створено виставку літератури «Небесна Сотня молиться за нас», до якої увійшли матеріали про ці трагічні сторінки нашої історії.
     Цього року 12 годині у всьому світі доєднуються до тихої акції «Ангели пам’яті». Створюють тисячі витинанок із білого паперу, які символізують загиблих за Україну і «спільну болючу пам’ять та віру в перемогу світла над темрявою». Бібліотекарі також долучились до тихої акції, власноручно виготовили паперові ангели й разом з учасниками Майдану розвісили їх на дереві біля пам'ятника Героям Небесної Сотні.
     Тож пам’ятаймо, що ми не маємо права опускати руки тоді, коли їх не опустили ті, хто були до нас.
Переглядів: 75 | Додав: kypchakolga | Дата: 20.02.2023 | Коментарі (0)

11 лютого – пам’ятна дата, присвячена незмірно важливій ролі жінок і дівчат у науці. Відзначається за підтримки ЮНЕСКО та спеціальної структури ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок, маючи на меті сприяння повноцінному та рівному доступу жінок та дівчат до участі в науці.
Історія відзначення цього дня сягає 20 грудня 2013 року, коли Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію «Наука, техніка та інновації в цілях розвитку», в якій проголосила рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки і інновацій як запоруку забезпечення гендерної рівності в цій сфері. 22 грудня 2015 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, якою встановила 11 лютого як Міжнародний день жінок і дівчат у науці.
Понад 60 країн приєднались до ініціативи і проводять спеціальні заходи, присвячені цьому дню. Ярмолинецька центральна бібліотека доєдналась до відзначення цього дня, організувавши виставку в читальній залі, переглянути яку завітали наші читачі та колеги з бібліотек громади. Матеріали виставки розповідають про відомих українських жінок, що досягли вагомих результатів в різних сферах: Антоніна Приходько (фізикиня), Ольга Перевозчикова (інформатикиня), Клавдія Латишева (математикиня), Олена Ванєєва (математикиня), Катерина Ющенко (кібернетикиня), Світлана Арбузова (генетикиня), Нана Войтенко (нейробіологиня) та інші.
З матеріалами виставки запрошуємо усіх охочих ознайомитись в читальній залі нашої книгозбірні.

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 163 | Додав: kypchakolga | Дата: 07.02.2023 | Коментарі (0)

    
В приміщенні Ярмолинецької центральної бібліотеки відбулося чергове засідання літературного клубу «Автограф». На зустріч завітали наші друзі, поети та прозаїки: Бучуляк Катерина, Олійник Жанна, Мазур Валентин, Дзівановська Яніна, Швець Микола, Колотило Галина, Слободян Ярослава, Міхайлова Наталія та Сасюк Валентина. Це перша зустріч в цьому році, тому пройшла в теплій невимушеній атмосфері за чашкою чаю, під час якої присутні зачитували свої нові твори, обмінювались враженнями, ділились наболілим, хвилюючим. Автографці привітали свою колегу Бучуляк Катерину з днем народження. Усі були приємно здивовані, що на слова Валентина Мазура складені пісні, які також прозвучали  під час зустрічі у виконанні Яніни Дзівановської.
Переглядів: 283 | Додав: kypchakolga | Дата: 03.02.2023 | Коментарі (0)

   Сьогодні ми вшановуємо пам'ять про Героїв Крут, які стримали більшовиків і не підпустили їх до Києва. Бій під Крутами — бій, що відбувся 16 (29) або 17 (30) січня 1918 року біля залізничної станції Крути.
   У бою під Крутами брала участь тільки одна сотня Студентського куреня (близько 120—130 осіб) проти більшовицьких заколотників, які виступили збройно в кількості близько 6000 осіб.
   Фільм "Крути 1918" - це фільм, який варто побачити усім українцям. Так, сценарій дуже авторський зі своєрідним баченням тих подій, але в історичному плані все витримано доволі точно.
    А найбільшим плюсом фільму є те, що він НАШ, повністю український! Ми навчились знімати кіно. На наші кінострічки є попит.
Тож радимо подивитись цей фільм.
Переглядів: 103 | Додав: kypchakolga | Дата: 30.01.2023 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 6 7 8 9 10 ... 77 78 »
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів