П`ятниця, 19.04.2024, 04:13
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » Архів матеріалів
   
     8 грудня в Ярмолинецькій центральній бібліотеці відбувся методичний консалтинг «Бібліотека 2023: плануємо, вирішуємо, визначаємось»

      Відкрила захід  директорка Ярмолинецької ЦБ Олена Слободян. Вона зробила аналіз заходів, які проводилися протягом 2023 року. Подякувала всім бібліотекарям за роботу та волонтерську допомогу нашим захисникам.
      Методистка Алла Черевуля  провела консультацію з питань пріоритетів у плануванні роботи сільських бібліотек на 2024 рікознайомила з 16-им випуском методичного посібника «Діловий блокнот бібліотекаря».
       Провідний бібліотекар відділу УФКФіК  Катерина Гуменюк надала консультацію списання періодичних видань за закінченням терміну зберігання, вивчення фонду художньої літератури для молодшої шкільної вікової групи.
       Голова профспілки бібліотекарів Яромолинецької ТГ Надія Ляховська прозвітувала про роботу профспілкової організації за 2023 рік.
      Для присутніх бібліотекарі Алла Чайка та Катерина Гуменюк  провели майстер клас з плетіння маскувальних сіток також бібліотекарі громади  отримали нитки для плетіння сіток у своїх бібліотеках.
        Також бібліотекарями користувачі старостатів передали в'язані шкарпетки, окопні свічки та загоювальні мазі, які будуть доставлені нашим захисникам.
         Підсумовуючи роботу, варто зазначити, що присутні почерпнули багато нового і корисного для себе, що будуть використовувати у  плануванні та повсякденній роботі, покликаній не тільки зробити бібліотеку культурним осередком, а й розширювати коло читачів.
Переглядів: 48 | Додав: kypchakolga | Дата: 11.12.2023 | Коментарі (0)

    
8 грудня в читальній залі Ярмолинецької центральної бібліотеки відбувся ювілейний вечір, присвячений 65-річчю Миколи Швеця. Захід носив назву «Бути своїм» і зосереджувався на літературній творчості нашого земляка, людини, яка живе поруч з нами, яку ми добре знаємо, і з якою спілкуємося в повсякденному житті.

    Народився наш ювіляр в селищі Ярмолинці 5 грудня 1958 року.
   Пан Микола прийшов до нас з великою кількістю газетних статей, авторськими книгами: «Колесо огляду», «Про-позиція і сонечко», «Квест: пєси», «Казки сільського філософа», «Казка про війну між гОродом і городОм», «Нівроку або мандри пройдисвітів», «У пошуках дорогоцінного глузду» у двох частинах.
    На свято завітали друзі, колеги, шанувальники таланту, творчі особистості краю, автори друкованих видань, члени літературного клубу «Автограф», щоб висловити ювіляру слова вдячності за талант, що возвеличує і прославляє  свою маленьку Батьківщину, Поділля та рідну Україну.
    З вітальним словом виступив друг, письменник, літератор і краєзнавець, член Національної спілки краєзнавців України Валерій Куфльовський, колишній директор бібліотеки, друг та організаторка літературного клубу «Автограф»  Марина Гриб, друзі по перу Валентин Мазур, Яніна Дзівановська, Жанна Олійник, Катерина Бучуляк, Галина Колотило, Валерій Лозинський.
     Вітальні слова висловив поет та художник Микола Чевелюк. Він вручив ювіляру літературну премію ім. Івана Іова Хмельницького обласного "коша" "ВТС "КЛУ
", а також передав вітальні слова від голови обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки Володимира Захарєва.
Багато гарних слів на адресу Миколи Швеця сказала директор Ярмолинецької центральної бібліотеки Олена Слободян. Вона привітала письменника з ювілеєм, побажала здоровя, радості і щастя, творчого натхнення, нових здобутків під мирним небом, а також на згадку про зустріч подарувала скромний подарунок.
Переглядів: 55 | Додав: kypchakolga | Дата: 11.12.2023 | Коментарі (0)

   
    6 грудня в читальній залі Ярмолинецької центральної бібліотеки відбувся  ранок під назвою «Чари Миколаївської ночі» для дітей, які потребують особливої уваги з боку держави, органів опіки та піклування. Захід, спільно організований та проведений працівниками КЗЦКД, Ярмолинецькою ЦБ, службою у справах дітей та Ярмолинецькою селищною радою,  співпав з Днем Збройних Сил України, які відзначили  32 річницю свого створення. Сьогоднішнє свято є символом справжнього героїзму, відваги й мужності, адже немає більш шляхетної місії, ніж захист свого народу і рідної землі.

    Мирних та веселих зимових свят дітям побажав заступник селищного голови Іван Березовський, згадавши також про захисників, які за будь-якої погоди, у сніг та холод стоять на варті спокою наших дітей.
    Танцювали, співали пісень, розповідали вірші, посміхалися, а Святий Миколай частував дітвору смаколиками та гарними подарунками. На згадку про свято присутні зробили спільні світлини.
   Тож зі святом усіх! Нехай добрий і щедрий Миколай принесе вам здоров’я, щастя, удачу та здійснення найзаповітніших мрій і сподівань, нехай на нашій землі запанує мир та перемога, а до кожної  дитини завітають диво та казка.
Переглядів: 45 | Додав: kypchakolga | Дата: 07.12.2023 | Коментарі (0)


    Ох і гарна в цьому році видалася зима! А розпочалася вона для Ярмолинецької центральної бібліотеки з презентації книги казок, яку представила місцева письменниця Тетяна Безушко-Граб «Бешкетні зимовинки». До збірки увійшло 14 казок українських авторів. Всі вони розповідають про зимові пригоди на своїх сторінках, а сама назва є символічною: під «бешкетними зимовинками» заховалися не хто інші, як усім відомі, сніжинки, які розпустувалися під час хуртовини. До речі, до слова «хуртовина» у кожній казці читачеві пропонується віднайти синонім. Розрахована книга для маленьких читачів дошкільного та молодшого шкільного віку. Тому на зустріч з письменницею завітали учні 4-В класу Ярмолинецького ЗЗСО №1 (вчитель-класовод Юлія Хоптяр).
    Збірочка казок «Бешкетні зимовинки» містить сюрприз-подарунок – гру-бродилку, створену в окопах українським захисником-автором Степаном Солярем, яку намалювала ілюстраторка Дарина Сингаївська. Тому стало символічно, що презентація відбулася 6 грудня – у день Збройних Сил України.
    Розпочалася презентація зі знайомства, що відбувалось у формі гри, в ході якої дітям пропонували дати відповіді на запитання, плескаючи в долоні. Потім читайлики познайомилися з веселою руханкою, яку написала до книги Тетяна Строкач, одна із авторок книги. Детально розповіла пані Тетяна про те, як саме і хто взяв участь у створені цієї збірки, а саме: про письменницький склад,  про художників та верстальників. Усім стало відомо, що книга, як ті «зимовинки», перш ніж потрапити до наших читачів, побувала і у Харкові, і у Києві, та й не тільки… Тож діти були настільки заінтриговані і зацікавлені, що почали навіть ставити додаткові запитання та відповідати на поставлені авторкою, після прочитання казки «Як Оленка перемогла Заметіль».
    Усі присутні були приємно здивовані, коли стало відомо, що «Бешкетні зимовинки»  - це не єдина книжка на сьогодні… В електронному варіанті вийшла у світ книга казок "Дива зимових листів", з якої до уваги малят була запропонована казка пані Тетяни «Про білочку, яка сумувала».
    Сьогоднішня презентація-знайомство співпало зі святом Святого Миколая, тому на зустріч завітав ще один гість – сам Миколай-чудотворець. Він привітав дітей зі святом, пригостив смаколиками, за що вони подарували святому гарні віршики, а на згадку про сьогоднішню зустріч – подяку, спільне фото та масу позитивних емоцій.
Переглядів: 42 | Додав: kypchakolga | Дата: 06.12.2023 | Коментарі (0)


Свята бувають різні. Але серед них виділяються ті, що об’єднують у собі вагомі відрізки часу та життя тисяч людей, котрі так чи інакше причетні до ювілейної дати. 100-ліття Ярмолинецької центральної бібліотеки – одна із таких подій.

Отож, 23 листопада (саме цю дату зберігають архівні документи) у просторій залі книгозбірні зібралися усі співробітники та ветерани праці, запрошені, почесні гості. «Свято усіх, хто любить книгу», – так означили захід його ведучі Світлана Денисюк та Лариса Мазій. Які тільки не звучали компліменти того дня на адресу бібліотеки: концентрат спресованого часу, сховище земної мудрості, поєднання тисячоліть людської думки.

Перед самим початком урочистостей линула подяка нашим українським військовим, які боронять рідну землю від московських окупантів, а тих, хто, віддав за Україну життя, всі присутні вшанували хвилиною мовчання.

Сам захід із перших хвилин був сповнений теплом та приємністю зустрічей. Адже не часто доводиться  збиратися разом різним поколінням бібліотекарів, читачів, поціновувачів книги.

Щиро звучали слова вітань від колег – почесних гостей із обласного центру – головної спеціалістки департаменту інформаційної діяльності культури, національностей та релігії Хмельницької ОВА Ніни Власюк, директорки Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Катерини Чабан, голови Хмельницької обласної організації профспілки працівників культури Миколи Луценка.

Особливо зворушливими були вшанування ветеранів праці – людей, хто десятки років свого життя присвятив бібліотечній справі. Так, 35 років пропрацювала директоркою ЦБС Софія Микитівна Широка. За цей час книгозбірня зробила величезний крок вперед у всіх напрямках життєдіяльності. Естафету поколінь прослідковували на прикладі наступних директорів бібліотечної системи: Валентини Володимирівни Халаменди, Тетяни Михайлівни Кудряшової, Євдокії Федорівни Трачук, Валентини Миколаївни Москаленко, Марини Анатоліївни Гриб.

Ці люди – творчі, активні, усім відомі. Про кожну із цих жінок було сказано багато хороших, достойних слів, а вони, в свою чергу, поділились безцінними спогадами про роки трудової діяльності на теренах бібліотечної ниви.

З величезним інтересом слухали присутні виступ Алли Олексіївни Борецької, яка усе своє життя присвятила роботі у книгозбірні.

Вагомий внесок у розвиток спільної справи здійснили бібліотекарі Євгена Дмитрівна Кухар, Оксана Іванівна Лісовська, Роза Степанівна Бабій, Оксана Миколаївна Величко, Надія Олександрівна Колодій, Володимир Павлович Іжевський, Жанна Григорівна Західняк, Надія Михайлівна Гевал, Ніна Василівна Березюк, Емілія Іванівна Курілова, Євгена Григорівна Ратнікова, Надія Миколаївна Кучерява, Зіна Петрівна Каритун, Надія Федорівна Рак, Раїса Антонівна Міщук та усі, хто присвятив цій, на перший погляд, простій і тихій, а насправді – нелегкій праці своє життя. На превеликий жаль, окремі із згаданих уже залишили цей земний світ.

Калейдоскоп часу оживав того дня яскравими вітаннями та цікавими людьми, які прийшли віддати шану колективу та закладу, який ціле століття сіє зерна знань та мудрості поміж людей. Теплі побажання приймали господарі зали від Ярмолинецької селищної ради, зокрема від заступника Ярмолинецького селищного голови Івана Березовського, начальниці відділу культури, туризму та релігії Ірини Бойко, начальниці відділу економічного розвитку та інвестицій Ірини Драгомерецької.

Поєднані спільними справами, що здійснюються на користь громади, бібліотекарі з усіма культурними та освітніми закладами громади. Отож зі словами вітань прибули на свято представниці Ярмолинецького Будинку дитячої та юнацької творчості – заступниця директора Тетяна Граб та методистка Ірина Шуверткова.

Адресували колегам вітання і місцеві журналісти. Від колективу редакції газети «Вперед» ювілярів вітала директорка Алла Гуменюк.

Плідна праця в літературно-мистецькій діяльності єднає книгозбірню із творчими людьми – письменниками, музикантами, художниками. Свою повагу та шану до праці бібліотек транслювали у виступах письменниця, членкиня НСЖУ та НСПУ, гостя із Хмельницького, наша землячка Альона Радецька, талановита літераторка та мисткиня, яка вимушено покинула рідну Луганщину Наталія Міхайлова, директорка Ярмолинецького ЦКтД Лілія Дембіцька, яка від імені усього колективу зичила колегам процвітання на майбутнє.

У стінах Ярмолинецької бібліотеки працює літературний клуб «Автограф», який об’єднав палких любителів слова. «Автографці» теж завітали на свято із палкими словами віншувань. Поетичні рядки та теплі побажання линули на честь ювілею від Валентина Мазура, Миколи Швеця, Жанни Олійник, Галини Колотило, Катерини Бучуляк.

Про сучасні досягнення та роботу бібліотеки, про людей, котрі сьогодні трудяться, щоб зберегти та примножити усі столітні здобутки говорила у вітальному слові директорка Ярмолинецької центральної бібліотеки Олена Слободян. Олена Леонідівна відзначила внесок у спільну справу фахівців усіх поколінь, щиро подякувала усім, ветеранам галузі та гостям вручила Подяки та сувеніри.

Протягом усього заходу урочистий настрій створювали присутнім патріотичні пісні у виконанні Олега Гуменюка та Максима Чайки, викладачів ДНЗ «Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти», учениць Шарівської дитячої музичної школи Аріни Гжегожевської та Ілліни Валешної, солістки Ярмолинецької ДШМ Віталіни Гуцал.

Додав оптимізму танцювальний колектив Ярмолинецької ДШМ під керівництвом Анастасії Глуховської.

Окрасою заходу стали відеофільми про сучасне життя книгозбірні, а також відео ролики, присвячені ветеранам праці та тим співробітникам, хто уже із Небес спостерігає за нами.

Згідно давній українській традиції у спільному домі розділяють на усіх і хліб святий. Тому загальне чаювання лише зміцнило корисну працю, віру у Перемогу та додало натхнення для подальших  здобутків та зустрічей.

Хай століття линуть, а наша бібліотека лише збагачується досвідом, мудрістю та буде тією «аптекою для душі», як бачили її тисячоліттями тому наші предки!

                                                           Алла Гуменюк

Переглядів: 51 | Додав: kypchakolga | Дата: 27.11.2023 | Коментарі (0)

   100 років – цифра немала, і протягом цього періоду у бібілотеці було багато змін, подій, зустрічей та перемог. І все це дало змогу вийти на той рівень, на якому вона зараз перебуває: стати сучасною, цікавою та відкритою для суспільства. Бажаємо тримати планку та завжди іти вперед, до своїх цілей!

  Із нагоди ювілею 23 листопада у стінах книгозбірні відбувся великий концерт, який об’єднав усіх, хто творив і продовжує творити історію бібліотеки, а також гостей заходу. Запрошуємо привідкрити завісу і також потрапити на святкування за допомогою фоторепортажу від Віктора Широкого.

Переглядів: 50 | Додав: kypchakolga | Дата: 27.11.2023 | Коментарі (0)

 
 Сьогодні в стінах нашої бібліотеки відбулась тепла зустріч із членкинею Національної спілки письменників України - Альоною Радецькою, а саме презентація збірки поезій "Сві(й)ти".
Захід пройшов у формі діалогу із поеткою, адже саме в колі літературного клубу "Автограф", що діє при нашій бібліотеці, і зародились перші кроки пані Альони в літературній творчості. Альона Юріївна розповіла про свій життєвий та творчий шлях. Про свою першу роботу в редакції освітянської газети "Шкільний світ" та про цікаву роботу в Хмельницькому обласному літературному музеї та Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці та читала свої вірші. Її вірші справді захоплюють та передають стан її душі, відношення до російсько- української війни та найскоріше наближення перемоги.
Справжньою несподіванкою презентації стало те, що на неї завітала похресниця пані Альони із своєю мамою, що проживають у селі Стріхівці. Гарними спогадами про зустрічі в клубі "Автограф" розповів Микола Швець.
На згадку Альона Радецька подарувала безкоштовно усім свою нову збірочку із теплими побажаннями та автографом.
Як добре, що в нас є такі земляки, якими ми пишаємось та завжди раді таким зустрічам Щиро дякуємо за Вашу патріотизм, любов до України, і ми ще більше віримо в те, що Перемога обов’язково буде! 
Переглядів: 122 | Додав: kypchakolga | Дата: 20.10.2023 | Коментарі (0)

 
20 жовтня в Ярмолинецькій центральній бібліотеці відбувся семінар бібліотекарів громади «Бібліотека і громада: професійні ідеї, сучасні формати».
   Директорка Ярмолинецької ЦБ Олена Слободян звернула значну увагу на сучасне бачення розвитку бібліотечної галузі Ярмолинеччини, та підвела підсумки відеоекскурсії «Маршрути мого краю».
   Методистка Алла Черевуля проаналізувала роботу бібліотек за дев'ять місяців та надала методичні поради на пріоритетні напрямки роботи на наступний період.
   Провідний бібліотекар відділу УФКФіК Катерина Гуменюк наголосила на те, щоби слідкувати та вчасно вилучати з книжкових фондів застарілу та зношену літературу, вилучення російських книг із бібліотечних фондів.
   Дуже важливим у роботі бібліотеки є популяризація краєзнавства. Саме про цю роботу були також надані рекомендації провідним бібліографом-краєзнавцем Ларисою Мазій.
    Провідний бібліотекар дитячої бібліотеки Алла Слободян ознайомила з терміном «сторітелінг», провела практичні заняття з бібліотекарями громади.
    Підсумовуючи роботу семінару, варто зазначити, що присутні почерпнули багато нового і корисного для себе, що будуть використовувати у повсякденній роботі, покликаній не тільки зробити бібліотеку культурним осередком, а й розширювати коло читачів.
Переглядів: 103 | Додав: kypchakolga | Дата: 20.10.2023 | Коментарі (0)

Хмельницька поетеса та письменниця Ольга Ткач 17 жовтня познайомила читачів Ярмолинецької центральної бібліотеки зі своєю дебютною прозовою книгою «Невигаданий друг». Раніше літераторка писала лише вірші, які згодом утворили 7 поетичних збірок, перша із них вийшла друком, коли Ольга ще була школяркою. Проте мрія створити фантастичний світ про життя сучасних підлітків не покидала поетесу. І уже цього року перша книга циклу фентезійних повістей для підлітків “Дружба, що окрилює”- на полицях книгарень та бібліотек. Її було презентовано і в книгозбірні Ярмолинець, куди завітала авторка за ініціативи письменниці Тетяни Граб, яка і стала модераторкою зустрічі.

Слухачами стали учні Ярмолинецького ЗЗСО I-III ступенів №2, для яких історія головних персонажів є близькою, адже проблеми, висвітлені у книзі, знайомі багатьом: взаємини з батьками, пошук друзів, булінг у школі…  Дізнатися більше про повість Ольги Ткач було цікаво не лише цільовій аудиторії, а й усім присутнім на заході бібліотекарям. Адже письменниця розпочала із загадки: а що ж знаходиться у її рюкзаку. Вгадали не одразу, адже там – іграшка, схожа на одного із героїв книги – дракона Вітра, який став першим другом хмельничанина Сергійка.

Події повісті відбуваються у рідному місті авторки, тому кожен може впізнати знайомі місця та маршрути, згадується у книзі навіть наше селище Ярмолинці. Прототипами головних героїв стали справжні підлітки, тому можна сказати, що книга написана на реальних подіях. Ну, хіба дракона авторка вигадала для доповнення сюжету, адже саме він допомагає хлопчику повірити в себе та не зважати на думку оточуючих. У книзі цікаво переплітаються долі абсолютно різних людей, тому важко зупинитися на кількох сторінках, хочеться одразу дізнатися, а що ж там далі… Так не змогли відірватися від сюжету і перші читачі Ольги – відвідувачі літературної студії, у якій викладає авторка. Саме їм письменниця прочитала перших кілька розділів, і побачивши захоплення підлітків, зрозуміла, що варто продовжувати писати. На книзі «Невигаданий друг» Ольга Ткач зупинятися не планує: хоче дарувати своїм читачам сюжети, у яких добро перемагає, адже за словами авторки, у світі так багато негативних подій, що часом від них хочеться утекти. Хоча б у книгу.

Про діяльність Ольги, джерело її натхнення та плани усі присутні слухали дуже уважно, а це означає одне – презентація вдалася. Наприкінці зустрічі авторка підписала книги для Ярмолинецької дитячої бібліотеки та бібліотеки-філіалу села Косогірка, і, звичайно, зробила спільні світлини із учасниками зустрічі.

Анастасія Граб.

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 57 | Додав: kypchakolga | Дата: 18.10.2023 | Коментарі (0)

   17 жовтня в Ярмолинецькій центральній бібліотеці відбулася презентація книги письменниці з Хмельницького, членкині Національної Спілки письменників України Ольги Ткач. У доробку сім власних книжок віршів, учасниця багатьох колективних збірників. Ольга презентувала дитячу книгу "Невигаданий друг"- перша сольна прозова книга. У книзі шкільна реальність переплететься із фантастикою.
   Модератором зустрічі була Тетяна Граб, яка представляла сьогоднішню гостю. На захід завітали учні Ярмолинецького ЗЗСО №2 з бібліотекаркою Зінаїдою Дуда.
   Письменницьким кредо авторки є: якщо вже вигадувати, то світло – темряви і в житті вистачає.
Переглядів: 47 | Додав: svitlana_denisuk | Дата: 18.10.2023 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 6 ... 77 78 »
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів