Вівторок, 19.03.2024, 10:05
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

3 березня Всесвітній день письменника 4 березня 75 років від дня народження Володимира Івасюка, українського поета та композитора 9 березня 150 років з дня народження Софії Левицької - української художниці-емігрантки; 9 березня 210 років від дня народження Тараса Шевченка, українського поета, художника,мислителя 21 березня Всесвітній день поезії

Головна » 2017 » Листопад » 13

Яка прекрасна українська мова!  Виплекана колоссям, землею, виспівана птахами, звеличена письменниками. Мова…яка ти багатогранна, ніжна, чиста, як промінчики сонця, що яскравим сяйвом осипають землю добром, радістю, плодами…   9 листопада, в Україні відзначається День української писемності та мови. Це свято було встановлено указом Президента України в 1997 році ,і відзначається щорічно на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.  Ретельні дослідження джерел української писемності, сформували стійку дослідницьку думку про те, що саме з діяльності Преподобного Нестора Літописця починається письмова мова. В цей день 6 листопада до дня української писемності і мови у читальному  залі Ярмолинецької центральної районної  бібліотеки  пройшла презентація виставки «Моє ти диво калинове, коханна українська мово». Про історію свята, особливості його відзначення, про красу і багатогранність української мови учням розповіла бібліотекар Денисюк С. О.  Особлива увага була приділена розвитку української мови у нашому місті. Учні  познайомляться з  історією походження української мови, народною мудрістю, славетними майстрами рідного слова, з добрими порадниками та помічниками - словниками. Сподіваємося, що в наших душах є не одна краплина любові до своєї мови та розуміння того, що мова - це скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава.
Переглядів: 490 | Додав: jorashelter | Дата: 13.11.2017 | Коментарі (0)


Проблема розвитку духовності, зокрема, толерантного ставлення людини до свого оточення, дуже актуальна в наш час. Принципово важливим є усвідомлення необхідності навчитися жити у світовій спільноті, керуючись принципами толерантності.  І у зв’язку із цим 6 листопада в  Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці пройшов вечір до Дня толерантності , на який були запрошені  учні Ярмолинецької ЗОШ № 2. Адже  у листопаді  1995 році держави – члени Організації Об`єднаних Націй з питань освіти, науки і культури прийняли Декларацію принципів толерантності.

Весь захід пройшов в ігровій формі. Символом  зустрічі і символом компліментів  на заході було обрано сердечко, бо тільки людина  з добрим  і чуйним  серцем здатна на компліменти і бути толерантною. Сердечка отримували ті учні, хто став переможцем у тому чи іншому конкурсі. По закінченню конкурсів найактивніші отримували подарунки. Ведуча заходу наголошувала, що толерантність не з`являється із нічого, намагалась  пояснити школярам,  що таке толерантність, розказати про її складові, сформувати моральне уявлення, як потрібно будувати життя в суспільстві . Під час заходу діти відповідали на питання: Що таке толерантність?,  Для чого вона потрібна?, З чого починається толерантність?, називали  основні правила толерантності. Бібліотекар проводила  відверту розмову, яка спрямовувала  на розуміння необхідності поважати інших, навіть якщо ці інші, що живуть поряд, відрізняються звичками, мовою, традиціями, поглядами. Учні прийшли  до висновку, що толерантність – це саме те, що уможливлює досягнення миру, сприяє визнанню основних прав людини. Бібліотекар розповіла  про традиції, погляди інших людей на прикладах світової художньої культури, літератури та мистецтва. Девізом заходу  стали слова видатного філософа Григорія Сковороди: «Любов виникає з любові. Коли хочу, щоб мене любили, я сам першим люблю.» Протягом усього заходу відбувались конкурси. Ведуча  провела для усіх присутніх анкетування “Ваш рівень толерантності”, результати якого засвідчили прагнення кожного бути толерантним. Основні риси характеру та ступінь толерантності кожного цікаво  і нестандартно розкрив гороскоп толерантності.  Учні створили символічне “дерево толерантності”. Спочатку дерево було без листя, поступово на ньому “виростали” листочки з основними ознаками та синонімами толерантності: “милосердя”, “добро”, “терпимість”, “взаємоповага”... Вправа “Компліменти” особливо сподобалась учасникам: передаючи м'яч по колу, кожен учасник мав сказати своєму товаришу комплімент. Багато приємностей та несподіваних похвал — і як результат — ще кращий настрій. По завершенню заходу було продемонстровано відео – презентацію.

Нині в Україні, як і у багатьох інших країнах світу, на жаль, бракує пошани до сповідників іншої віри, до неповноправних і недужих, до політичних опонентів, до сусіда, який не те казав. І саме Міжнародний день толерантності має нагадати нам про необхідність без агресії сприймати думки, погляди та ідеї, які не збігаються із власними, про терпимість до чужого способу життя, релігійної, національної й культурної належності, мови, звичаїв, цінностей, почуттів, фізичного і психічного стану, зовнішнього вигляду.

Переглядів: 517 | Додав: jorashelter | Дата: 13.11.2017 | Коментарі (0)

Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів