Неділя, 19.05.2024, 06:47
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

7 травня 65 років з дня народження Яніни Дзівановської /marquee> 7 травня 70 років з дня народження Леоніда Незбжицького 8 травня Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої Світової війни. 12 травня День матері 16 травня День вишиванки http://biblioyar.at.ua/

Головна » Архів матеріалів

     В Ярмолинецькій центральній бібліотеці відбулась
тепла творча зустріч «Музика душі» з добре відомою у нашому краї людиною Ігорем Миколайовичем Байдаком - знаним у Хмельницькій області і поза її межами українським журналістом, краєзнавцем, поетом, фотографомколекціонером.

  Ігор Байдак член Національної спілки журналістів України та Хмельницької міської літературної спілки «Поділля». Автор  поетичних збірок, комплектів туристичних листівок «Місто між Богами», «Тера героїка», «Хмельниччина туристична», путівника «Стежками рідного краю», співавтор інформаційного довідника «Сатанів — місто-легенда, місто-курорт» . Лауреат Хмельницької міської премії в галузі історії, культури та мистецтва імені Богдана Хмельницького.
Цьогоріч до дня міста Хмельницького отримав премію премію імені Михайла Орловського у галузі краєзнавчих досліджень отримає член Національної спілки журналістів України Ігор Байдак. Цю нагороду йому присуджують за «вагомий особистий внесок у вивчення та дослідження історії міста Хмельницького, охорону та популяризацію пам’яток історії і культури». Номінант отримає диплом та премію у 5000 гривень
 Сьогодні працює у туристичній фірмі. Як екскурсовод розробив низку авторських турів. Ігор Байдак запровадив для них безкоштовні “розвантажувальні” екскурсії історичним центром Хмельницького для вимушено переселених осіб, збираючи навколо себе натовпи.
Основна тематика творчості Ігоря Байдака – Україна та утвердження національної свідомості, інтимна лірика, гумор і сатира.
 Наша нація споконвіку славиться творчістю та вмінням римувати. Саме у скрутні часи з’явилась ще одна збірка віршів «БАЙДАКтар», яка власне і була презентована. Екземпляр цієї книги знаходиться в Національному музеї літератури України в місті Києві.
«Моє прізвище Байдак, мені пощастило. На обкладинці збірки палає кремль, а ззаду справжній «Байрактар» летить, успішно нищить наших ворогів на фоні українського тризуба», - каже автор книги. Це надихнуло поета на видання книги.
 «БАЙДАКтар» – це нова кишенькова збірка. У книзі надруковані сатиричні гуморески про російське військо, які звеселяють людей. Автор називає їх "байдактарами". Каже, спочатку вірші виставляв на своїх сторінках у соцмережах, де вони здобули популярність серед підписників.
   Окрім тих поетичних творів, що увійшли до виданого «БАЙДАКтару», в поета вже дуже багато написано нового. Вистачить на ще одну збірочку. Чимало адресовано видатним людям сучасності – Анджею Дуді, Еммануелю Макрону, Джо Байдену, Карлу Нагаммеру, Віктору Орбану, Віталію Кіму. Автор хоче, аби вірші були вручені адресатам особисто. Подекуди це вже вдалося.
По-особливому сподобались авдиторії вірші, присвячені Привиду Києва, Чорнобаївці, Херсону та бандерівцям.
В кінці зустрічі Ігор Байдак давав автографи усім охочим, хто придбав збірку. Усі виручені гроші, а також отримана премія, спрямуються на потреби наших захисників. 
Переглядів: 283 | Додав: kypchakolga | Дата: 21.09.2022 | Коментарі (0)


    У читальній залі
Ярмолинецька центральна бібліотека 15 вересня відбулася зустріч з кандидатом історичних наук Юрієм Хоптярем, на якій він представив книгу «Ярмолинеччина від найдавніших часів до сьогодення». Це друкована новинка 2022 року. Захід був водночас літературним, краєзнавчим, історичним.

Наукове видання, предметом якого є дослідження історичних подій на Ярмолинеччині від XV ст. до XXI ст., підготовлене колективом авторів. Що цікаво – усі троє авторів мають одне прізвище. Ця наукова праця – родинна. Крім Юрія Анатолійовича Хоптяра, над виданням працювали його син Андрій Хоптяр та дружина Алла Хоптяр. До речі, Алла Хоптяр уже готує англомовну версію книги Yarmolynechchyna from Ancient Times to the Present, яка теж вийде друком.
Як зауважив Юрій Анатолійович, на Хмельниччині не всі громади чи навіть колишні райони мають такі ґрунтовні праці з описом подій, що відбувалися на їхніх теренах. Ярмолинеччина має. Видання ілюстроване фотографіями.
Кілька примірників книги відучора оселилися на книжкових полицях Ярмолинецької центральної бібліотеки. За нагоди навідайтеся до бібліотеки й ознайомтеся з новинкою, яка проллє світло на життя, що вирувало в нашому краї упродовж століть аж до теперішніх часів. Розкіш палаців князів Орловських, велелюдний ярмарок, уславлений далеко за межами Поділля, а також темні сторінки історії краю – розкуркулення, лихоліття Другої Світової війни...
Переглядів: 213 | Додав: kypchakolga | Дата: 21.09.2022 | Коментарі (0)

 
 Цьогоріч відзначатимемо День молоді в Україні разом із усім світом – 12 серпня!
   Молодість – це не тільки прекрасний період у житті кожної людини, але ще й особливий стан душі. Це час пошуків, відкриттів і реалізації найсміливіших сподівань.
   День молоді – це свято творчості й натхнення, енергії і запалу, пізнання і самоствердження, любові і романтики.
   До Дня Молоді в читальній залі відбулося онлайн-засідання кіноклубу Docudays UA "Право в об'єктиві" на тему "Хто, якщо не я?" з активною молоддю Ярмолинецької громади.
    На початку заходу кожен учасник висловився про своє розуміння хто такі активісти.
    Потім присутні переглянули документальний фільм режисерки Таїсії Кутової "Ти, б..., рота закрий". Це фільм про підлітка Сергія Чагарова, який у своєму селі під Києвом бореться з корупцією та потерпає від нападів з боку депутатів.
   Після перегляду наша розумна, талановита молодь поспілкуватися із громадською активісткою Альоною Березою та іншими партнерами кіноклубу, розповідали про свої враження після побаченої стрічки, висловлювали свою думку про владу, громаду, наводили власні приклади з якими довелося зіткнутися, отримали поради юристів.
   Хочеться відмітити усіх наших юних активістів, це - Юрій Ковалевський, Марина Посікера, Юрій Фасуляк, Артем Мельничук, Анастасія Шматлай, Ангеліна Магеровська, Каріна Білодід, Діана Мазій, Анастасія Бурдельна, Вікторія Щерба, Максим та Владислав Божики. Наприкінці заходу, дійшли до висновку що потрібно створити молодіжну раду при Ярмолинецькій селищній раді, щоби молоді люди могли долучитися до вирішення проблем у громаді.
     Саме тому й запроваджене свято Дня молоді, щоби акцентувати на ролі молодих людей у розвитку та процвітанню суспільства, адже саме від них багато в чому залежить майбутнє. Також це свято ще й має ідеологічну складову, адже звертає увагу молоді на те, як найкраще реалізувати свій потенціал як для власного добробуту, так і світу загалом.
Тож побажаємо нашій молоді терпіння і сміливості в усіх вчинках. Саме на вас покладаються надії, які пов'язані з майбутнім нашої країни.
Переглядів: 151 | Додав: kypchakolga | Дата: 15.08.2022 | Коментарі (0)

   
   Робота бібліотекаря не така проста, як може здатися на перший погляд: вона не обмежується видачею та прийманням книг, а вимагає ще і хоча б знань в літературі (причому з самих різних напрямків), психології, роботи з комп'ютерною технікою та різними гаджетами. Щоби йти в ногу з часом, методична служба центральної бібліотеки проводить навчання для працівників бібліотек філій.
    Сьогодні відбувся семінар-практикум "Публічні бібліотеки. Аналіз та ефективність роботи".
   Директорка Олена Слободян ознайомила присутніх із Проектом відновлення України, який запропонований для обговорення Міністерством культури та інформаційної політики України. Наголосила на питанні, яке стосується вилучення російських книг із бібліотечних фондів. Проаналізувала роботу закладів у соціальних мережах, а також продемонструвала презентацію "Топ-6 помилок при веденні інтернет-ресурсів та їх вирішення ".
       Розповіла про акції до яких мають обов'язково долучитися всі філії громади: "Лист на фронт " та "російські книги - на макалатуру, гроші - на ЗСУ ".
     Методист Алла Черевуля прорекламувала видавничу продукцію, яку підготували працівники методично- бібліографічного відділу. Також провела детальний аналіз звітності за ІІ квартал.
На завершення семінару працівники взяли участь в анкетуванні "Книга. Читання. Бібліотека".
Переглядів: 137 | Додав: kypchakolga | Дата: 15.08.2022 | Коментарі (0)

 
 
В Ярмолинецькій центральній бібліотеці відбулася презентація книги київської письменниці, книжкової блогерки, піарниці Оксамитки Блажевської «Еля».
    Народилася авторка в Хмельницькому, мешкає в Києві. Саме на Поділлі пройшли її дитячі та юнацькі роки. Потім вступила в Національний університет імені М.П.Драгоманова за спеціальністю «Літературний редактор». Була одним із координаторів літературного клубу «Маруся», організатором літературних заходів та вояжів. Працювала на «Українському радіо», де вела дитячі та літературні програми. Її оповідання друкувалися у збірках, альманахах і журналах, співпрацює з міжнародним літературним конкурсом «Коронація слова». А в 2019 році створила у київській книгарні-кав’ярні «Літературний клуб Оксамитки у Zakapelky». У своєму блозі #КнижковийБлогОксамитки розповідає про ті книги, які вразили і захопили її найбільше. Це можуть бути і книжки зарубіжних авторів, і сучасних українських письменників. З багатьма із них вона знайома особисто.
    У літературній агенції «OVO» популяризує читання й обирає, із якими авторами співпрацювати, допомагає їм прилаштувати рукопис у видавництво тощо. Мріє стати літературним агентом, говорить, що відчуває, що це її покликання — популяризувати книжки. Останнім часом пише ще й щоденник, де занотовує свої думки, а ще читає багато книжок з історії Києва, адже має задум написати підліткову повість, події якої розгортатимуться саме в цьому місті. Потроху укладає книжку рецептів смаколиків, які готує вдома, до речі, деякі взяті з літературних творів. А ще дуже полюбляє відвідувати м.Львів та наші мальовничі Маліївці. Одним словом, Оксамитка Блажевська - постать багатогранна і неординарна. У вільний час фотографує, також захоплюється квілінґом. І на роботі, і вдома, і в маршрутці, і в метро постійно має із собою книжку – читає, читає і ще раз читає: це не лише хобі, але й робота. Оповідання авторки можна почитати в багатьох колективних збірках, наприклад: «Теплі історії у конвертах», «Їде маршрутка», «Кудафудра» та ін. Здебільшого пише коротку прозу. Деякі з перерахованих творів є у нашій книгозбірні. А нещодавно світ побачив перший роман авторки під назвою «Еля». Він надає читачеві можливість повернутися в дитинство, пригадати смаколики, які готувала бабуся, погратися із сонячним зайчиком, якого авторка назвала Соняшником тощо. Про роман вже добре відгукнулися письменники Іван Андрусяк (автор передмови), Тетяна Стрижевська, Вероніка Мосевич та інші поціновувачі творчості нашої гості.
   У дружній і теплій атмосфері, у виконанні учениць Шарівської музичної школи сестричок Каріни та Аріни Гжегожевських звучала пісня «Додому», а пісню Миколи Мозгового «Край, мій рідний край» виконала Крістіна Павленко. Присутні на заході місцеві письменники-автографці та гості радо вітали авторку з виходом її першого роману, бажали творчого неспокою, радості від кожного прожитого дня, гордості від здійсненого, втілення задуманого, Божого благословення у всіх подальших добрих починаннях. На згадку про зустріч з письменницею Валентин Мазур подарував власний вірш, присвячений авторці, який написав під час заходу. Начальниця відділу культури та туризму та релігії Ірина Бойко висловила глибоку вдячність за талант, небайдужість до історії, побуту, культури та традицій нашого краю, адже дія роману відбувається у відомих нам Маліївцях, в маєтку пана Адама Орловського.
    Директор центральної бібліотеки Олена Слободян подякувала за теплу зустріч, як символ визнання та необхідності праці, молодій талановитій письменниці на згадку подарувала маленький сувенір-соняшники, виготовлений власними руками Ольги Купчак. А насамкінець присутні отримали смачні подарунки від авторки у вигляді барбарисок та відомих цитат, а ще поласувати смачненьким пирогом Оксамитки Блажевської за чашкою запашного чаю.

Переглядів: 222 | Додав: kypchakolga | Дата: 05.08.2022 | Коментарі (0)

      28 липня ми вперше відзначимо День Державності!
  Цим святом нагадаємо собі та світу, що є спадкоємцями державотворчої традиції, якій понад 1000 років.
    Як би російська пропаганда не проштовхувала тези про буцімто «єдність» чи «братність» українського та російського народів, чи про те, що Україна – «штучна нежиттєздатна держава», – реальна історія спростовує ці фейки. Варто лише глибше в ній розібратися.
      Пропонуємо вам книжкову виставку «Державність України – портрет нового часу», на якій, працівниками Ярмолинецької центральної бібліотеки, влучно підібрана різноманітна література. Тут ви зможете знайти багато корисної інформації про історичні постаті, які творили і творять нашу Державу.
       День Української Державності – це можливість для кожного українця згадати історію своєї країни, боротьбу за незалежність, єдність та щасливе життя. Цінуємо те, за що боролися наші предки, пам'ятаємо всіх, хто загинув у цій боротьбі, будуємо майбутнє, в якому нам самим хотілося б жити.
Вітаємо кожного українця з його святом.Бажаємо, незважаючи на труднощі та проблеми, кожному українцю успіхів та процвітання. Тільки спільними зусиллями на благо України ми зможемо збудувати сильну європейську державу. З Днем Української Державності!
Переглядів: 135 | Додав: kypchakolga | Дата: 28.07.2022 | Коментарі (0)


  Книжкова виставка «Лицарі українського світла», з нагоди 115-ї річниці від дня народження Олени Теліги та Олега Ольжича, представлена в читальній залі Ярмолинецької центральної бібліотеки. Бібліотекарями підібрано різноманітну літературу, яка розповість вам у всіх деталях про двох різних та водночас таких схожих борців за відродження, незалежність та незламність вільної України.
   Лицарі українського світла, Олена Теліга та Олег Ольжич, поклали свої життя на жертовник української волі.
   Про що говорять нині трагічні долі поетів, які намагалися наблизити час творення нової національної еліти і своєю полум’яною творчістю, і відкритими до звитяги серцями?
Знакові поети, але їхні непрості і трагічні долі та глибока творчість не прочитані до кінця ні в столітті минулому, коли їх, молодих і рвійних, було вбито, ні в теперішньому.
  Олега та Олену єднало дуже багато. Народилися вони обоє 1907 року в липні. Через українську революцію 1917—1920 рр. та її поразку обох доля закинула на еміграцію до Чехословаччини, де вони познайомилися і здружилися. Тісно співпрацювали у культурно-освітній референтурі Організації українських націоналістів (ОУН). Але трагічно закінчилися їхні життя: Олег Ольжич загинув у німецькому концентраційному таборі Заксенхаузен, а Олену Телігу фашисти розстріляли разом з її чоловіком Михайлом у Бабиному Яру, але довідатись від них про підпільні структури ОУН фашистам так і не вдалося.
   Олена Теліга писала автологічні вірші, тропів тут не густо, зате існує глибока пристрасть, глибоке поетичне переживання дійсності і, головне, пасіонарна енергія. Вона жила своїм життям, вона жила повнокровним життям... Ось зараз! Вона тут є! Вона неперебутня! І кожна мить її життя наповнювалася особливим смислом.
   Літературна спадщина Олега Ольжича вимагає детального осмислення, оскільки досі не проаналізована скрупульозно. А поетика цих творів, поєднання в них імпресії та політичної патетики видається оригінальним і неповторним явищем в українській поезії минулого століття.
   Вони залишаються навіки молодими: і Олена Теліга, і Олег Ольжич, а слова їхні щемні, живі.
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 116 | Додав: kypchakolga | Дата: 19.07.2022 | Коментарі (0)


  12 липня
в День святих апостолів Петра і Павла традиційно відзначають День селища Ярмолинці.
   Цього року наше славетне містечко відзначає 622 річницю з часу заснування. Ярмолинецька центральна бібліотека підготувала книжково-ілюстративну виставку «Ярмолинці: вулиці в іменах». Ви можите поринути в захопливу мандрівку вулицями Ярмолинець, звідки пішли назви вулиць містечка, згадати його минуле та дізнатися про сучасне. Вулиці... провулки... Вони не просто невід`ємна частина будь якого населеного пункту як архітектурного комплексу, це насамперед історія селища, історія суспільних систем, режимів, які довелося йому пережити, і що знайшло своє відображення в назвах вулиць. В нашому селищі більше сімдесяти вулиць і тридцяти провулків. А чи знаємо ми історію тих вулиць, на яких мешкаємо? Або, що ми можемо сказати про осіб, на честь яких названі вулиці?
    Детальніше можна довідатися завітавши у книгозбірню або на нашому сайті.
    На жаль, війна внесла в наше життя свої правила, і цьогорічне свято затьмарене сумними подіями та має гіркий присмак. Багато хто з вас із завмиранням серця чекає звісток від рідних та близьких, від чоловіків, синів, братів, друзів, які мужньо захищають нашу країну від російської навали. І ми не можемо ні на хвилину про це забувати, маємо бути єдиними і згуртованими, спрямовуючи всі свої прагнення та дії на довгоочікувану і бажану Перемогу! Сьогодні нехай урочистий церковний дзвін наповнить ваші душі натхненням і радістю, зміцнить віру і подарує надію, зцілить хвороби і нагородить терпінням, мудрістю, життєвими благами і щасливими миттєвостями. Бажаємо, щоб наші Ярмолинці завжди були квітучими і красивимии, а життя кожної сім’ї – сповнене душевного тепла, радості й достатку! Нехай Бог благословить наш край і дасть його мешканцям багато успіхів на життєвих шляхах.
     Низький уклін і велика шана вам, наші захисники!!!
    Щиро віримо, що в наступному році День селища ми святкуватимемо в мирній вільній Україні!
Зі святом! Слава Україні!
Прикріплення: Картинка 1 ·Картинка 2
Переглядів: 113 | Додав: kypchakolga | Дата: 12.07.2022 | Коментарі (0)

 
У Ярмолинецькій центральній бібліотеці, де люди мають можливість різносторонньо розвиватись, зібрались на презентацію новонародженої книги «Весна у пекло забрела» поетки, ярмолинчанки #Ярослави_Слободян.
    Усіх об’єднала любов до поетичного слова та щира дружба із авторкою. Ведуча Світлана Денисюк розпочала захід з вірша пані Ярослави, який називається «Вертаються додому ластівки» і усі присутні вшанували пам’ять наших воїнів, наших земляків хвилиною мовчання.
  Творчість сучасних поетів, письменників рідного краю безцінна. А відтепер і творчість пані Ярослави. Народилася пані Ярослава на Тернопільщині у селі Свидоба. Навчалась у Чортківському педагогічному училищі, що на тернопільщині. У 2001 – 2004 рр. працювала в Перегінській школі вчителем молодших класів. З 2006 року працює у Москалівській загальноосвітній школі. Має сина і доньку. Читаючи і слухаючи твори пані Ярослави, ми ще більше зрозуміємо і відчуємо красу і неповторність рідної землі, навчимось розуміти найголовніше – добро наших сердець.
   У збірці «Весна у пекло забрела» вміщено вірші про живих героїв і, на жаль, загиблих: про тих, хто не зрадив присязі й лишився служити Батьківщині після анексії Криму, про героїв добровольців фронту і тилу. Доречним був мелодійний супровід від працівників Ярмолинецького_ЦКД. На заході поетеса не лише читала свої вірші, але розповіла історії виникнення та написання різних поезій, що увійшли до збірника. Не залишили байдужими нікого у залі поезії, присвячені нашим воїнам, у багатьох на очах бриніли сльозинки. А далі усі поринули у чарівний світ поезії, яку читала донька Ярослави Слободян Вікторії. Зворушливо звучали пісні у виконанні Анастасії_Мартиненко та Діани_Шедловської, які стали справжньою окрасою презентації.
   Пронизливою була інсценізація окремих глибокодумних поезій у виконання Вероніки Збриської, Ірини Бикової та інші, а відеокадри влучно підкреслювали суть поезії.
Привітала пані Ярославу з виходом збірки директорка Ярмолинецької центральної бібліотеки Олена_Слободян.
   Поздоровити пані Ярославу із виходом нової книги прийшли її друзі та колеги по творчому цеху. З привітаннями звернувся член літературного клубу «Автограф» Валентин_Мазур і присвятив авторці свій вірш. Також захід відвідали діти з Гусятинського_краю, які проклали свій мандрівний маршрут на Ярмолинеччину.
По закінченню заходу всі присутні отримали збірник поезій особисто з рук авторки.
Переглядів: 276 | Додав: kypchakolga | Дата: 08.07.2022 | Коментарі (0)


   Сьогодні в читальній залі Ярмолинецької бібліотеки відбулась зустріч літературного клубу "Автограф". На цьому засіданні ми розпочали акцію "Напиши листа на фронт ". Перебуваючи далеко від лінії зіткнення, цією акцією ми намагаємось всіма силами підтримати бойовий дух наших воїнів, зміцнити зв'язки фронту та тилу. Ми на своїй землі, ми єдині у своєму прагненні бути вільними і незалежними. Тому ці листи такі важливі в нелегкий час для кожного з нас.
    Чому саме ми розпочали з "автографців"? Тому, що саме ці люди, у яких твори пронизують до серця, як ніхто інший, піднімуть незламний дух нашим захисникам, нашим воїнам збройних сил України.
   Ця акція буде проходити у всіх бібліотеках нашої громади, координатором якої є Ярмолинецька центральна бібліотека.
Вже на початку заходу, поки усі спілкувались, Валентин Мазур написав зворушливий вірш "Лист солдату". Бібліотекар читального залу, Сніжана Божик, зачитала твір Василя Симоненка "Ти знаєш, що ти Людина?", в якому відображаються усі якості, які саме зараз актуальні в наш час. Також ми почули думки та вірші Жанни Олійник, Галини Колотило, Яніни Дзівановської, Миколи Швеця, Катерини Бучуляк, Наталії Затерки. Зі сльозами на очах слухали вірші нових учасників літературного клубу Ярослави Слободян та вже усім нам рідної та близької Наталії Міхайлової.
    На зустрічі учасники пережили різні емоції: і гордість за свій народ та свою націю, звучали слова підтримки, тим хто її потребує, а також радість від цієї теплої зустрічі.
    На завершення прозвучала пісня у виконанні Наталії Затерки "Українська весна".
Переглядів: 207 | Додав: kypchakolga | Дата: 01.07.2022 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 9 10 11 12 13 ... 77 78 »
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів