П`ятниця, 29.03.2024, 17:18
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

3 березня Всесвітній день письменника 4 березня 75 років від дня народження Володимира Івасюка, українського поета та композитора 9 березня 150 років з дня народження Софії Левицької - української художниці-емігрантки; 9 березня 210 років від дня народження Тараса Шевченка, українського поета, художника,мислителя 21 березня Всесвітній день поезії

Головна » 2019 » Травень » 21

Ярмолинецька центральна районна бібліотека спільно з ГО «Ми діємо для розвитку громади» продовжує роботу над проектом ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», який виконується Асоціацією міст України в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проект покликаний підвищити обізнаність громади та їхнє розуміння реформи децентралізації.

19 травня 2019 року в читальній залі бібліотеки пройшов другий захід в рамках даного проекту - проведено моделювання розвитку громади (Гра «Світ Громад»). Захід проводила тренер, ментор проекту ПУЛЬС – Тамара Козицька. Ролі віртуальної громади виконували Борис Лисзаступник голови Ярмолинецької районної ради, Тетяна Грабпедагог-організатор Ярмолинецького Будинку дитячої та юнацької творчості, Олена Слободян – директор Ярмолинецької централізованої бібліотечної системи, Іванна Біликзавідуюча бібліотекою-філіалом с. Сутківці, Надія Ляховськабібліотекар бібліотеки-філіалу с. Нове Село. Кожному учаснику дістались досить цікаві ролі: переселенка, підприємець, чиновниця, пенсіонерка, фермерка.

Гра максимально наближена до реального життя і перемогти можна лише коли гравці не грають один проти одного, а всі разом грають проти гри. Програють або виграють всі разом. Імпровізована громада набула свого початку з кількома комунальними закладами та муніципалітетом. Всі учасники побували в ролі мера. Боролися за громаду щасливих людей, щоб збудувати в громаді комунальні та приватні заклади.
Крізь особисті життєві обставини (що пропонує гра) гравці обирали різноманітні інструменти розвитку громади, разом вирішували їх доцільність та впровадження, підтримували один одного та досягали мети. В результаті, всі стали щасливими, збудували всі заклади, які були зазначені в умовах гри.
Кожен учасник набув розуміння фінансової та податкової грамотності, навчився інструментам розвитку громади, моделюванню стратегії.
По завершенні, учасники гри поділились своїми враженнями.

«Щоб змінити країну, потрібно вчитися. Потрібно швидко опановувати нові технології та інструменти. І ось саме такі знання, які дає ця гра, дуже важливі для молоді, тому що допоможуть їх долучити до активності в громаді, до прийняття спільних рішень", - висловив свою думку Борис Лис, заступник голови Ярмолинецької районної ради.

Про свої враження від гри розповіла Тетяна Безушко-Граб, педагог-організатор Ярмолинецького Будинку дитячої та юнацької творчості: «Я зрозуміла, що у будь-якій громаді, так само як і в будь-якій грі, коли є взаєморозуміння, взаємодопомога, коли всі разом йдуть до спільної мети - саме тоді й досягається позитивний результат. Думаю, що для старшокласників така гра була би дуже корисною і дала б зрозуміти відповіді на питання: Для чого я живу? Для чого я будую свою громаду? Що таке витрати і що таке податки? Чому я повинен працювати вдома, а не їхати за кордон?»

Олена Слободян, директор Ярмолинецької централізованої бібліотечної системи, зауважила: «Гра вчить розуміння фінансової та податкової грамотності, інструментам розвитку громади. Дуже сподіваємось, що невдовзі за підтримки місцевої ради придбаємо таку гру для й для нашої громади».

«Громаду об‘єднує спільна ідея, комунікація, взаємодопомога, практичний досвід, який можна отримати навіть у грі, якщо це гра «Світ Громад», - пише у своєму пості в мережі Фейсбук Тамара Козицька, координатор заходу з моделювання розвитку громади (гри «Світ громад»).

"Я отримала безцінний досвід для того, щоб розібратись у тонкощах формування та розвитку громади. Зрозуміла, що саме спільна праця, правильно вибрана тактика, небайдужість та взаємопідтримка членів громади у різних життєвих ситуаціях є запорукою успіху для розвитку щасливої, самодостатньої громади! Адже ми самі здатні змінювати світ навколо себе на краще, головне - почати діяти! Щиро дякуємо тренеру Тамарі Козицькій за отримані знання, а також за ту атмосферу гри, яку уміє створити тільки справжній професіонал!" - підсумувала Іванна Білик, завідуюча бібліотекою-філіалом с. Сутківці.

Переглядів: 484 | Додав: kypchakolga | Дата: 21.05.2019 | Коментарі (0)

Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів