Понеділок, 06.05.2024, 14:42
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2024 » Квітень » 26

 
  У рамках обласного форуму “Книжкова весна на Хмельниччині” у читальній залі Ярмолинецької центральної бібліотеки відбулась зустріч із відомою подільською поетесою, нашою землячкою Славою Слободян
.

   У локації проведення заходу було оформлено тематичну виставку “Серед війни черпаю силу в слові”, де представлено поетичні збірки поетеси, добірки її творів у періодиці, а також фотокниги картин українського художника Володимира Реброва, у яких також вміщено твори мисткині.

 Родом із Тернопільщини, Ярослава Степанівна уже відчуває і Ярмолинеччину своїм домом, бо ж знайшла тут свою долю, тут народилися діти, роки віддано педагогічній праці у Москалівському ЗЗСО I-III ступенів. На запитання, який край все ж є ріднішим, пані Ярослава відповіла образно: “Кажуть, що дорога додому завжди коротша, ніж з дому. Тому я можу впевнено сказати, що і сюди, в Ярмолинці, і до материнського краю на Тернопільщину мені однаково швидко їздиться. А дім, загалом, там, де діти, де сім’я”.

   Про початок своєї творчої діяльності, який співпав із трагічними подіями в Україні – повномасштабною війною – мисткиня теж розповіла присутнім: “Я почала займатись волонтерством, і ми їздили роздавати їжу мобілізованим до однієї із військових частин. Потрібно було робити усе дуже швидко, і практично не було часу підняти голову, щоб побачити обличчя тих, кому ми насипали приготовлену волонтерами їжу. Я бачила лише їхні берці. Та й сили, якщо чесно, не було, дивитися в очі землякам, які йшли в невідомість війни. Так з’явився перший мій вірш: “Не можу глянути вам у вічі, тільки берці, берці…”

  Спочатку писала, каже пані Ярослава, щоб вилити на папір власні почуття і думки про війну, закликати людей організовуватися і це викладала на свою сторінку у соцмережі Facebook. Але тоді не знала, що це буде стільки віршів, що з’являться книги. Першими читачами та критиками поезій завжди є сім’я – чоловік та діти. Вони ж підтримали ініціативу видати збірки поезій. Книги були надруковані за кошти благодійників, але потім усі гроші від продажу збірок авторка спрямувала на потреби ЗСУ. Так само підтримали починання поетеси і колеги по роботі – педагоги Москалівського ЗЗСО I-III ступенів, і найперше – приятелька Ярослави Слободян, учителька української мови та літератури Альона Володимирівна Матвейцова, яка теж була присутня на зустрічі.

  Цікаво було послухати історію про дідуся Ярослави Слободян, який воював під час Другої світової війни та залишив свої щоденники, де записував події та власні враження.

   Розповідала мисткиня про свою любов до поезії, яка зародилася ще з ранніх літ, коли у школі вона вивчала напам’ять не лише програмні твори українських письменників, але й повністю сценарії шкільних свят та могла у разі потреби замінити будь-якого читця.

   Серед улюблених поетів пані Ярослави – українські класики: Тарас Шевченко, Леся Українка, Василь Симоненко, Василь Стус, Ліна Костенко, із сучасників – Сергій Рубан, Оксана Мох та інші.

    Окрема сторінка зустрічі – розмова про волонтерську діяльність Ярослави Слободян, бо вона унікальним чином зуміла використати власні твори задля організацій зборів на потреби ЗСУ.

   “Сергій Рубан одного разу сказав мені: “Славо, потрібно дати людям щось взамін, бо просто розміщувати дописи про збір – це не зовсім ефективно”. І я почала записувати по одному віршу в день, робити такі відео і виставляти їх у Фейсбуці. А потім почала виходити у прямі етери, щоб люди бачили, що я є, що я жива, читала свої вірші, і люди відгукувалися донатами”.

   Загалом, завдяки зборам, які організовувала пані Ярослава, читаючи свої вірші у прямих етерах, було придбано уже кілька автівок, дрони, інші технічні засоби для військових. Натепер поетеса допомагає місцевій волонтерці Каті Адамовій закривати великий збір на FPV-дрони, мета – 500 тисяч гривень. Після завершення війни Ярослава Слободян планує обов’язково продовжити творчу діяльність.
    Під час зустрічі звучали вірші поетеси у виконанні учнів шкіл громади Каріни Качуровської, Вікторії Новосядлової,  Софії Адамової, Олександра Адамова, Тетяни Мороз. Читала твори колеги учителька Москалівського ЗЗСО I-III ступенів Альона Матвейцова. Добрі слова про авторку та її чудові вірші, які доторкаються до найтонших струн душі, виголосили краєзнавиця та поетеса з села Антонівці Яніна Дзівановська та авторка цього матеріалу.

    У заході взяли участь учні Ярмолинецького ЗЗСО I-III ступенів №2 разом із учителькою української мови та літератури Валентиною Володимирівною Григою.

   Щиро подякувала за цікаву розповідь гості директорка Ярмолинецької центральної бібліотеки Олена Слободян та передала їй на згадку сувенір.

   Захід продовжився прямим включенням із Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки, де відбулась презентація бібліографічного покажчика “Герої України – учасники російсько-української війни: Хмельницька область”. На заході у Хмельницькому були присутні наш земляк, Герой України Дмитро Чавалах із села Соколівка, батьки Героя України Івана Зубкова Антоніна Петрівна та Іван Іванович з Деражні, мати Героя України Дмитра Крамара пані Наталя та його дружина Тетяна з села Гвардійське, дружина Героя України Дмитра Васильєва Ірина.
     У Ярмолинцях в онлайн-заході взяла участь мати Героя України, уродженця нашого селища Володимира Сови-Лісовця Наталія Михайлівна. Усі учасники заходу переглянули відеофільм “Розповім про Героя”, створений працівниками Ярмолинецької книгозбірні про Володимира Сову-Лісовця та вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх загиблих за волю та незалежність України.
    23 квітня пройшов ще один захід в рамках обласного форуму “Книжкова весна на Хмельниччині” за участі Валентина Мазура. 

Алла Гуменюк.

Переглядів: 21 | Додав: kypchakolga | Дата: 26.04.2024 | Коментарі (0)

Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів