П`ятниця, 19.04.2024, 15:51
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2016 » Вересень » 7 » Звучить Франкове слово.
15:44
Звучить Франкове слово.
 
2016 рік проголошено в Україні роком Івана Франка. 160 років тому, 27 серпня 1856 року, у селі Нагуєвичі, що неподалік від Львова, народився Іван Франко. З нагоди  160 - річчя з дня народження і 100 - річчя від дня смерті,  7 вересня у Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці пройшли Франкові читання «Духовний код Каменяра»
На захід було запрошено учнів - старшокласників та вчителів Ярмолинецького НВК. Метою заходу була популяризація творчої спадщини   письменника, висвітлення цікавих фактів І.Я. Франка, ознайомлення з новими сторінками життя і творчості.     Працівники бібліотеки презентували книжково-ілюстративну  виставку «Іван Франко: поет з відвагою борця», яка надає читачам цікаві матеріали про світове значення творчості Франка, його родину, друзів, матеріали спогадів сучасників, про Франкову долю, музичний світ великого Каменяра, дитячі твори. На заході учні,  читаючи вірші,  поступово розкривали для себе Франка-лірика, дізналися, що поет тричі покохавши, жодного разу не зазнав усієї глибини щастя взаємної любові. Було продемонстровано відео про основні віхи у житті Франка.
Називаємо І. Франка титаном праці, що високо підніс українське слово. І гордимося тим, що живемо у краю Великого Каменяра. Відомий вірш «Каменярі» прочитала Дереш Юлія.
Полум’яною синівською любов’ю Іван Франко любив рідну Україну. Вірш «Моя любов» , який читала Андрущак Анастасія Франко  присвятив їй – любій Землі українській.
У вірші, який читала Білик Ангеліна Франко прославив людину, бо вона — носій духу.
І віддаючи данину шани поетові-громадянину, не можна не захоплюватися його прекрасною інтимною лірикою, що подарувала нам неповторні пісні великої любові, яка лунатиме вічно. Вірші  із збірки «Зів’яле листя» стали неперевершеними шедеврами світової любовної лірики.  Іванов Віталій прочитав відомий вірш поета «Чому являєшся мені у сні». Зараз цей вірш покладено на музику сучасного співака В. Козловського.
Стала народною пісня на слова І. Франка «Як почуєш вночі...» яку прочитав Ярослав Олександр.
Пролунав вірш «До музи» у виконанні Сиротюка Олександра.
Франкові  судилася   доля   незвичайна:   син сільського коваля, він, завдяки таланту, винятковій твердості переконань і титанічній праці, піднісся до вершин світового мистецтва про говорить вірш «Гімн» прочитаний Стояновською Ганною.
А з якою любов’ю і теплотою написав славний син нашого народу  вірш про чарівний куточок Прикарпаття, про землю, де проминуло його дитинство і який прочитав Горбатенко Назар.
По завершені заходу було проведено літературну вікторину «А чи знаєте ви Франка?», розгадували кросворд з пройденого матеріалу. Учні виявили свої вправні знання і здібності. Найактивніші отримали призи.
Та попри все Франко запишається Франком. Стоїть у нашій культурі, як людська совість, як наш національний докір. Він був і залишається нашим Вічним Революціонером. Для нас, що вічно бунтуємо і ніяк не можемо заспокоїтись. Для всіх скривджених і принижених. Навіть сьогодні.

 
Переглядів: 514 | Додав: Tosha | Теги: Ярмолинецька ЦРБ, І.Франко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів