Четвер, 28.03.2024, 14:11
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

3 березня Всесвітній день письменника 4 березня 75 років від дня народження Володимира Івасюка, українського поета та композитора 9 березня 150 років з дня народження Софії Левицької - української художниці-емігрантки; 9 березня 210 років від дня народження Тараса Шевченка, українського поета, художника,мислителя 21 березня Всесвітній день поезії

Головна » 2020 » Лютий » 19 » Презентація книг про Другу світову війну
10:16
Презентація книг про Другу світову війну
     
   З любові до рідного слова, матері – землі починається людина. Не можна любити те чого не знаєш, до чого ти байдужий. Пізнання історії свого народу й любові до нього нерозривні. Тому 18 лютого в Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці відбулась зустріч з творчими людьми, які шанують свій рідний край, вивчають його історію, оспівують нашу землю: краєзнавцем, членом літературного клубу «Автограф» Петром Антоновичем Добрянським та поетесою, членом літературного клубу «Автограф» Яніною Іванівною Дзівановською. Ведучі заходу Світлана Денисюк і Людмила Курятнік детально розповіли про працю краєзнавців, істориків, педагогів.
 Петро Антонович на передодні 75 річниці визволення Ярмолинеччини від німецько-фашистських загарбників презентував свою нову книгу «Фронтовими дорогами». Автор розповів як збирав матеріали та упорядковував їх. Петро Антонович Добрянський народився 1937 року в селі Адамівка Віньковецького району. Закінчив Адамівську початкову та Зіньківську середню школу. Тут у центрі села проживала сім'я ювіляра: батько Антон, матір Ганна, бабуся Ганна і троє синів — Павло, Петро, Михайло.      Після закінчення школи вступив до Кам’янець-Подільського державного педагогічного інституту, де здобув фах вчителя математики та фізики. Трудову діяльність розпочав у Адамівській восьмирічній школі, а через рік став заступником директора цієї школи. З 1965 по 1990 роки працював директором Соколівської середньої школи. Під час роботи йому було присвоєно звання «Старший вчитель», «Відмінник освіти України» та кваліфікаційну категорію «Спеціаліст вищої категорії». Трудовий стаж - 55 років. Нагороджений знаком «Відмінник освіти», Почесними грамотами Міністерства освіти, обласної та районної держадміністрації. Почесний громадянин Ярмолинецького району. Нагороджений медалями «Ветеран праці», «За доблесну працю». Крім державних нагород та офіційних відзнак, найвища і найприємніша – повага людей.
  Дзівановська Яніна Іванівна також презентувала своє краєзнавче видання.
  Народилася 7 травня 1959 року в с. Антонівці Ярмолинецького району. Ще з дитинства любила малювати, писати невеликі оповідання, інколи вірші. Тому була постійним редактором шкільних газет. Закінчила філологічний факультет Кам'янець-Подільського педінституту. Працювала вчителем світової літератури Антоновецької ЗОШ І-ІІ ступенів. З 2007 року член клубу "Автограф". Періодично друкується в газетах. Захоплюється етнографією. Створює музей села, збирає історичні довідки про рідний край. Яніна Іванівна розповіла про історію написання своїх книг, яких у її доробку 8 по краєзнавству.
   На презентацію краєзнавчих видань завітав начальник відділу культури Євген Гжегожевський. Євген Едуардович побажав краєзнавцям творчої наснаги, нових цікавих розвідок про історію краю та побажав удачі у дослідницькому пошуку.
   Слова подяки звучали від Голови районної ради ветеранів Петра Степановича Коцюби. Напередодні 75 річниці визволення Петро Степанович висловловив слова вдячності, пам'ять про ті буремні роки, коли здригалася рідна земля, горіли села, гинули тисячі мирних жителів. Українці ніколи не забудуть про цю сторінку історії, про неймовірно страшну ціну, яку заплатив наш народ за право бути вільним.
     На заході була присутня дружина Петра Антоновича Людмила Сидорівна, яка розповіла про свою поїздку у Берлін і побувала на могилі Героя Радянського Союзу Іллі Рисюка.
  Дарували пісні у своєму виконанні Народний аматорський хор ветеранів праці і дітей війни «Журавка», який став пісенною окрасою літературного заходу.
   Директор Ярмолинецької ЦБС Слободян Олена висловила вдячність за співпрацю з Петром Антоновичем та Яніною Іванівною, оскільки вони доповнили історію Ярмолинеччини дуже цінними та серйозними знахідками про минуле краю. Їхня наполегливість, сумлінність у добуванні, аналізі маловідомих джерел з історії регіону заслуговує на повагу та похвалу. Шкода, що таких відповідальних дослідників старовини дуже бракує в містах та селах!
   Прекрасно оформлені видання зайняли гідне місце в фонді Ярмолинецької центральної районної бібліотеки, і, звісно ж, знайдуть своїх вдячних читачів.
Переглядів: 485 | Додав: kypchakolga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів