Субота, 18.05.2024, 22:13
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

7 травня 65 років з дня народження Яніни Дзівановської /marquee> 7 травня 70 років з дня народження Леоніда Незбжицького 8 травня Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої Світової війни. 12 травня День матері 16 травня День вишиванки http://biblioyar.at.ua/

Головна » Архів матеріалів
10 листопада в Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці пройшов захід «Україна – Польща: братерство століть», присвячений Дню Незалежності республіки Польща, який вона відзначає 11 листопада. З сусідньою державою у нас давні і міцні  зв’язки. Вся Історія України нерозривно пов’язана з історією Польщі. Польщу називають арбітром України у світі. Вона перша простягнула руку в підтримку нашій країні у подіях сучасності: гуманітарна допомога, волонтерство, лікування поранених, працевлаштування громадян України, надання громадянства біженцям зі Сходу нашої країни, відстоювання інтересів в міжнародних організаціях, перед іншими країнами, просування України в Євросоюз. Недарма останні роки рекордна кількість українських абітурієнтів вступають у польські виші, де їм надаються пільги і різна допомога у здобутті освіти.
 День Польщі в бібліотеці  ініційований головою Ярмолинецького районного  громадського об’єднання  «Єдність» Генріхом Качуровським, який й відкрив даний захід. А підготувала його вчитель польської мови Інна Курбатова. Деяким невідомо, як багато дітей активно вивчають польську мову і сьогодні вони для своїх батьків і всіх присутніх продемонстрували свої знання: співали пісень, читали вірші. Проглянули фільм «Важке братерство». Г.Качуровський провів презентацію книжково – ілюстративної виставки, яку організували бібліотечні працівники.  На виставці представлена література  польською мовою з історії Польщі, її культури, художня література. Особливу увагу  приділили розділам «Польські письменники українською мовою», розділ «160 років пам’яті Адама Міцкевича», та розділу «Маврицій Гославський – співець Поділля». Відоме прислів'я каже: друг пізнається у біді. Зараз настав час істини, коли кожен українець може сказати «Народи Польщі і України – брати!»

 
Переглядів: 577 | Додав: Tosha | Дата: 11.11.2015 | Коментарі (1)

Бібліотекарі Ярмолинеччини неустанно шукають нові матеріали, факти, здійснюють краєзнавчі розвідки з метою знайти ще крупиці невідомого, заповнити білі плями нерозкритого… Але не забуваємо й про дати ювілейні і про події, які неможливо оминути, добре пам’ятаємо, що незабаром новий робочий рік, а з ним і планування… Так ось – до вашої уваги нова друкована продукція нашої книгозбірні:
Календар знаменних і пам’ятних дат на 2016 рік містить перелік ювілейних дат та подій не тільки всесвітнього значення та важливих для України, а надає насамперед інформацію щодо краєзнавчих  та пам’ятних дат Хмельниччини та Ярмолинеччини
Акторка театру і кіно. Інформ - дайджест про творчий шлях Світлини Круть,  нашої видатної землячки з с. Іванківці, акторки Київського академічного театру ім. І.Франка, 50 – річний ювілей якої відзначався в жовтні цього року.
Добром та любов’ю наповнене життя. Біобібліографічний дайджест присвячений 75 – річному ювілею поета Миколи Коваля вийшов в серії «Поети – ювіляри» і містить інформацію про життєвий та творчий шлях відомого  поета – земляка, бібліографію творів М.Коваля та літературу про нього.
Б’ють у крицю літа: інформаційний список літератури, підготовлений до 80 – річчя з дня народження Бориса Олійника. Крім біографічної довідки видання містить інформацію про творчу спадщину  поета, відзнаки, нагороди та основні видання творів.
День незалежності Польщі. Інформаційна довідка підготовлена з метою розповсюдження серед учасників заходу, що відбудеться 11 листопада в бібліотеці, присвяченого Дню Незалежності братської та дружньої нам країни.
Повнотекстову базу друкованої продукції ви можете знайти на сайті Ярмолинецької ЦРБ у розділах «Методичний модуль» та «Видання бібліотеки».

 
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 498 | Додав: Tosha | Дата: 05.11.2015 | Коментарі (0)

В Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці діє нова послуга -  скайп-консультування для малозабезпечених громадян та осіб, що опинились в складних життєвих обставинах. Правову допомогу віддаленим користувачам надають юристи Хмельницької обласної громадської організації «Подільська правова ліга»  та    Хмельницького міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
29 жовтня вже відбулась перше скайп – спілкування і учасники залишились задоволені наданої  консультацією. Конфіденційність гарантується.
Слідкуйте за об’явою - Вас буде поінформовано  щодо наступного консультування.
.
Довідки за телефоном: 2 -15-67 (районна бібліотека)
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 534 | Додав: Tosha | Дата: 03.11.2015 | Коментарі (0)

В Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці пройшов творчий вечір, присвячений 75 -річчю відомого подільського поета, нашого земляка  Миколи Коваля. Родом Микола Іванович з с. Боднарівка Ярмолинецького району і, як казав поет «Вдячний долі за те, що саме в Боднарівці народився. Милішого краю не бачив. Щиріших друзів не стрічав…» Червоною ниткою через його 16 поетичних збірок проходить мотив вірності всьому рідному, близькому серцю  - селу, краю, народу.  Перші проби пера розпочались в дивізійній газеті «Советская гвардия», спецкором якої був наш земляк. Вони увійшли до збірок «От серця землі» та «Слиток слизи». Потім видавались збірки «Полин», «Прийшла кохана», «Ідуть ветерани», «Всі ми діти війни», «Іванів день», оповідання для дітей «Понька та Голубка». Остання збірка вийшла у цьому році «Спалах крові» і проникнута спогадами про важке минуле, про сучасне, Майдан і щирою повагою до генія Шевченка… Деякі вірші покладені на музику,  стала відомою і пісня «Ода короваю», слова до якої написав М.Коваль.
 Стільки гостей одночасно давно не бачила наша книгозбірня: всі бажали поздоровити нашого шановного ювіляра. Вітання звучали від бібліотечних працівників, які підготували книжкову виставку, стенд, вітальний буклет,  відеофільм про зустрічі в клубі «Автограф», постійним членом якого  вже десять років є Микола Іванович. Зворушливо звучали вірші поета у виконанні всіх бібліотекарів. Музичні вітання прозвучали від працівників центру дозвілля і молоді, хору ветеранів праці «Журавка», гурту «Надвечірря» бібліотек сіл Скаржинці і Антонівці., завідуючої клубом с. Боднарівка Л.Зубко.Гарні слова сказала Іванна Білик, яка допомогла поету у виданні останньої збірки. Члени клубу «Автограф» присвятили своєму другу поезії,начальник відділу культури виконав пісню «Ода короваю», музику до якої написали брати Гжегожевські. Всі присутні отримали в подарунок останню збірку «Спалах крові» з автографом поета.
 У слові Миколи Івановича звучить невичерпний оптимізм та віра в краще майбутнє. Всім присутнім поет  подарував свою щиру посмішку та гарний настрій.

 
Переглядів: 826 | Додав: Tosha | Дата: 03.11.2015 | Коментарі (0)

Кому з нас неважлива тема грошей? Хто хоче дізнатися, як можна збільшити їхню кількість, щоб почуватися фінансово незалежним?  Всі, кого цікавить тема грошей та їх кількість прийшли в Ярмолинецьку центральну районну бібліотеку 28 жовтня на тренінг «Вчимося заощаджувати», який провели з нагоди Всеукраїнського тижня фінансової грамотності та Дня заощаджень в Україні. Зізнаємось: такої теми не доторкалися і такого дня ми ще не відзначали в бібліотеці; чомусь теми грошей в «совковий» період  торкатися було незручно. Але настали часи, коли ми всі замислюємось, як прожити на наші зарплати, пенсії, як збільшити прибутки та розпланувати витрати, як зекономити на покупки… Завітали  на тренінг учні професійного ліцею: кому, як не їм вчитися – тільки з - під батьківського крила, начебто як самостійно витрачають гроші, але ще не заробляють… Запрошений фахівець, керуючий «Ощадбанком» Бердула Павло Леонідович так цікаво розповів про надходження коштів та витрати, поділився власним досвідом, розповів багато нового, ну й звичайно про роль банків в кредитуванні та заощаджуванні.
 Бібліотекар Курятнік Л.М. провела тренінг з понятті та необхідності ведення бюджету особистого та сімейного. Перед учасниками тренінгу ставили ситуації, з яких вони шукали вихід. Денисюк С.О. надала присутнім  практичні заняття  як на реальному прикладі вийти з важкої ситуації звичайної української родині. Подивились та обговорили соціальний відеоролік «Заощаджуємо сьогодні – багаті завтра». Захід пройшов активно, дуже зацікавив своєї неординарністю присутніх. Ми розуміємо, що тема дуже важлива і вирішили провести аналогічні Дні заощаджень з іншими групами користувачів:  молодими родинами та людьми пенсійного віку. Задля наочності бібліотечні працівники оформили стенди, плакати та презентували книги з даної теми.

 
Переглядів: 540 | Додав: Tosha | Дата: 29.10.2015 | Коментарі (0)

В Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці пройшли  заходи, присвячені
71 річниці визволення  України від німецько-фашистських загарбників. Працівники бібліотеки презентували відвідувачам книжково  - ілюстративну документальну виставку "Вклонімося великим тим рокам", де широко представили літературу з теми, світлини, фотоальбоми, власні пошукові матеріали з визволення Ярмолинеччини. Провели перегляд літератури «Прочитай книгу про війну». Зробила огляд пошукової роботи бібліотекаря читального залу Денисюк С.О., яку вона готувалиана обласний конкурс «Алея героів». Зацікавив присутніх відеофільм «Наші визволителі» про ветеранів  - наших земляків. Нагадали відвідувачам поетапно славну та трагічну історію визволення нашої України від німецько – фашистських загарбників:
В ході Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від фашизму.
Перші населені пункти України на східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 року. Остаточне визволення українських земель почалося в ході Курської битви (5 липня – 23 серпня 1943 року). 23 серпня війська Степового фронту звільнили Харків. Протягом вересня-жовтня 1943 року тривала героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони. Кульмінацією битви за Дніпро стало визволення Києва від гітлерівців.
У ході визволення України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн. осіб, протягом січня 1943 року – жовтня 1944 року було проведено серію блискучих наступальних операцій.
Завершила визволення України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон нашої Держави.
За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств

 
Переглядів: 550 | Додав: Tosha | Дата: 27.10.2015 | Коментарі (0)

З 05.10.2015 по 09.10.2015 року в  бібліотеках Ярмолинецької централізованої бібліотечної системи пройшов Тиждень правових знань.
З метою правової освіти серед неповнолітніх та молоді, розвитку духовності та моралі, формування здорового способу життя   в книгозбірнях  району  пройшли масові заходи присвячені Дню юриста. Протягом тижня бібліотекарі та залучені фахівці провели заходи на правову тематику: «Я дитина, отже я маю права» (ознайомлення з Конвенцією ООН про права дитини) проведено в б/ф с. Проскурівка, в к/б с. Антонівці проведений конкурс малюнків «Я маю право, я маю обов’язки»,  година корисних порад «Захист прав дитини в нашій країні», яка пройшла в б/ф с. Буйволівці, «Бережи мене, мій законе» в б/ф с. Ясенівка, «Як ви розумієте поняття «відповідальність» в б/ф с. Стріхівці, «Шкідливі звички. Як з ними боротися» в б/ф с. Глушківці, «Забезпечення права на освіту» - в б/ф с. Михайлівка, «Закон обов’язковий для всіх» - в б/ф с. Виноградівка, «Діти: злочин та кара» - в б/ф с. Жилинці, “Україна – правова держава” – б/ф с. Вербка, “Правопорушення та  юридична відповідальність неповнолітніх” – б/ф с. Шарівка, тощо. Проведено тематичні виховні години: "Чому правда дорожча?" в б/ф с. Москалівка, "Правова свідомість - показник виховання молоді" в б/ф с. Томашівка та правові навчання «Людина і закон» в б/ф с. Баламутівка. Використовуючи інтернет, в б/ф с. Кадиївка, Сутківці, Солобківці та с. Соколівка проведено перегляд презентацій для наймолодших відвідувачів: «Великі права маленької людини», «Казкові герої в країні прав і обов’язків».
 Також в бібліотеках організовані  виставки юридичної літератури, працюють куточки правових знань “Вивчаємо свої права та обов’язки” “Підліток! Ти повинен це знати!”, «Я і моя права»,  з яких відвідувачі  дізнаються багато цікавого з правової теми.    
     Тиждень правових знань виявився дуже інформаційним, змістовним, динамічним. Набутий досвід, спілкування, проведені заходи  мають дати позитивний результат, а саме зменшення рівня злочинності, попередженню правопорушень а також профорієнтаційний характер для вибору майбутньої професії.

 
Переглядів: 607 | Додав: Tosha | Дата: 27.10.2015 | Коментарі (0)

На честь ювілею  відомого українського поета, публіциста, перекладача, громадського та  політичного діяча, академіка НАН України Бориса Олійника в Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці пройшов вечір – портрет «Українська людина зі світовою душею».  Борис Ілліч Олійник автор близько 50 книг поезії, численних публікацій, есе, статей. Основні збірки: «Б’ють у крицю ковалі», «двадцятий вал», «Вибір», «Коло», «Відлуння», «Рух», «Гора», «Істина», «У дзеркалі слова» та ін..
Організатори заходу ,бібліотекарі Л.Курятнік та С.Денисюк розповіли   про життєвий і творчий шлях поета, продемонстрували відеофільм  «Лицар українського духу», зробили презентацію книжкової виставки, де акцентували увагу учасників заходу – учнів шкіл на численних книгах поета,  які є у нашої бібліотеці. На вірші Олійника написано чимало пісень. Дуже зворушливо звучала відомі всім пісні про матір «Посіяла людям літа свої, літечка житом», «Мамо, вечір догоря». Без чудових , сильних, громадських поезій Бориса Олійника не можна уявити нашої сучасної української літератури. І треба гордитись, що в нас є такий поет і велика людина.

 
Переглядів: 559 | Додав: Tosha | Дата: 22.10.2015 | Коментарі (0)

Дуже складні ці вибори… Незрозуміла для пересічного громадянина і нова виборча система. Основні тенденції громадської думки та настроїв українців щодо місцевих виборів 25 жовтня? Які переваги та недоліки нового закону про місцеві вибори? Яка  ситуація з Державним реєстром виборців та списками? Про проблеми голосування внутрішньо переміщених  осіб - про це та багато іншого будемо говорити з експертами Міжнародного республіканського інституту. Запрошуємо Вас взяти участь у цікавому і корисному заході – вебінарі «Місцеві вибори: Новий план старої гри», який відбудеться  21 жовтня (середа) о 17:00 в Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці. Давайте розбиратися разом, щоб зробити правильний , виважений вибір!
Прикріплення: Картинка 1 ·Картинка 2
Переглядів: 556 | Додав: Tosha | Дата: 20.10.2015 | Коментарі (0)

День захисника України, яке вперше у цьому році відзначає наша країна¸ проведено в Ярмолинецькій  центральній районній бібліотеці. В цей день тут зібрались старшокласники НВК та другої ЗОШ , щоб засвідчити свою повагу всім, хто носить військову форму,  всім, хто причетний до захисту української держави, всім хто нині з автоматом наш спокій береже. Ведучі заходу Л. Курятнік та С.Денисюк зробили екскурс в історію виникнення цього свята, особливу увагу акцентували на добу українського козацтва, подивились відеоролик  про Запорозьку січ, звернулись до подій  та учасників УПА, Революції гідності, віддали шану добровольцям, волонтерам, всім тим, хто в різний спосіб наближають перемогу над російськими загарбниками. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять наших героїв – земляків, що поклали своє життя за нашу Батьківщину в зоні бойових дій на Сході України. Зі сльозами на очах згадував своїх полеглих побратимів учасник АТО Юрій Крисюк, який пройшов Майдан, а потім пішов добровольцем захищати країну. Вже не раз бував у нас на зустрічах з молоддю шанована людина, воїн, учасник Майдану, доброволець батальйону «Айдар» Віктор Боднар, який призвав юнаків бути чесними, активними, гідними чоловіками. Поділився спогадами про війну й батько двох донечок Анатолій Опрун, який висловив думку, яка повина  стати кредо всіх українців, хто як не ми, хто захистить наші сім’ї, якщо ми будемо спостерігати збоку. Запрошені воїни АТО відповіли на запитання присутніх, бібліотекарі зробили огляд книжкової виставки по темі і вручили квіти.
 
Переглядів: 687 | Додав: Tosha | Дата: 13.10.2015 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 44 45 46 47 48 ... 77 78 »
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів