Субота, 27.04.2024, 00:36
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2018 » Вересень » 21


У Ярмолинцях книжковий ФЛЕШМОБ триває: наразі естафету прийняли члени районної школи «Лідер» яка вже декілька років діє на базі Будинку творчості під керівництвом координатора Ірини Іванівни Шуверткової. Сьогодні центральна районна бібліотека отримала від гуртківців понад десяток видань сучасних авторів, серед яких :В.Шкляр, В.Лис, Люко Дашвар, Д.Корній, С.Жадан та інші. Крім цього, ще настільну книгу «Кобзар» Т.Шевченко передали улюбленій бібліотеці.

Далі учасники флешмобу обрали надійного друга, вчителя Ярмолинецької ЗОШ №2 , керівника гуртка Олену Володимирівну Гладун та її вихованців і передали їм естафету.

Акція «Подаруй україномовну книгу улюбленій бібліотеці» насамперед спрямована на популяризацію, як рідної мови так і читалень. А сьогоднішня акція була присвячена до Дня миру.

Переглядів: 345 | Додав: jorashelter | Дата: 21.09.2018 | Коментарі (0)

Віртуальна подорож «Обрії рідного краю»

 
(
в рамках тижня краєзнавства)  допоможе користувачам відвідати найвіддаленіші куточки нашої Ярмолинеччини, які цікаві своєю історією.

     Містечко Ярмолинці розташоване на туристичній трасі Хмельницький –Кам’янець-Подільський. Перша згадка про нього датується 1400 роком. Довгий час тут правили пани Ярмолинські і пани Орловські. До наших днів збереглися частина монастиря ченців-бернардинців початку ХVІІІ ст. та костел Петра і Павла, збудований графом Адамом Орловським. За зразок був взятий Варшавський Бернардинський храм, але меншого розміру. Костел знаходиться в районні бувших Ярмаркових площ. Ярмолинці в ХІХ ст. славилися своїми ярмарками, на яких побували такі видатні постаті, як гетьман Б. Хмельницький та художник-баталіст Франц Рубо.

    Зовсім поруч, на відстані 8 км, розташоване  село Сутківці, через яке проходив  Кучманський шлях і часто ставало об’єктом спустошливих набігів. У Сутківцях знаходиться видатна пам’ятка української архітектури – Покровська церква оборонного типу, яка була збудована ще в 1476 році, та середньовічний замок, зведений на сусідній горі, і датується кінцем ХІV ст. До наших днів збереглася лише одна з оборонних веж та рештки двох інших.

    На південому сході  нашого району  знаходиться село Михайлівка, в минулому мало декілька назв: ХVІ-ХVІІ ст. – м.Микитин, ХVІІІ ст. – Михалпиль, потім Михампіль. На території села виявлено поселення трипільської культури та ранньослов’янського періоду. У 1672 р.Микитин, як інші міста Поділля, було загарбано турками. Після повернення Поділля під владу Польщі місто і землі перейшли у власність коронному писареві Михайлу Ревуському, який назвав поселення своїм іменем –Михалпіль.

     В центрі району знаходиться село Вербка. Перша згадка про село датована ХІІІ ст. За переказами раніше с. Вербка мало назву Зелена Вербка і розташовувалось на схід за 2-3 км. від теперішнього села. Впродовж багатьох років в урочищі Безодня знаходять знаряддя праці з каменю, крем’яні ножі, фрагменти гончарних виробів. Бездоріжжя та навколишні ліси рятували жителів села від ворогів. До наших днів зберігся панський парк і палац (будинок).

    Недалеко розкинулось село Баранівка, яке  згадується в історичних документах кінця ХV ст., хоча на його околицях виявленні залишки поселень трипільської культури та скіфських часів. З давніх-давен село відоме своїми копальнями. Місцевість була багатою й на поклади фосфоритів. Тут зберігся колишній маєток панів Баранецьких. При в’їзді до села знаходиться один з геодезичних знаків об’єкту Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО (Дуги Струве), розташованих на території України.

        Село Шарівка розташоване за 10 км. від Ярмолинець і за 3 км. від туристичної траси Хмельницький – Кам’янець-Подільський. На території Шарівки археологами виявлені залишки поселень трипільської культури та давньоруського городища. В селі знаходиться Покровська церква-замок ХІУ– ХУІ ст..Вона стоїть на південній околиці села. Ця унікальна пам’ятка мурованої оборонної архітектури. Зараз недалеко від церкви зустрічаються провалля – підземні переходи, які вирили турки. В кінці ХІХ ст. пан Філімінський навколо свого будинку розбив чудовий парк. Огорожа і парк збереглися до цього часу, а також камінні амбари та стайні.

     На південному заході знаходиться село Соснівка. Перші літописні згадки про село Соснівка (селище Куява)сягають XV століття. Що стосується назви, то за переказами старожилів першою на цьому місці поселилася поміщиця, яка була крива на ногу (кульгава). Що стосується безпосередньо панської садиби та парку, які дійшли до наших днів, то вони з’явилися в кінці ХІХ століття. Маєток складався з двох, майже однакових частин – одно та двоповерхової. З боку паркового фасаду будівлю прикрашала статуя Божої Матері,  розташована в спеціальній ніші. З одного боку палац, який знаходився в обрамленні парку, оточували нескінченні сади, а з іншого – озера. Належало все це багатство поміщику Товкачу, який спеціалізувався на розведенні мисливських собак та арабських скакунів. На щастя майже весь будинок Товкачів дійшов до наших днів. В даний час в ньому розташований дитячий санаторій «Куява».
      Село Косогірка (Фрампіль) з’явилося на початку XVIII століття завдяки важливому шляху з Кам’янця-Подільського на Проскурів. Центр містечка мав форму квадрата, на південному боці стояв розкішний будинок, а з трьох інших боків було близько 20-ти магазинів: тканини, борошно, промтоварні та інші, якими користувалися жителі багатьох навколишніх населених пунктів. А головна вулиця була зайнята довгим ланцюгом готелів (заїжджих дворів) для купців та візників. В містечку Фрампіль 5 жовтня 1802 року народився відомий польський поет, співець Поділля – Маурицій Гославський. Його творчість побудована на традиціях подільського села, доносить до наших днів слово поетаволелюба та романтика, вчителя, повстанця проти поневолення. На нього мали сильний вплив численні історичні пам’ятки Поділля, які він оспівува в своїх поезіях.

   Звичайно, це не всі цікаві місця і села, які знаходяться на території нашого району. Наша віртуальна подорож буде мати своє продовження.

Переглядів: 387 | Додав: jorashelter | Дата: 21.09.2018 | Коментарі (0)

Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів