П`ятниця, 26.04.2024, 19:11
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » Архів матеріалів
 
Чим в неділю займались Ви? А у нас відбувся шаховий турнір приурочений 80-річчю визволення Ярмолинець від німецько - фашиських загарбників!
     В Ярмолинецькій центральній бібліотеці у спортивному змаганні взяли участь відомі шахові майстри-інтелектуали нашого селища. Переможцями нашого турніру стали:
     I місце – Рогатюк Олександр
     II місце – Слободянюк Валентин
     III - IV місце – Савіцький Петро, Кучерявий Олександр
     V місце - Полонський Валерій
Переглядів: 34 | Додав: kypchakolga | Дата: 20.02.2024 | Коментарі (0)

 
 Любов - це прекрасне почуття, це почуття, що творить чудеса, що робить людину сильною, чистою, доброю, зарядженою позитивом!
 Тільки почуття закоханості змушує горіти серця відвагою, розквітати чарівною квіткою, вимовляти прекрасні слова!  Нехай же світом править ЛЮБОВ! Такими словами розпочалося засідання клубу «Автограф» в читальній залі Ярмолинецької центральної бібліотеки.

    З Днем Святого Валентина привітати одне одного прийшли:  Яніна Дзівановська,  Галина Колотило,  Катерина Бучуляк  та Ярослава Слободян. Вони читали вірші, розповідали історії  про кохання  із власного життя, пригадали, де вперше відзначалося свято, чому воно має таку назву, у якій країні свято є офіційно заборонено та інше.
     Розмова відбувалася  в затишній атмосфері за чашкою чаю та кави. На згадку про зустріч присутні зробили декілька світлин  біля виставки «Книжкова симфонія кохання».
   Яке ж свято без подарунків?  Хочеться нагадати, що День Святого Валентина співпав з Днем дарування книг. Тож Ярмолинецька центральна бібліотека у цей день отримала від вдячних читачів оригінальні подарунки. Згодом вони поповнять фонд нашої книгозбірні і займуть гідне місце на поличках нових виставок, будуть радувати  читачів  своїми сюжетами та новими героями.
Тож ще раз вітаємо усіх зі святом Святого Валентина, хочемо сказати, що

День Святого Валентина –
Це не час для карантину.
Годі вдома вам сидіти,
День любові – пора радіти!

Про відсутність половинки
Ви забудьте, й щохвилинки
Роздавайте валентинки
Не проґавте ні дівчинки.

 
Переглядів: 35 | Додав: kypchakolga | Дата: 15.02.2024 | Коментарі (0)


    У читальній залі Ярмолинецької центральної бібліотеки сьогодні знову людно, зібрались шанувальники друкованого слова на зустріч, присвячену  визначній події в літературному житті нашої громади, - народженню нової книги нашої місцевої письменниці Тетяни Безушко-Граб під назвою «Крила».

    Хтось із визначних сказав: «Як добре, що ми навчилися тримати удари життя, тримати світ довкола нас своїми ніжністю і любов’ю, своїми силою і терпінням, своєю мудрістю… Тримати і самим триматися за тоненьку гілочку, назва якій надія». Які доречні і водночас зворушливі  для нас  на сьогоднішній день слова. Чи не так?  Адже без надії неможливо жити, працювати, творити, навіть під час сьогоднішніх жахіть.
     Іноді ми часто шукаємо чогось екзотичного, незвичного, здавалось би, навіть казкового, нездійсненного, десь деінде, зовсім не помічаючи, що самі є частинкою сьогоднішнього дива, адже  не знаємо, що чекає на нас завтра. Саме про такі події розповідає на сторінках своєї збірки новел пані Тетяна. До речі, сама збірка поділяється на два розділи: один із яких розповідає про звичних нам героїв, чи то сусідів, родичів, друзів, знайомих, доля яких якось пов’язана з мирним життям; інший же розділ подає  читачеві реальні життєві історії, побачені чи почуті, пережиті, осмислені кожним із нас вже після повномасштабного вторгнення. І якщо одні новели повертають нас до спогадів про дитинство, навчання чи просто до реальних позитивних моментів із життя, то  під час читання інших навертаються сльози, розпач, але водночас сила і ненависть, адже саме такими є герої цих новел, з великою і сильною душею велетів, ніжною і люблячою, співчутливою і незламною. І хто як не справжня жінка здатна передати такі емоції, тримаючи свого читача у напружені, з вірою у Перемогу? Саме такою є наша сьогоднішня гостя: тендітна і сильна, зворушлива і по-жіночому чарівна.
     Привітати пані Тетяну прийшли колеги із Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді на чолі з директором Михайлом Маринюком, який, побачивши інформацію про презентацію збірки, просто не зміг залишитись осторонь, щоб не привітати авторку. А для пані Тетяни це стало приємним сюрпризом.
      На творчу зустріч завітала директорка Ярмолинецького будинку дитячої та юнацької творчості Марина Краснопортко. Вона привітала Тетяну з дебютом її збірки, побажала міцного здоров’я, вдячних вихованців, мирного неба та надалі надихати молодь до творчості. Привітати нашу гостю прийшла донька Анастасія, яка, без сумніву, пишається своєю матір’ю і теж має власні проби пера, а ще друзі і просто поціновувачі її таланту. Редакторка місцевого тижневика «Вперед» Алла Гуменюк привітала авторку з виходом книги та присвятила їй власний вірш. Тож  Ярмолинеччина виплекала цілу династію талановитих творчих людей, які своєю працею прославляють нашу Ярмолинецьку громаду.
       Працівники Ярмолинецької  книгозбірні приєдналися до усіх привітань, а на згадку директорка Олена Слободян подарувала пані Тетяні скромний подарунок, побажала миру, здоров’я, вдячних читачів, нових збірок, креативних ідей та можливості якнайшвидше втілити їх у життя.
Переглядів: 190 | Додав: kypchakolga | Дата: 08.02.2024 | Коментарі (0)


      7 лютого відбувся семінар бібліотекарів Ярмолинецької громади «Бібліотека як центр підтримки громадян: волонтерство – ознака сучасного суспільства».
     Директорка Ярмолинецької ЦБ Олена Слободян ознайомила присутніх з завданнями та планами роботи на 2024 рік також ознайомила присутніх з номенклатурою справ для бібліотек-філіалів. Розповіла про конкурси та проекти у  2024 році, зупинилась на питанні про допомогу  для  тимчасово переселених осіб та  ЗСУ.
       Методистка Алла Черевуля проаналізувала роботу бібліотек за 2023 рік та надала методпоради на 2024 рік. Ознайомила присутніх з методичними виданнями, яку підготували працівники методично- бібліографічного відділу та зупинилася на здачі  звітності ЕСМаР.
      Провідний бібліотекар відділу УФКФіК  Катерина Гуменюк наголосила на те, щоби слідкувати та вчасно вилучати з книжкових фондів застарілу та зношену літературу, грамотно складати акти списання літератури.

   Дуже важливим у роботі бібліотеки є популяризація краєзнавства. Саме про цю роботу були також надані рекомендації провідним бібліографом-краєзнавцем Ларисою Мазій. Закінчився  семінар спілкуванням, під час якого бібліотечні фахівці  обмінювалися досвідом.
Переглядів: 39 | Додав: kypchakolga | Дата: 07.02.2024 | Коментарі (0)


29 січня в Україні відзначають пам'ять героїв Крут - українських студентів, які ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ у 1918 році.

   Цього дня ми віддаємо шану стійкості та мужності молодих хлопців, які так само, як і сьогоднішні захисники України, стали на захист української держави та зупинили нападника.
    На вшанування пам’яті перших українських «кіборгів» в Ярмолинецькій центральній бібліотеці оформлено книжкову виставку – реквієм  «Герої Крут для нащадків взірець», на якій представлена література художньої та історичної тематики, розкриває складні державотворчі сторінки в часи Української революції 1917-1921 рр, серед яких героїчний і трагічний бій під «Крутами».
   Тема битви під Крутами дуже актуальна. Недарма деякі історики проводять паралель між подіями 1918 та 2014 років. Битва під Крутами відбувалась на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів від Києва. Бій тривав 5 годин між 4-х тисячною більшовицькою армією М. Муравйова та трьомастами київськими студентами, що захищали підступи до Києва. У свідомості багатьох вона набула особливого значення завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крут.
   Бій під Крутами став символом нескореності українців та їхнього нездоланного прагнення жити у вільній Україні, бути господарем на своїй землі.
Прикріплення: Картинка 1 ·Картинка 2
Переглядів: 127 | Додав: kypchakolga | Дата: 29.01.2024 | Коментарі (0)

  
   27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме цього дня
у 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

    Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського террору під час Другої світової війни.
     Україна приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році, хоч і була однією з шести країн-ініціаторів прийняття оонівського документа.
      В читальній залі Ярмолинецької бібліотеки оформлено книжково-ілюстративну виставку з метою вшанування пам’яті  жертв Голокосту «Голокост – шрам на серці людства» та проведено огляд літератури по даній темі.
     Присутні  ознайомилися з переліком книг, які представлені на виставці, та вшанували світлу пам'ять мільйонів безневинно убитих людей різних національностей, більшість з яких були євреї. Адже сьогодні ми, нове покоління,  повинні берегти пам'ять про  Голокост, формувати наш світогляд в умовах толерантності і належного ставлення до загальнолюдських цінностей, щоб більше ніколи у світі не повторилася ця жахлива трагедія в світовій історії.
Переглядів: 121 | Додав: kypchakolga | Дата: 26.01.2024 | Коментарі (0)

 
 Ярмолинецька центральна бібліотека спільно із Ярмолинецькою бібліотекою для дітей та ГО «Ми діємо для розвитку громади» зі своїм проєктом терапевтичних заходів для дітей та їх родин сільських громад Хмельниччини увійшли до переліку переможців від Громадська організація Центр Стратегічних Ініціатив, Хмельницький, Україна.
   Зараз українські діти переживають багато недитячих випробувань. Перебування у стані постійного стресу та тривоги негативно відображається на чутливому дитячому здоров’ї.
  Тому, з метою повернення емоційного комфорту, релаксації та зарядження позитивом у читальній залі центральної бібліотеки проведено перший день терапевтичних заходів для діток.
    На захід завітали наші маленькі читайлики – учні 4-а класу ЗЗСО №1 з класним керівником Матковською Валентиною Василівною, а також дітки із родини ВПО.
  Захід називався «Як приручити  дракона». Спочатку дітки отримали «повідомлення» про те, що у країні Магів захворів Дракон і вилікувати його зможуть діти, які вірять у дива.
  Двері у «підземелля», де мешкав Дракон, можна було відкрити, розгадавши кросворд. Тож, дітки із захопленням взялися відгадувати загадки, з перших літер відгадок яких склалося слово «дракон» , яке і було ключем до дверей.
   І коли з’явився Дракон, виявилося, що він був сильно засмучений, бо дуже хотів почути чарівну і цілющу казку. Тож нею стала одна із казок Сашка Дерманського із книжки «Казки дракона  Омелька».
А далі було найцікавіше – Дракон одужав і разом із присутніми зробив веселу руханку , яку йому допомогла зробити учениця 3-а класу ЗЗСО №1 Бендеревич Єва, а також провів цікавий майстер-клас із виготовлення дракончика власними руками.
  А ще для діток була оформлена книжкова виставка «Як приручити дракона» з цікавенною літературою про містичного символа 2024 року.
Дітки мали можливість сфотографуватися коло фотозони, уявивши себе  дракончиком, який пускає ніздрями димки.
   Наостанок кожна дитина отримала подарунок – закладку для книги та різнобарвні наліпки.
     День пройшов натхненно!
     Щиро дякуємо усім, хто долучився до організації та проведення такого потрібного заходу!
Переглядів: 58 | Додав: kypchakolga | Дата: 26.01.2024 | Коментарі (0)

Велична і свята, моя ти Україно,
Лише тобі карать нас і судить.
Нам берегти тебе, Соборну і Єдину,
І нам твою історію творить!

Ліна Костенко
 Щороку 22 січня в Україні відзначається величне національне свято – День Соборності України.
День Соборності відзначається з моменту проголошення Акту воз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. В цей день Україна із вдячністю згадує тих героїв, які боролися за об’єднання усіх національно – демократичних сил українства, хто словом і ділом намагався відродити незалежну соборну українську державу.
 З нагоди свята в дитячій бібліотеці пройшов історичний альманах «Соборність рідної землі – основа нації народу», на який завітали наші маленькі книголюби, учні 6а класу ЗЗСО №1 з класним керівником Салій Наталією Миколаївною.
 Дітки із цікавістю переглянули відеоролик «День соборності України». Також прийняли активну участь у патріотичній вікторині «Я люблю Україну», розгадували лексичне значення слів та загадки про державні символи нашої країни.
 По закінченні заходу дітками було створено «живий ланцюг», як символ єдності українських земель в єдину і неподільну державу.
 Для наших користувачів оформлено книжкову виставку «Ми – єдина Україна». Матеріали, представлені на ній, акцентують увагу на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, а також розповідають про неймовірно складні випробування українського народу на тернистому шляху до власної державності
Переглядів: 37 | Додав: kypchakolga | Дата: 22.01.2024 | Коментарі (0)

         9 січня виповнилося 100 років від дня народження Сергія Йосиповича Параджанова  — радянського, українського та вірменського кінорежисера, сценариста, композитора, одного із представників хвилі українського поетичного кіно,  що започаткував в українському образотворчому мистецтві жанр колажу, який створював на засадах концептуалізму, хоча за життя ці твори перебували в андеграунді, і на виставках з'явилися лише по смерті художника. Відомий як режисер кінострічки «Тіні забутих предків» заснованої на однойменній повісті Михайла Коцюбинського, котра посідає 1-ше місце у списку 100 найкращих українських фільмів. Політв'язень (1973—1977).
    У 1990 році отримав звання народного артиста УРСР (посмертно), а у 1991 році — Державну премію України ім. Т. Шевченка (посмертно).
Міжнародне визнання прийшло до Параджанова після екранізації 1964 року повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків». Прем'єра фільму відбулася 4 вересня 1965-го в київському кінотеатрі «Україна». Фільм був удостоєний призу на Всесоюзному кінофестивалі в Києві (1966). Та все ж на Заході (там картина демонструвався під назвою «Вогняні коні») інтерес до нього був значно більшим, ніж на Батьківщині.
Стрічка отримала 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них — 24 гран-прі) у двадцять одній країні. Параджанову надсилали свої вітання ФеллініАнтоніоніКуросава, а польський режисер Анджей Вайда став перед ним на коліна й на знак вдячності поцілував руку.
У 1965—1968 роках Параджанов разом з іншими відомими діячами української науки та культури, протестуючи проти масових політичних арештів в Україні, звертався у вищі партійні та державні органи з вимогою роз'яснити причини переслідувань українських інтелектуалів і виступав за проведення відкритих судових процесів, що мало б забезпечити справедливість розгляду справ. Неодноразово висловлювався за дотримання свободи слова у пресі. Зазнавши переслідувань і, намагаючись уникнути арешту, був змушений виїхати до Вірменії.
   1971 року повернувся до Києва. 17 березня 1973 був заарештований і засуджений до п'ятирічного ув'язнення за гомосексуальність, хоча в обвинувальному вироку були статті і «за спекуляцію», і «за український націоналізм».
    25 квітня 1974 року Параджанову дали п'ять років колонії суворого режиму, яке відбував у Лук'янівській тюрмі, колонії в Перевальську.
 Сьогодні в читальній залі Ярмолинецької центральної бібліотеки відбувся перегляд документального фільму «Параджанов» про факти та події з життя видатного кінорежисера та художника Сергія Параджанова, режиссерами якого є Серж Аведікян та Олена Фетісова. До речі, цей фільм –результат співпраці Вірменії, Франції та Грузії, охоплює 30-річний період життя геніального режисера, видатного художника та десидента, в тому числі зйомки його трьох шедеврів: «Тіні забутих предків», «Саят- Нова», «Легенда про Сурамську фортецю».
    Отож, рекомендуємо для перегляду цю автобіографічну стрічку, щоб краще зрозуміти, славу митця, талант великого кінорежисера, сценариста, вірменина, який народився у Тбілісі, сидів у російській в’язниці за український націоналізм.
Переглядів: 113 | Додав: kypchakolga | Дата: 09.01.2024 | Коментарі (0)

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 41 | Додав: kypchakolga | Дата: 29.12.2023 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 ... 77 78 »
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів