Середа, 08.05.2024, 04:57
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2023 » Жовтень » 16 » “Мереживо”: Поезія як психотерапія, метод фіксації свідчень і спосіб дихати
12:21
“Мереживо”: Поезія як психотерапія, метод фіксації свідчень і спосіб дихати

 
 13-14 вересня в рамках проєкту Українського ПЕН "Мереживо. Літературні читання в містечках України" письменниці Юлія Мусаковська (Львів) та Ганна Осадко (Тернопіль) відвідали на Хмельниччині містечка Деражня та Ярмолинці. Зустрічі модерувала Марія Титаренко (Львів).

   Четвертий сезон "Мережива" розпочався з поезії – і недарма. На зустрічах йшлося про особливу її роль під час війни: як психотерапії і міжкультурної дипломатії, як методу фіксації свідчень і способу просто бути чи дихати. Відтак розмови часто переходили у читання віршів, а вірші далі проростали в розмови, і все це могло би тривати безкінечно, бо до цього залюбки надавались як спраглі діалогу містяни, так і відкриті та відверті до слухачів поетки.

  "Поезія – це засіб швидкого реагування, – розповідає Юлія Мусаковська, – зазвичай поети пишуть швидко. Це швидкий імпульс, подібний до квітки, яка розпускається, немов у пришвидшеній зйомці. Пишеться тоді, коли ти не можеш не писати. Тоді поезія є або терапевтичною, або можливістю викричати себе, інших, все те, що відчуває спільнота. Це наче засіб колективної емоції, єднання".

   Юлія переконана, що поетичні образи "говорять" і відкладаються в пам’яті. Тому, на її думку, поезія знаходить такий жвавий відгук за кордоном, а інтерес до неї у всьому світі стрімко зріс і продовжує зростати. Недарма американський історик, професор Тімоті Снайдер завершує одну зі своїх лекцій віршем Юлії "Такі незручні, такі страшні вірші…", а за мотивом Юлиного вірша "Безпечне місце" було створено мурал у Катовіце (Польща).

   "Поезія ​​– це глибока, швидка, імпульсивна емоція, – підхоплює розмову Ганна Осадко, – і разом з тим це магія, що нагадує заклинання давніх шаманів. Поети стають медіумами, які відчувають світ і намагаються його внормувати, втримати, коли він хиткий і непевний, наче стоїть на трьох рухомих китах".

   Ганна згадує, що якось під час читань у Німеччині слухачі сказали, що її поезія нагадує голки: якщо їх засунути під нігті, це дуже боляче, але їх можна використати, як голкотерапію, завдяки якій ти одужаєш. Ганна відтоді використовує цю метафору, резюмуючи: "Під час війни після голок під нігтями потрібна ця голкотерапія".

   Отож, на зустрічах йшлося про "вірші-подорожники" (які лікують), про поезію як терапію, про спонтанний, але такий логічний під час війни перехід поетів від інтимної лірики до громадянської і соціальної, про зміну голосу і письма.

   "Мій стиль помінявся після 24 лютого 2022: мову довелося перезбирувати заново, – рефлексує Юлія. – Це можна порівняти із конструкцією із кубиків: ось вона розпадається і ти починаєш її знову складати, але так, ніби ти всі свої вміння втратив, і забув, як це робиться. Так спочатку з’являються якісь звуки, потім слова, які складаються у щось досить неоковирне…"

   Юлія згадує, як їй писали в приват: це страшні вірші. А в неї було відчуття, ніби писала це не вона, ніби через неї мусили опроявлюватись якісь слова, думки і, в першу чергу, свідчення. Вона переконана, що поет має особливі стосунки із віршами: він без них не може, а вони без нього. І що часто вірші пишеш, "коли збиває з ніг".

   Ганна якось у своєму шкільному щоденнику прочитала, що вона ще дитиною мріяла писати вірші, від яких люди будуть літати, і малювати картини, які будуть людей оздоровлювати. Прикметно, що книгу "Жити не можна померти" свого чоловіка, Олександра Осадка (вбитого на війні), Ганна теж вважає терапією – гумором і сміхом. На кожній зустрічі Ганна виступала за двох і читала за двох. Так само, як під час кожної з розмов учасниці зачитували поезію інших авторів та авторок, які такої змоги не мають, воюючи на передовій.

   Насправді поеток розпитували про все: про творче вигорання і про те, чи натхнення приходить тільки вночі; випитували що перше – малюнок чи текст; про об’єднавчі теми і контексти; про не/доцільність "нашої вимушеної політкоректності" стосовно європейської авдиторії; про те, як зрозуміти своє творче призначення, і навіть про те, чи можна під час війни бути щасливими і не приховувати цього.

    "У цьому "Мереживі" ви – надзвичайно цікаві орнаменти!", – зрезюмувала зустріч у Деражні директорка Деражнянської центральної міської бібліотеки Тетяна Сайпель. Додамо, що кожне місто і містечко привносить у наше спільне Мереживо нову неповторну хвильку-заверт орнаменту у напрямку до Перемоги.
 

Анастасія Граб

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 60 | Додав: svitlana_denisuk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Жовтень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів