Четвер, 25.04.2024, 19:18
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2021 » Листопад » 15

    11 листопада в Ярмолинецькій центральній бібліотеці пройшов захід присвячений Дню Незалежності Республіки Польща.
  Цього ж дня виповнюється 30 років офіційного започаткування громадського польського руху на Ярмолинеччині.
    У 1991 році була створена спілка поляків Поділля – Ярмолинці.
    Розквітло польське шкільництво, протягом подальших років запрошувались до роботи на освітянській ниві вчителі з Польщі. Навчальний процес в школі забезпечувався підручниками з польської мови та іншими необхідними матеріалами. На той час організація вже посідала власну редакцію газети «Об’єктив Ярмолинецький», яка з 1992 року виходила під титулом «GŁÓSPODOLA»,вона була третім польськомовним виданням в незалежній Україні після газети «DziennikKijowski» і «GazetaLwowska».
    До добрих справ польського руху можна віднести гуманітарні допомоги для потребуючих, а саме, відкриття аптеки «Дарів» при КНП «Ярмолинецька багатопрофільна лікарня», забезпечення лікарні необхідним інструментарієм, тощо.
    Час змінював ситуацію, якщо на початку діяльності організація налічувала понад 500 членів, а це переважно були люди старшого віку, вони добре володіли польською мовою, яку вивчали ще в колишній польській школі. У 1937 році ці школи були зруйновані енкаведистами. Проте страх перед колишніми репресіями створив демографічну яму,стосовно володіння дітьми цих людей польською мовою.Змінювався і чисельний склад організації з погляду на віковий сенс. ЇЇ активність зменшувалася, проходила зміна керівництва і на сьогодні єдиною організацією є «Об’єднання Поляків Ярмолинеччини «Єдність».
     Організація продовжує свою роботу і на сьогодні вивченням польської мови займається майже 60 дітей. Так, як і сьогодні організація відзначає усі свята польського календаря, поширюються відомості щодо історії Польщі, вшановується пам'ять людей, які залишили слід в історії європейської культури.
   Стараннями організації до 210 річниці з дня народження Мавриція Гославського - видатного польського поета, який народився на Ярмолинеччині було встановлено пам’ятну дошку в селі Косогірка.
     Організація залишає свій добрий слід у розвитку громади особливо в частині Європейської інтеграції.
Даний захід в бібліотеці був ініційований головою Ярмолинецького районного громадського об’єднання «Єдність» Генріхом Качуровським, який і відкрив його, зачитавши привітання Генерального консула Республіки Польща у Вінниці пана Дамяна Цярцінські, надісланого до організації з приводу святкування 103 річниці Незалежності Польщі. Коротко зупинився на основних віхах роботи громадського об’єднання та привітав присутніх.
   З привітальними словами виступили : вчителька польської мови Аліна Хоптяр, директорка ПП редакції газети «Вперед», членкиня правління об’єднання «Єдність» Алла Гуменюк, в.о начальника відділу культури, туризму та релігії Ярмолинецької селищної ради Сергій Галяс, директорка Ярмолинецької центральної бібліотеки Олена Слободян.
    На завершення заходу було виконано гімни Польщі та України.
   У зв’язку з епідеміологічною ситуацією захід було обмежено кількістю, але присутні висловлювали свою підтримку польському народові у зв’язку з ситуацією яка склалася на кордоні Польщі та Білорусі.
    З приводу свята в Ярмолинецькій центральній бібліотеці було оформлено книжкову виставку «Зі святом Незалежності, Польщо!», на якій представлена література польською мовою з історії Польщі, її культури, художня література. Особливу увагу приділили розділу «Маврицій Гославський – співець Поділля».
Переглядів: 257 | Додав: kypchakolga | Дата: 15.11.2021 | Коментарі (0)

Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів