Вівторок, 19.03.2024, 09:45
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

3 березня Всесвітній день письменника 4 березня 75 років від дня народження Володимира Івасюка, українського поета та композитора 9 березня 150 років з дня народження Софії Левицької - української художниці-емігрантки; 9 березня 210 років від дня народження Тараса Шевченка, українського поета, художника,мислителя 21 березня Всесвітній день поезії

Головна » 2018 » Листопад » 14 » Сімдесята осінь Івана Іова
11:04
Сімдесята осінь Івана Іова



13 листопада 2018 року в Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці відбувся вечір пам’яті відомого українського поета Івана Іова. З ініціативи Обласної організації спілки письменників України 2018 рік оголошено Роком Івана Іова у Хмельницькій області. На захід завітали гості із Хмельницького: дружина поета Валентина Юліанівна Іова, директор Хмельницького літературного музею, член Національної спілки письменників України Василь Іванович Горбатюк, член Національної Спілки письменників України Михайло Петрович Цимбалюк, член конгресу літераторів України та спілки «Поділля» Віталій Олексійович Матеуш, а також колеги та друзі Івана Павловича.

Розпочався захід відеороликом « Зоринки зерна Івана Іова».

На вечорі пам’яті поета його друзі, літератори та журналісти говорили про життя і творчість Івана Іова, читали його вірші. Своїми спогадами та думками про творчість Івана Іова, про відзначення його пам’яті поділилися письменники Василь Горбатюк, Михайло Цимбалюк, Віталій Матеуш. Участики вечора висловили щирі слова подяки дружині поета Валентині Іов, яка невтомно популяризує творчість Івана Павловича не лише в нашому краї, але й в Україні, зініціювавши зокрема видання його вибраних творів. На заході виступила методист Ярмолинецького будинку дитячої та юнацької творчості, відповідальна за роботу Ярмолинецького наукового товариства «Паросток» Ірина Іванівна Шуверткова, яка представила роботу випускника Ярмолинецького НВК Романа Шуверткова, який досліджував творчість Івана Іова та його зв’язки з Ярмолинеччиною. Також вона закликала молоде покоління до співпраці. Постійна користувачка нашої бібліотеки Галина Йосипівна Борович написали спогад «Слово про Людину», де розповіла про Івана Іова як журналіста, поета та просто чудову людину. Друзі поета Микола Семенович Побережний та Валерій Анатолійович Лозінський ділились спогадами про роботу в Ярмолинецькій районній газеті «Вперед». Подруга ще з студентських років Валентина Володимирівна Матвійчук згадувала студентські роки та знайомство її з Іваном Павловичем. Члени літературного клубу «Автограф», який діє при Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці Микола Швець та Петро Добрянський хоч особисто не були знайомі з поетом, але з теплотою відізвалися про його творчість.

Глибокою, проникливою була доповідь вдови поета – Валентини Іової, методиста, старшого викладача Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти «Щоб слово осявало сенси»: естетичний вимір творчості Івана Іова».

Бібліотекарі оформили книжково – ілюстративну виставку «Сімдесята осінь Івана Іова», на якій розміщені книги та публікації про життя та творчість поета.

Довідково:

Іван Іов народився 11 жовтня 1948 року в селі Кам’янка Апостольського району Дніпропетровської області в родині інженера. Після закінчення одинадцятирічки працював токарем на паровозоремонтному заводі, служив у війську.

У 1974 році закінчив Кам’янець-Подільський педагогічний інститут. Згодом працював кореспондентом Івано-Франківської обласної молодіжної газети, асистентом оператора кінокорпункту «Укркінохроніки», у редакціях районних газет Городка, Ярмолинців та на Київщині. Іван Павлович редагував щомісячний вісник «Позиція» у Хмельницькому та викладав українську мову й літературу в школі.

з 1987 року Іван Іов – член Національної Спілки письменників України.

По собі він залишив збірки «Стяг золотої гілки» (1983), «Світло рідної хати» (1989), «Книга перша» (1991), «Рукопис» (1995), «Чернетка» (1996), «Каліграфія», «Періодична система слів» (1997), «Невидане», «Великдень долі» (1998), «Словопис», «Вічністю живемо», «Мене вам дав Господь» (2001), «Любіть мене врожаєм і землею» (2002).

Іван Іов лауреат обласної літературної премії ім. В. Булаєнка та премії “За подвижництво у державотворенні” ім. Я. Гальчевського, а також премії ім.. Богдана Хмельницького. Ім’я поета за рішенням міжнародного дослідного інституту занесено до Міжнародного довідника «Людина року 2000» у США. У 2001 році його нагороджено американською Золотою медаллю Честі за досягнення і внесок у розвиток світової культури та суспільства, що правда вже посмертно..

Пішов із життя 4 лютого 2001 року. Похований на центральному кладовищі міста Хмельницького.

Вечір пам’яті , глибока й щира розмова про поета, його життя і творчість, безумовно, стане новим етапом у дослідженні мистецьких досягнень Івана Іова, утвердженні його пам’яті в наших серцях, на просторах України під «Стягом золотої гілки» поетового Слова.

Переглядів: 406 | Додав: svitlana_denisuk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів