Понеділок, 29.04.2024, 19:38
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2024 » Квітень » 11

     В читальній залі Ярмолинецької центральної бібліотеки відбулася зустріч з      Героєм України  - Дмитром Чавалахом. Дмитро народився та виріс в селі Соколівці, що на  Ярмолинеччині. Він один із перших отримав звання «Герой України», його ім’я вже написано в історію нашої держави золотими літерами.
    Пан Дмитро розпочав розповідь із демонстрації телепередачі «Хоробрі серця», гостем якої нещодавно він був. Ця передача вразила усіх присутніх до сліз, адже тут були відображені сюжети де наш Герой зустрічається із своїм лікарем та родиною Зайцевих, які врятували йому життя та переховували на окупованій території Херсонщини від російський окупантів. Також присутні переглянули відео бою, записане  власноручно Дмитром.
      Переглядаючи бойові світлини, Дмитро Петрович розповів про перший бойовий досвід, який отримав на Луганщині у 2014 році. «Згодом обрав 11 окремий мотопіхотний батальйон «Київська Русь»  із місцем дислокації на Одещині, потім було Щастя, Світлодарська дуга, де доводилось потрапляти під обстріли з мінометів, великокаліберних кулеметів та гранатометів, протидіяти ворогові та набувати необхідного бойового досвіду»,  - з гордістю розповів наш земляк. Саме тут за ініціативи Дмитра була створена стіна-музей, на якій бійці розміщували усі види бойової зброї що прилітала зі сторони окупантів. Біля цієї стіни робили світлини усі хто приїжджав до бійців.
    Від початку лютого 2022 року батальйон, у якому служив Дмитро, перебував у складі 59-ї мотопіхотної бригади в районі Олешківських пісків, що на Херсонщині. Там же й застала його звістка про повномасштабне вторгнення, там і прийняв важкий бій, захищаючи Антонівський міст, що з’єднував Херсон з лівобережжям. «Були важкі поранення, але наказ було виконано, бригада прорвалася з оточення, рашисти не змогли цьому завадити, навіть за допомогою авіації», - коментує Герой. Протягом дня українські захисники змушені були повертати Антонівський міст кілька разів під свій контроль. «Мотопіхотна рота Дмитра Чавалаха йде слідом за танкістами, щоб прикрити вихід бригади з оточення. Задача: зачистити міст від окупантів та закріпитися на Правому березі Дніпра. 1,5 кілометра шляху рота Дмитра з боями долає понад 3 години, але прорвали міст, пройшли», але снайперська куля дістає командира Дмитра. Він опиняється у лікарні в окупованому Херсоні, де йому українськими лікарями були зроблені операції та подвійні медичні картки, щоб приховати справжні імена та походження. Лікар Віталій Хомуха, завідувач хірургічного відділення Херсонської міської лікарні приймає рішення змінює легенди про історії хвороб, за що йому та колективу лікарні шана і щира вдячність. Потім переховувався понад 2 місяці у домі Євгена  та Олени Зайцевих на прохання громадської діячки та волонтерки Любові Чарнецької, яка пише вірші, один із яких вона присвятила нашому Герою та зуміла переправити його на підконтрольну територію України, за що їй велика вдячність.
   За мужність та героїзм, виявлені під час оборони Херсона 24 лютого 2024 року, Указом Президента України Дмитру присвоєно звання «Герой України».
На данний час Дмитро Чавалах викладає історію у Соколівському ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Йому дуже подобається працювати з дітьми, а вони з вдячністю тягнуться до молодого та освіченого вчителя.
  На зустрічі  лунали художні номери. Учениця пана ДмитраЕлеонора Слободян прочитала власний вірш «Навіщо це?».   Учень Ярмолинецької дитячої школи мистецтв, Сашко Міщанчук подарував Героєві пісню «Там біля тополі калина росте» (керівник Валерія Стрихарчук), а у виконанні Анастасії Починок прозвучала пісня-романс «Черемшина» на бандурі (керівник Тетяна Мацкул).
   Про подвиг нашого Героя та історію його порятунку повинні дізнатися усі, тож у майбутньому Дмитро мріє це викласти на папір у своїх спогадах.
   Учасники заходу висловлювали слова вдячності Герою України та нашим захисникам, які зараз виборюють для нас мирне небо.
Переглядів: 77 | Додав: kypchakolga | Дата: 11.04.2024 | Коментарі (0)

Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів