Неділя, 28.04.2024, 23:11
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2023 » Червень » 23

   В читальній залі Ярмолинецької центральної бібліотеки усіх згуртувала любов до рідної землі, повага до історії та культури нашого народу, до традицій і духовних надбань. Ми живемо в Україні, чудовому й благодатному краї.  З давніх-давен наші предки знали про це й глибоко шанували ясне Сонце, живу Землю, рідну Матір, святу Берегиню, вічне Дерево життя. Адже це все, без чого вони не уявляли свого буття, і тому ставились з глибокою пошаною до них, як до могутніх і святих першооснов сущого.
    Люди любили й шанували все це та вірили, що без цього не було б самого життя, тому складали казки та легенди, повіря та думи. І, найголовніше, свою любов наші предки висловлювали в чарівних природних візерунках, якими прикрашали свій одяг, взуття, помешкання, бо здавна в благородній душі українця жила краса й любов до всього земного. Саме тому, мабуть, наш народ і подарував світові неповторну українську вишивку, за якою нас упізнають в різних куточках світу.
     Про усе це нам розповіла наша гостя Лілія Анатоліївна Іваневич, яка презентувала свою книгу «Традиційний одяг українців». Лілія Іваневич – докторка історичних наук, старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України, приватний підприємець у системі фінансового консультування ТОВ «Starlife», волонтер від БФ «Старлайф Благодійність», співвласниця ТМ «Ladom embroidery project». Лілія Анатоліївна цікавиться історією та культурою України, етнографією, історією українського вбрання, краєзнавством, народознавством, бібліографією й історичною біографістикою. Вона – позаштатна наукова співробітниця Хмельницького міського відділу Центру дослідження історії Поділля Інституту історії України НАН України, членкиня Наукового товариства ім. Т.Г.Шевченка (Львів), Національної спілки краєзнавців України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Лауреатка обласної премії у галузі мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. К.Широцького (2013 р.) і Хмельницької міської премії ім. Є.Назаренка (2018 р.), лауреатка обласної премії ім. В.Гериновича за кращу роботу в галузі історико-культурних та краєзнавчих досліджень (2022).
    Лілія Іваневич – авторка понад 200 праць з історії України, бібліографії й історичної біографістики, історії українського костюма, етнографії, краєзнавства та народознавства, опублікованих у вітчизняних і закордонних виданнях, зокрема, у Польщі та Чехії. Учасниця понад 100 наукових форумів різного рівня, в тому числі у Пряшеві (Словаччина), Празі (Чехія). Авторка двох монографій «Кость Широцький (1886-1919): науковець, просвітник, педагог» та «Традиційний одяг українців Поділля», які побачили світ у США, Канаді, Австралії та більшості країн Європи. Організаторка та співорганізаторка більше 10 наукових конференцій та круглих столів. Організаторка більше 20 наукових презентацій книги «Традиційний одяг українців Поділля» в Україні та за кордоном (Польща, Італія). Співорганізаторка відкриття музею ім.Костянтина Широцького в селі Білоусівка Тульчинської територіальної громади Вінницької області. Співорганізаторка трьох Благодійних аукціонів з метою реалізації великих проєктів по збору коштів для ЗСУ, ССО та дітей-переселенців, а також зборів коштів на окремі потреби військових. За активну волонтерську діяльність отримала від 3-ї окремої танкової Залізної бригади у вересні 2022 року нагрудний знак «Волонтер України».
    Тож презентація книги Лілії Анатоліївни пройшла в захоплюючій, дружній атмосфері. Усі присутні були зачаровані авторкою,  її розповіддю та об’ємом охопленої  роботи, що увійшла у матеріали книги.
     На згадку про зустріч директор бібліотеки Олена Слободян привітала Лілію Іваневич та подарувала на згадку про зустріч невеличкий подарунок.
 Дякуємо пані Лілії за неймовірні відчуття,  які залишаться надовго в кожного із присутніх на заході. А особливо дякуємо за безцінну книгу,  яка поповнила фонди нашої бібліотеки.
Переглядів: 447 | Додав: kypchakolga | Дата: 23.06.2023 | Коментарі (0)

Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Червень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів