П`ятниця, 26.04.2024, 07:34
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » Архів матеріалів

    Кожного року 9 червня в багатьох країнах світу відзначають День друзів. Рішення про створення цього свята вперше прийнято у 1935 році в Конгресі США. Саме Дню друзів була присвячена зустріч літературного клубу «Автограф», що діє при Ярмолинецькій центральній бібліотеці.

    На сторінках національних та міжнародних календарів є безліч доказів уваги до цінності понять «дружба» і «довіра». На дружбі і довірі, які йдуть рука об руку, побудовано практично все в нашому світі і хоч такого роду взаємини можуть здаватися в деяких випадках досить незначними, вони все ж є нічим не замінними і бажаними більшістю з нас. У цьому ми  переконались в світлі подій, які відбуваються в нашій країні. Про ці та інші події дискутували наші «автографці»: Валентин Мазур, Микола Швець, Галина Колотило, Наталія Міхайлова, Катерина Бучуляк, Валерій Лозінський та Жанна Олійник.
     Так сталося, що День друзів співпав з Днем народження членкині клубу Жанни Олійник, тож це був ще один привід для зустрічі. Наші людські взаємини, які характеризуємо прекрасним словом «дружба», настільки унікальні, що ніяке інше слово просто б не підійшло, бо «дружба» - це взаєморозуміння і безкорисливість, щирість і довіра, спільні інтереси і точки дотику. Тож усі присутні привітали Жанну Олійник з Днем народження, тому що друг ніколи не буде байдужим, а дружні відносини сповнені відвертості і немає більш надійної людини. Позитивність дружніх відносин важко заперечити. Вона цінувалась завжди і в усі часи, тож зустріч пройшла в теплій і дружній атмосфері.
    Хоча справжня дружба чомусь вважається вкрай рідкісним явищем, на наш погляд це зовсім не так. Деякі, може, поки що не помічають її або ж виставляють занадто високі мірила для визначення її справжності, але в цьому і полягає відповідь – якою мірою будете міряти, такою відміряють вам – і це без компромісів. Як бачимо, дружбу легко втратити, але хто шукає – знаходить, адже дружба ні до чого не зобов’язує і водночас зобов’язує до всього. Вона є природньою для нас і більш природньою, ніж ворожнеча. ЇЇ природа відома всім – вміння віддавати або ж дарувати те, що є у нас в абсолютному достатку – нашу увагу. Ми всі володіємо нею, часто приділяємо увагу абсолютно незначним речам, не помічаючи тих, хто оточує нас, а саме вони є справжньою цінністю. Дружба між людьми та народами буває самою різною, і зовсім не обов’язково підтримувати щоденний контакт, це і не потрібно. Потрібна звичайна увага, якою ми, навіть без шкоди для себе, можемо з легкістю поділитися.
    То ж в День друзів ми вітаємо всіх наших читачів! Не забувайте привітати ваших друзів! Бажаємо Вам миру, міцного здоровя, всіх благ і нехай ваша дружба ніколи не зникне! Зі святом Вас, дорогі друзі!
Переглядів: 115 | Додав: kypchakolga | Дата: 12.06.2023 | Коментарі (0)


     Діти – це головна радість і надія не тільки для батьків. Вони справжнє майбутнє для нашої держави, а й для всього світу загалом.
    Саме 1 червня, у перший день літа, відзначається Міжнародний день захисту дітей. Це свято – нагадування суспільству про необхідність захищати права дитини, щоб усі діти росли щасливими, навчалися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали чудовими батьками та громадянами своєї країни. Особливо важливим цей день видається під час війни в Україні. Адже діти – маленькі частинки великого щастя, їмя якому Життя!  Діти – це диво, яке наповнює життя кожного дорослого щирою радістю і теплотою.
    День захисту дітей надзвичайно важливий, тому що змушує нас не залишатися байдужими й намагатися зробити все для того, щоб діти в Україні були під надійним захистом і зберегли найкращі спогади про дитячі роки на все життя. 
     В цей день працівники Ярмолинецької центральної бібліотеки  та Ярмолинецької дитячої бібліотеки приєднались до святкування. Нами була організована благодійна акція «Серцем до серця: допомога ЗСУ», де відбулась виставка-продаж дитячих малюнків та іграшок. Найбільше захоплення в діток на святі викликав -  аквагрим. Це патріотичні малюнки на ручках та обличчі, який став чудовим доповненням свята.  А подарували цю радість дітям наші художниці – Ольга Купчакінженер з комп’ютерних систем Ярмолинецької центральної бібліотеки та Наталія Міхайлова  - пересенка з Луганщини, яка стала для працівників бібліотеки рідною людиною.
  Хочеться подякувати діткам, які долучились до акції та намалювали чудові малюнки для продажу. Та особисто подякувати Наталі Білич - переселенці з Мелітполя, яка напередні акції принесла картину, яку малювали разом із своїми дітьками.
  Завдяки акції були зібрані кошти в сумі 925 гривень, які передані для допомоги ЗСУ.
    Разом до перемоги!
Переглядів: 196 | Додав: kypchakolga | Дата: 02.06.2023 | Коментарі (0)


 День Героїв або Свято Героїв - щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків - борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА, а також героїв Небесної Сотні та сучасної російсько - української війни.
 День Героїв - це день пам'яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українських вояків - борців за волю України та є символом незборимості української нації.
  Зараз новітні Герої та Героїні України на різних фронтах та напрямках щоденно захищають Україну та український народ від рашистського режиму, збройних сил російської федерації.
Дякуємо усім, хто захищав та захищає зараз нашу неньку Україну!!!
  В читальній залі презентується виставка "Українці - нація героїв". Через історію козацтва, по суті, переломлювалася ціла епоха в минулому України та її народу. Сучасні українські історики на основі новознайдених документів і матеріалів та досягнень новітньої історичної науки створили узагальнений образ українського козацтва. Під час Української революції 1917-1921 років українцям вдалося відновити державу. На виставці представлені книги, що висвітлюють події в Україні часів Центральної Ради, Гетьманату, Директорії. Діяльність УПА була логічним продовженням українського визвольного руху періоду Української революції 1917-1921 років. Окремий розділ виставки висвітлює історію російської агресії проти України, представлені монографії, наукові та експертно-аналітичні публікації, документальні та художні видання.
 Хто вони, захисники України? Яку ціну платять, виконуючи священний обов'язок?Саме про це і ця виставка.
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 111 | Додав: kypchakolga | Дата: 23.05.2023 | Коментарі (0)


У  третій четвер травня, українці вже традиційно святкують День вишиванки.

Для жителів нашої громади ранок цього дня розпочався ще до світанку з повітряної тривоги. Та після відбою тривоги люди звично взялися до своїх справ – з вдячністю нашим Збройним силам і з молитвою за воїнів.
Хвилиною мовчання на спомином про полеглих Героїв і молитвою за захисників розпочалися в Ярмолинецькій громаді урочистості з нагоди Дня вишиванки на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку в центрі селища. Таким самим настроєм були сповнені і слова привітання, з якими до жителів громади звернувся заступник Ярмолинецького селищного голови Іван Березовський – побажанням усім нам невтомної підтримки українських Сил оборони і мирного неба.
На святі лунали вірші наших поетів, членів Хмельницького осередку ВТС «Конгрес літераторів України» , членів літературного клубу «Автограф», що діє при Ярмолинецькій центральній бібліотеці: Жанни Олійник, Валентина Мазура та голови районного осередку «Просвіта»  ім.. Т.Г. Шевченка – Миколи Побережного.
Звуки бандури від учнів та викладачів Ярмолинецької школи мистецтв звучали піднесено та життєствердо. Бо наше сьогодення мов той візерунок на вишиванці, де переплелися нитка чорна та червона, журба та любов, сум та радість.
 Працівники Ярмолинецької центральної та Ярмолинецької дитячої бібліотек підготували книжкові виставки та виставки робіт місцевих вишивальниць «Вишиванка  - символ української душі».
На завершення працівники культури громади,  члени літературного клубу «Автограф», працівники селищної ради та небайдужі, прийняли участь в організованому флешмобі «Я люблю Вишиванку».  Всі разом вони утворили "живий" символ української культури - український вінок з вишитих рушників та стрічок. В центрі віночка діти майоріли українськими прапорами.
Вишиванка пройшла крізь віки і нині радує  всіх своїм колоритом та розмаїттям.  То ж нехай цей символ завжди буде у Вашій оселі, як ознака великої любові і незрадливості.
Переглядів: 277 | Додав: kypchakolga | Дата: 19.05.2023 | Коментарі (0)

 
25 квітня в читальній залі Ярмолинецької центральної бібліотеки проведено семінар «Оновлені форми звітності про діяльність публічних бібліотек» для працівників бібліотек громади.
  Відкрила семінар Олена Слободян – директор Ярмолинецької центральної бібліотеки, яка проаналізувала висвітлення роботи бібліотек у соціальних мережах, ознайомила з проведенням обласного молодіжного літературного проекту «Розповім про Героя» та запропонувала прийняти у ньому участь.
  Методист Алла Черевуля ознайомила з новими формами звітності та надала рекомендації щодо заповнення бланків 6-НК, провела детальний аналіз звітності за І квартал.
  Провідний бібліотекар відділу УФКФіК Катерина Гуменюк наголосила на те, щоби слідкувати та вчасно вилучати з книжкових фондів застарілу та зношену літературу. Також зупинилася на питанні вилучення з фондів російської літератури.
  Протягом семінару виникали питання з якими сільські бібліотечні фахівці стикаються у повсякденній роботі, на що фахівці Ярмолинецької центральної бібліотеки надавали консультації та змістовні відповіді.
  Підсумовуючи роботу семінару, хочеться зазначити, що колектив бібліотечних фахівців націлений на невтомну і творчу працю, активну участь у житті своїх громад
.
Переглядів: 152 | Додав: kypchakolga | Дата: 26.04.2023 | Коментарі (0)


   25 квітня в приміщенні читальної зали Ярмолинецької центральної бібліотеки відбувся вечір поезії з новою талановитою поетесою Яриною Санчес. Пані Ярина – наша землячка, родом з Хмельницького району, писати вірші почала нещодавно, але має і прозові твори.
  Зараз готується збірка її віршів, які сьогодні звучали в читальній залі. Вона завітала в центральну бібліотеку зі своїми друзями та мамою, презентувала свої вірші під звуки ліричної музики, що створило приємну та душевну атмосферу. Усі присутні були зачаровані позитивом і надзвичайною енергією гості, яка є дуже емоційною та неординарною особистістю, про що свідчить її поезія, сповнена і вірою, і надією,і любов’ю, під час читання якої авторка водночас і плаче, і сміється. Переконайтеся у цьому самі…
Після урочистої частини спілкування продовжилося за чашкою чаю, а на згадку про сьогоднішню зустріч пані Ярина отримала невеличкий сувенір – фіалки, вирощені нашими бібліотекарями та запевнила присутніх, що скоро презентуватиме власну збірку віршів. Тож побажаємо поетесі здоров’я, миру, жіночого щастя, здійснення усіх бажань, щоб її муза завжди була поруч.
Переглядів: 273 | Додав: kypchakolga | Дата: 26.04.2023 | Коментарі (0)

   
    В нашій бібліотеці відбулася зустріч із молодою, талановитою письменницею - Світланою Вертолою.
   Пані Світлана - засновниця проєкту "Твоя поетична листівка", співавторка книжок "Приготуй мені гарячого глінтвейну" (2019), "Очі з чорного дзеркала" (2021), "Рятуйте! Мене примушують читати" (2021), "Мандрівний вітер" (2022), "Сусіди. Стіни чують все" (2022), "Щасливі вчасно" (2022), «ЙБН БЛД РСН» (2023)
   Авторка повісті «Юна. Війна» (2022), яка й презентувалась у нас.
   Юна та Рома опиняються в епіцентрі подій 2014 року. Їхнє рідне місто — Іловайськ, але від початку війни Юна їде в Київ, а Рома залишається в окупації.
    Чи зможуть вони зберегти свої почуття? Чи розділить їх війна? Повість написана від імені Юни і Роми почергово, тому читачі зможуть побачити хід думок та емоції кожного з героїв.
Авторка сама родом із міста Іловайська, тому саме в цій повісті хотіла донести до читачів про життя та проблеми людей, які тимчасово покинули окупованому територію.
    Пані Світланка розповіла пережиті історії з свого життя, як покинула окуповане місто Іловайськ, як переїхали з сім'єю жити в місто Бучу. Це все і спонукало до написання повісті.
      Також письменниця поділилася планами на майбутнє: скоро також світ побачать книжки «Лавандові цілунки» та «Чароцвіт».
  Веде особистий блог в Інстаграм, співпрацює з видавництвами, обожнює handmade.
    Після неймовірно проведеної зустрічі, присутні придбали книги з автографом авторки.
    На згадку було зроблена світлина.
Бажаємо пані Світлана і надалі заряджати людей позитивними емоціями, дарувати усім такі приємні зустрічі та невичерпної енергії в подальшому творчому житті. З нетерпінням чекаємо на нові книги!!!
Переглядів: 167 | Додав: kypchakolga | Дата: 20.04.2023 | Коментарі (0)

    Напередодні Великодніх свят Ярмолинецька центральна бібліотека радо приймала гостей. До нас завітала Наталя Остапчук, викладачка Ярмолинецької школи мистецтв й подарувала справжній великодній подарунок. Не святковий сувенір, і не писанку… А знання!
    Колектив Ярмолинецької центральної бібліотеки з завзяттям допоміг й організував майстер-клас «Великодня писанка», на якому Наталя Олександрівна щиро ділилася знаннями й секретами писанкарства.   
     Пані Наталя  займається цим видом мистецтва вже давно, і знає про писанки, їхню історію, кольори та орнаменти, традиції розпису у різних регіонах України безліч цікавого. І цією інформацією вона щедро ділилася з учасниками заняття. Але головне, задля чого й завітала майстриня до бібліотеки – це практичні навички розпису великодніх яєць.  
     Працівники бібліотеки разом з Наталею Остапчук підготували для кожного охочого особисте робоче місце і все що потрібно для роботи: яйце, віск, писачок, свічку, фарби та вже розмальовані писанки для зразка. Адже в Наталі Олександрівни є власна колекція різноманітних писанок.   
     Багато хто з діток вперше спробували себе у цій справі, дуже хвилювалися і боялися, що в них нічого не вийде.
Але писанка вийшла у кожного! Основна заповідь від майстрині: «Негарних писанок не буває!». Всі учасники майстер-класу переконалися у цьому, коли на останньому етапі майстер-класу почали знімати віск, і під вогнем свічок розквітли золотаво-червоні орнаменти на їхніх писанках.  
    Фінал майстер-класу перевершив всі очікування. Захоплення у дітей і подив у дорослих, невже цю неймовірну красу можна створити з таких простих і знайомих нам речей.
      Дякуємо усім хто завітав і залишив частинку себе на яєчній шкаралупі, натомість отримавши цінні знання, якими безперечно можна й потрібно ділитися з іншими.
Переглядів: 112 | Додав: kypchakolga | Дата: 14.04.2023 | Коментарі (0)

  
   Ярмолинецька центральна бібліотека проводить багато цікавих заходів, що популяризують українську книгу та читання. Традиційними є зустрічі та презентації нових видань місцевих авторів.

    11 квітня в Ярмолинецькій центральній бібліотеці звучало поетичне слово нашого земляка, поета Валентина Мазура. 2 квітня Валентин Васильович відзначив своє 70-річчя, і захід «Поезія врятує світ» приурочили до цього світлого ювілею, де було презентовано чергову збірку віршів «Ангели нездолання».  Ця подія майже співпала з ювілейним днем народження автора.
     Народився  поет 2 квітня в селищі міського типу Віньківці на Хмельниччині.  Після закінчення середньої школи навчався в Кам’янець-Подільському сільськогосподарському  інституті. По закінченні агрономічного факультету, був призваний на службу до армійських лав.
          Лідерські риси характеру плюс відповідна освіта прокладали стежки до керівних посад, на яких працював Валентин Васильович, як на державній службі, так і у бізнесових структурах.
         Так,  з 1991 року по 2002 працює заступником генерального директора виробничо-торговельної фірми «Алса», генеральним директором підприємства «Українська цукрова компанія Вест ЛТД», заступником директора ВКП «Явір – Транс».
         З 2000 по 2003 рік заочно навчається у Київській Міжрегіональній Академії управління персоналом на факультеті правознавства.
         З 2002 року – президент паливно - енергетичного концерну «Русь», м. Хмельницький.
        У 2005 році його призначають головою Ярмолинецької районної державної адміністрації, через рік обирається на посаду голови районної ради.
         Протягом всього життя Валентин Васильович був закоханий в поезію. Вірші почав писати ще у школі. Не розлучався з пером і в сільськогосподарському інституті та на службі в армії.
         Його вірші друкувались у газетах «Сільські вісті», «Шкільний світ», «Вперед».
         Валентин Васильович член Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України з 2008 року, а також є постійним членом літературного клубу «Автограф», який багато років діє при Ярмолинецькій центральній бібліотеці.
          У 1994 році  видав «нагора» першу поетичну збірку «Повінь душі», яка припала до душі читачам. Через два роки благословилась книжка «Зоряний оберіг», а  у 2002 році читачі ознайомились з третьою збіркою «На зустріч сонцю».
         Великого резонансу набула книга Валентина Васильовича  «Ми Українці», зокрема своїм філософським трактуванням життя. У 2010 році вийшла в світ п’ята книга автора - «Безмірність». А через три роки  автор порадував любителів поезії новою книгою  «Заради жінки», яка сповнена лірикою та чуттєвими творами.
         У 2017 році Валентин Васильович випустив у світ всьому книжку «Мальви Української душі», що є ще одним штрихом нашої пам’яті і намагань в єдності утвердити все краще з попередніх поколінь національних витязів. Цю книгу автор присвятив пам’яті справжнього українця, Володимира Сусляка, та всіх тих, хто пішов у вічність, пронісши у серці безмірну любов до України.
        У 2020 році світ побачила нова збірка Валентина Мазура «Тільки любов». Окрім того він є співавтором багатьох літературних збірників  та альманахів.   
    Привітати Валентина Васильовича прийшли творчі особистості краю, члени ВТС «Конгрес літераторів України», а саме: Володимир Захар’єв, Галина Корицька, Микола Чевелюк, Микола Думний; режисер, журналіст, громадський діяч – Василь Гринчук; командир Хмельницького полку військово-цивільної спілки «Бойове братерство України» Петро Тарасюк та член цієї ж спілки Борис Лис; члени літературного клубу «Автограф»: Жанна Олійник, Микола Швець, Наталя Міхайлова, Ярослава Слободян, Галина Колотило, Петро Добрянський, Яніна Дзівановька, які читали вірші приурочені поету та висловлювали теплі вітання в його адресу.
   Серед гостей заходу були присутні  голова ради організації ветеранів Ярмолинецької селищної ради Петро Коцюба, товариш Микола Щербатюк, сусіди Світлана Труняк та Сніжана Божик, які висловили слова вдячності пану Валентину за його поетичний талант та побажали, щоб завжди і всюди до нього була прихильна муза творчості.
 На творчому вечорі панувала тепла та емоційна атмосфера, між виступами гостей свята звучали музичні твори у виконанні вихованки Ярмолинецької школи мистецтв Каріни Білодід (керівник Тетяна Мацкул) та пісні на вірші Валентина Мазура, які неперевершено виконав Василь Гринчук.
  Директор Ярмолинецької центральної бібліотеки Олена Слободян побажала поету не зупинятись на досягнутому, і підкорювати нові вершини творчості, подарувала від колективу подарунок.
    Ведуча заходу Світлана Денисюк привітала поета з ювілеєм та днем народження нової книги, побажала Валенину Васильовичу міцного здоров’я, цікавих зустрічей з читачами і творчого натхнення.
     По завершенню творчого вечора пан Валентин розповів про свої творчі задуми та  висловив подяку всім гостям свята. На згадку про теплу зустріч всі присутні зробили пам’ятні світлини.
Переглядів: 200 | Додав: kypchakolga | Дата: 12.04.2023 | Коментарі (0)

 
3 квітня виповнюється 105 років від дня народження письменника
Олександра Терентійовича Гончара, якого знають здебільшого як Олеся Гончара.

    Більш детальніше про письменника, його життєвий та творчий шлях  ви зможете дізнатися завітавши  до Ярмолинецької центральної книгозбірні, де представлена книжкова виставка «Сузіря майстрів пера» .
   Він народився в 1908 році. Людиною він був непростою. З одного боку, писав суто прокомуністичну прозу (роман "Прапороносці"). Входив до різного роду інстанцій, очолював Спілку письменників України. З другого боку, талант Гончара міг проявити себе в описах епізодів, особистих переживань героїв, замальовках природи. За роман "Собор" Гончара піддали демагогічній критиці, обговорювали на партактивах. Гончар усе це витримав. не зрікся написаного, послідовно боровся проти русифікаторських тенденцій у мовній політиці. Автор “Прапороносців”, “Тронки”, “Людини і зброї” та забороненого на 20 років “Собору”. Війна перервала навчання Олеся. Разом з однокурсниками пішов служити добровольцем на фронт, у боях був двічі поранений і рік провів у полоні. Згодом усе це опише в романі “Людина і зброя” та збірці “Фронтові поезії”. У Дніпрі Олесь Гончар познайомився зі своєю майбутньою дружиною Валентиною Данилівною Малою. Знайомство з нею пов’язують із друком новели “Модри Камень” у 1946 році. Це історія кохання радянського солдата до дівчини-іноземки. Звісно, така тема не могла пройти повз увагу критиків. У новелі вбачали тематичну недалекоглядність і фальш. Автору погрожували відрахуванням з університету.
Зараз у хатині, де минули дитячі роки письменника, діє музей-садиба. На жаль, частину експонатів, які найбільше цікавили відвідувачів, викрали.

 
Прикріплення: Картинка 1 ·Картинка 2
Переглядів: 112 | Додав: kypchakolga | Дата: 03.04.2023 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 77 78 »
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів