Четвер, 25.04.2024, 10:06
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2023 » Березень » 10

    9 березня ми святкуємо День народження нашого  видатного поета з незламним духом Тараса Григоровича Шевченка. Сьогодні, у часи кривавої війни, голос Тараса  крізь віки закликає кожного українця боротися за власну країну. Вся творчість Тараса присвячена боротьбі  українців за свободу, на жаль сьогодні ворог у нас один і той самий. Тому саме  зараз, під час війни з росією, вірші Тараса Шевченка набувають нового сенсу  та особливо актуальні як ніколи.
     Шевченківські дні вже давно стали символом весни. Адже всі найголовніші події в житті Тараса Шевченка сталися навесні. Судіть самі! Навесні поет народився. Навесні 1838 року він став вільною людиною. Навесні 1840 року побачив світ «Кобзар». Навесні 1847 року поет опинився за гратами. Через 10 довгих-довгих років, навесні 1857 року, до нього надійшла звістка про волю. Та й покинув цей світ поет також навесні. Його ім’я  стало для багатьох поколінь українців символом свободи, його філософія – національною ідеєю, а твори – обов’язковою частиною гуманітарної освіти. Його «Кобзар» було перекладено на 100 мов світу. Багато пісень на вірші Шевченка стали народними.
   В приміщенні читальної зали Ярмолинецької центральної бібліотеки відбулася мистецька година «Натхненні Кобзаревим словом», приурочена дню народження великого поета. Чому мистецька година? А тому, що на заході звучали вірші, музичні твори та представлені картини, що відображають поетичні твори Кобзаря.
  Ведуча Сніжана Божик ознайомила присутніх з життям і творчістю Кобзаря, розкрили його багатогранну і творчу особистість. Життєдайне і завжди у всі часи актуальне слово безсмертного Кобзаря хвилювало серце присутніх.
  Вразила своїм виступом Ангеліна Андрушко, яка виконала пісню на слова Т.Шевченка «Думи мої».
   Дует скрипалів у складі Ольги Небожинської  та Яни Бежевець (керівник Наталія Супрун) виконали композицію «Реве та стогне Дніпр широкий».
  Наші заходи завжди доповнюють своїми неперевершеними творами члени літературного клубу «Автограф», що діє при Ярмолинецькій центральній бібліотеці. Свої вірші, приурочені Тарасові прочитали Жанна Олійник та Валентин Мазур.
   Ветеран педагогічної ниви Світлана Труняк розповіла про роль Т. Шевченка у Кирило-Мефодіївському товаристві та зачитала уривок із поеми «Сон»
  Директорка громадського часопису «Вперед» Алла Гуменюк у своєму виступі наголосила на тому, що Шевченка  за його твори любив не тільки прості люди, але ним захоплювались і багатії, приймали його на  вечірніх салонах.
   Заслужений артист України Євген Гжегожевський зачитав твір «Великому Кобзареві», який  вони разом з братом Вадимом Гжегожевським написали у 2000 році.
Наприкінці заходу учні Ярмолинецької дитячої школи мистецтв Віталіна  Гуцал  і  Анастасія Починок виконали пісню «Незламна»  під керівництвом Валерії Стрихарчук.
    До уваги присутніх була представлена виставка картин, присвячена пам’яті видатного поета та щирого патріота України Тараса Григоровича Шевченка. На виставці були представлені творчі роботи учнів та вихованців Ярмолинецької дитячої школи мистецтв, керівник Наталія Остапчук, серед яких були портрети великого Кобзаря, а також роботи за мотивами його творів.
Геній українського народу Тарас Шевченко залишається джерелом натхнення для минулих та майбутніх поколінь. Його творчість сприяла розвитку та встановленню нової української літератури, а його постать об’єднує українців у всьому світі.
   Як завжди в кінці заходу ми робимо спільне фото на згадку про проведене свято, але сигнал повітряної тривоги вніс свої корективи.
   Після відбою всі охочі долучились до покладання  квітів  Тарасу Шевченку.
  Колектив Ярмолинецької центральної бібліотеки щиро дякує за організацію та проведення свята директорці Ярмолинецької дитячої школи мистецтв Інні Олійник та всьому колективу, художньому керівнику Ярмолинецького центру культури і дозвілля Євгену Гжегожевському та директорці тижневика «Вперед» Аллі Гуменюк.
Переглядів: 265 | Додав: kypchakolga | Дата: 10.03.2023 | Коментарі (0)

Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Березень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів