Четвер, 28.03.2024, 12:28
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

3 березня Всесвітній день письменника 4 березня 75 років від дня народження Володимира Івасюка, українського поета та композитора 9 березня 150 років з дня народження Софії Левицької - української художниці-емігрантки; 9 березня 210 років від дня народження Тараса Шевченка, українського поета, художника,мислителя 21 березня Всесвітній день поезії

Головна » 2018 » Січень » 25


29 січня минає 100 років від страшної трагедії - битви під Крутами, а ми знову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв. Пам’ятати своїх героїв дуже важливо, адже герої – це ті найкращі, яких ми втрачаємо. Тих, хто поповнили український національний пантеон на сьогодні, напевно, вистачить для виховання патріотизму на сотні років уперед. Крутянці в цьому пантеоні посідають особливе місце – вони одні з перших віддали свої життя за ново проголошену Українську державу. На вшанування пам’яті перших українських «кіборгів» 25 січня в Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці пройшов вечір – спомин «Під Крутами пішли в безсмертя». На захід були запрошені учні Ярмолинецької ЗОШ №2. Ведучі заходу Денисюк Світлана та Курятнік Людмила розповіли присутнім про ті героїчно-трагічні події столітньої давності, які відбулися в морозні січневі дні 1918 року під селищем Крути, що за 130 км від Києва, на довгі роки стали одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. Тоді на захист молодої Української Республіки виступили 300 зовсім юних добровольців з числа студентів київських вузів та бійців вільного козацтва. Це був цвіт тодішньої української патріотичної молоді, цвіт молодої нації. Вони назавжди залишилися молодими, поклавши голови в нерівній боротьбі з більшовицькою інтервенцією. Під час заходу учні Хоптяр Дмитрій, Гуменна Діана та Дузяк Ірина прочитали вірші відомих поетів про страшну трагедію, яка сталась у січні 1918 року. Школярі переглянули документальний фільм «Крути – молода кров», після якого всі присутні дійшли до висновку: не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.
Присутні на заході хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих під Крутами.
Під час заходу до уваги учнівської молоді було оформлено тематичну виставку «Крути: честь і трагедія України», підготовлені матеріали про подвиг героїв Крут. Під час заходу бібліотекарі велику увагу привернули до важливості теми захисту держави, необхідності подальшого зміцнення й розбудови Збройних Сил України як запоруки незалежності України. Було проведено історичні паралелі між подіями початку 1918 року та реаліями сьогоднішнього дня, коли Україна знову змушена виборювати та захищати свою незалежність. Слухачі з задоволенням скористалися матеріалами з періодики для написання своїх домашніх завдань на тему "Герої Крут".
Бій під Крутами - це героїчна й водночас трагічна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – найкращих представників українського студентства. Цей День назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї Вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.

Переглядів: 497 | Додав: jorashelter | Дата: 25.01.2018 | Коментарі (0)

Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів