Четвер, 18.04.2024, 18:18
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2019 » Грудень » 3 » Активізація населення щодо розвитку громад
15:12
Активізація населення щодо розвитку громад

 

 Децентралізація, що це таке? Ми часто чуємо це довге і складне слово. Звідки віє вітер змін? Чим нам загрожує? Ми побоюємося новацій та перетворень. Чи на краще ці зміни та як це стосуватиметься мене, моєї громади? В Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці часто проходять заходи що стосуються цієї тематики.

  Але нажаль нам неодноразово доводиться чути та спостерігати ситуацію в нашій громаді, коли більшість громадян не проявляє зацікавленості до процесів які відбуваються в громаді. Значна частина наших жителів не відвідує заходи, які проходять в громаді, не цікавляться діяльністю місцевої влади.

  Які причини низької активності громади? Що потрібно зробити, щоб активізувати населення? Як можна вирішувати проблеми у своєму населеному пункті і які інструменти громадської участі допоможуть у цьому?

 На усі ці питання шукали відповіді учасники тренінгу "Активізація населення щодо розвитку громади", що нещодавно був проведений у Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці. Ініціатором заходу виступили члени ГО «Ми діємо для розвитку громади» та наш незамінний тренерІванна Білик.

 13 активісток Ярмолинецького району Хмельницької області за допомогою мозкового штурму спільно визначили поняття "Громада" та "Розвиток громади". Переглянули презентацію про те, які є форми активізації громади, і на практиці навіть розробили сценарії конкретних заходів: "Громада на майдані", "З фліпчартом по селу" та "Свято вулиці".

  Наступним етапом тренінгу було виявлення проблем громади, визначення їх пріоритетності та пошук можливих шляхів їх вирішення. Виявили, що найбільш поширеними проблемами у більшості населених пунктів є погані дороги, відсутність освітлення вулиць та водопостачання, бездомні собаки, зарості та чагарники навколо занедбаних будівель, тощо.

  Цікавим для учасників був проведений метод дослідження «Килим ідей», де були визначені причини та проблеми низької активності членів громади. Після цього спробували знайти відповідь на запитання, що потрібно зробити, щоби підвищити рівень активності членів громади.

  Також повчальними виявилась робота в групах, де кожній команді була запропонована проблемна ситуація в стосунках «влада - громада».

  Попрацювавши у групах, склали покрокові плани вирішення окремих проблем, які визначили найпріоритетнішими у своїх громадах: відсутність водопостачання, аварійне приміщення сільської бібліотеки та зарості і чагарники навколо нежитлових садиб. У результаті цієї вправи, учасники зійшлися на думці, що будь-які проблеми, що існують в громаді, можна вирішити, було б тільки бажання людей.

  На останній сесії навчального тренінгу розглянули, які бувають форми громадської участі. Чотири такі форми, а саме: "Електронна петиція", "Громадські слухання", "Загальні збори громадян" та "Консультації з громадськістю" спробували застосувати до конкретних проблемних ситуацій.

      По закінченню тренінгу всі учасники одержати сертифікати участі.

 

 

 

Переглядів: 305 | Додав: kypchakolga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів