Четвер, 25.04.2024, 06:55
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2022 » Серпень » 5 » Оксамитка Блажевська: «Це моє покликання — популяризувати книжки»
11:30
Оксамитка Блажевська: «Це моє покликання — популяризувати книжки»

 
 
В Ярмолинецькій центральній бібліотеці відбулася презентація книги київської письменниці, книжкової блогерки, піарниці Оксамитки Блажевської «Еля».
    Народилася авторка в Хмельницькому, мешкає в Києві. Саме на Поділлі пройшли її дитячі та юнацькі роки. Потім вступила в Національний університет імені М.П.Драгоманова за спеціальністю «Літературний редактор». Була одним із координаторів літературного клубу «Маруся», організатором літературних заходів та вояжів. Працювала на «Українському радіо», де вела дитячі та літературні програми. Її оповідання друкувалися у збірках, альманахах і журналах, співпрацює з міжнародним літературним конкурсом «Коронація слова». А в 2019 році створила у київській книгарні-кав’ярні «Літературний клуб Оксамитки у Zakapelky». У своєму блозі #КнижковийБлогОксамитки розповідає про ті книги, які вразили і захопили її найбільше. Це можуть бути і книжки зарубіжних авторів, і сучасних українських письменників. З багатьма із них вона знайома особисто.
    У літературній агенції «OVO» популяризує читання й обирає, із якими авторами співпрацювати, допомагає їм прилаштувати рукопис у видавництво тощо. Мріє стати літературним агентом, говорить, що відчуває, що це її покликання — популяризувати книжки. Останнім часом пише ще й щоденник, де занотовує свої думки, а ще читає багато книжок з історії Києва, адже має задум написати підліткову повість, події якої розгортатимуться саме в цьому місті. Потроху укладає книжку рецептів смаколиків, які готує вдома, до речі, деякі взяті з літературних творів. А ще дуже полюбляє відвідувати м.Львів та наші мальовничі Маліївці. Одним словом, Оксамитка Блажевська - постать багатогранна і неординарна. У вільний час фотографує, також захоплюється квілінґом. І на роботі, і вдома, і в маршрутці, і в метро постійно має із собою книжку – читає, читає і ще раз читає: це не лише хобі, але й робота. Оповідання авторки можна почитати в багатьох колективних збірках, наприклад: «Теплі історії у конвертах», «Їде маршрутка», «Кудафудра» та ін. Здебільшого пише коротку прозу. Деякі з перерахованих творів є у нашій книгозбірні. А нещодавно світ побачив перший роман авторки під назвою «Еля». Він надає читачеві можливість повернутися в дитинство, пригадати смаколики, які готувала бабуся, погратися із сонячним зайчиком, якого авторка назвала Соняшником тощо. Про роман вже добре відгукнулися письменники Іван Андрусяк (автор передмови), Тетяна Стрижевська, Вероніка Мосевич та інші поціновувачі творчості нашої гості.
   У дружній і теплій атмосфері, у виконанні учениць Шарівської музичної школи сестричок Каріни та Аріни Гжегожевських звучала пісня «Додому», а пісню Миколи Мозгового «Край, мій рідний край» виконала Крістіна Павленко. Присутні на заході місцеві письменники-автографці та гості радо вітали авторку з виходом її першого роману, бажали творчого неспокою, радості від кожного прожитого дня, гордості від здійсненого, втілення задуманого, Божого благословення у всіх подальших добрих починаннях. На згадку про зустріч з письменницею Валентин Мазур подарував власний вірш, присвячений авторці, який написав під час заходу. Начальниця відділу культури та туризму та релігії Ірина Бойко висловила глибоку вдячність за талант, небайдужість до історії, побуту, культури та традицій нашого краю, адже дія роману відбувається у відомих нам Маліївцях, в маєтку пана Адама Орловського.
    Директор центральної бібліотеки Олена Слободян подякувала за теплу зустріч, як символ визнання та необхідності праці, молодій талановитій письменниці на згадку подарувала маленький сувенір-соняшники, виготовлений власними руками Ольги Купчак. А насамкінець присутні отримали смачні подарунки від авторки у вигляді барбарисок та відомих цитат, а ще поласувати смачненьким пирогом Оксамитки Блажевської за чашкою запашного чаю.

Переглядів: 216 | Додав: kypchakolga | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Серпень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів