П`ятниця, 26.04.2024, 11:16
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2018 » Грудень » 4 » 95-річний ювілей Ярмолинецької центральної районної бібліотеки
08:53
95-річний ювілей Ярмолинецької центральної районної бібліотеки


30 листопада 2018 року в Ярмолинецькій центральній районній бібліотеці відбулися урочистості з нагоди 95-річчя. З вітальними словами та подарунками на свято до бібліотеки завітали голова районної ради Л. Копицяк, заступник голови районної державної адміністрації В. Байталюк, начальник відділу комунальної власності районної ради А.Живило, начальник управління освіти, молоді та спорту В.Хоптова, начальник відділу культури Є.Гжегожевський, директор Ярмолинецького районного центру зайнятості В.Безушко та запрошені почесні гості. На ювілеї були присутні люди, які внесли вагомий вклад у розвиток бібліотечної справи, це – Халаменда Валентина Володимирівна, Кудряшова Тетяна Михайлівна, Трачук Євдокія Федорівна, Гриб Марина Анатоліївна, Лісовська Оксана Іванівна, Кухар Євгена Дмитрівна, Бабій Роза Степанівна, Величко Оксана Миколаївна, Колодій Надія Олександрівна, Іжевський Володимир Павлович, Західняк Жанна Григорівна, Гевал Надія Михайлівна, Березюк Ніна Василівна. Також згадували теплими словами професіоналів бібліотечної справи, яких вже немає серед нас: Широку Софію Микитівну, Ратнікову Євгену Григорівну, Кучеряву Надію Миколаївну, Каритун Зіну Петрівну, Рак Надію Федорівну, Міщук Раїсу Антонівну.

Звертаючись до присутніх із вітальним словом, гості зазначили, що нині книгозбірні – це інформаційні, культурні, освітні заклади, які роблять неабиякий внесок у розвиток державотворення та сприяють розвитку громадянського суспільства. Також дякували керівництву районної бібліотеки з часу заснування і донині за розвиток та розбудову мережі книгозбірень Ярмолинецького району та побажали бібліотекарям нових професійних здобутків, процвітання та добробуту.

Разом з ведучими заходу Людмилою Курятнік та Світланою Денисюк присутні пригадали історію бібліотеки, яка розпочала своє існування ще з далекого 1923 року, перипетії, труднощі, які вдалося подолати духовній скарбниці, напрацювання, якими сьогодні гордо пишається потужний колектив центральної книгозбірні. Про це також було висвітлено у відеоролику «Подорож тривалістю у 95 років».

А ще хочеться додати, що важливою для нас є підтримка і розуміння наших спонсорів. Ми раді, що на наше прохання відгукнулися люди, яким не байдужа доля бібліотеки. Це приватні підприємці, Микола Швець, Микола Грох, Наталія Ошовська. Великі слова вдячності у проведенні свята хочеться виразити заступнику голови Ярмолинецької районної ради Борису Лису, агропромисловій компанії Агрохолдингу «МРІЯ», голові Ярмолинецької райдержадміністрації, депутату Хмельницької обласної ради Андрію Шутяку, депутату Ярмолинецької районної ради Юрію Бакуну від ПП "За конкретні справи", голові Ярмолинецької організації РПЛ Петру Шургаю та Оксані Лукащук.

Колектив Ярмолинецької центральної районної бібліотеки щиро вдячний гостям за подарунки. Особливо вразило вітання від учнів та працівників ДНЗ «Ярмолинецький агропромисловий центр професійної освіти», це музичне вітання від Максима Чайки, Анастасії Терлецької та заступника з виховної роботи Галини Шматлай. Також в честь ювілею подарували книги – «Книги пам’яті Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО Хмельниччини», «Андрій Шептицький», поезії учнів навчального закладу.

Наш колектив безмежно вдячний Оксані Лукащук та Петру Шургаю – голові Ярмолинецької організації РПЛ за цінний подарунок – фотоапарат SAMSUNG, який нам вкрай необхідний для роботи.

Щиро вдячні нашим колегам – працівникам бібліотек-філій, які не тільки підготували жартівливі художні номери (гурт с. Сутківці із піснею «Де ж те сито» та колектив «Любава» с. Глушківці пісня «А мій милий в депутати хоче»), подяки для всіх працівників районної бібліотеки, але й подарували офісні стільці.

Бібліотека не мислить своєї діяльності без співпраці з друзями, колегами та партнерами. Саме такими є для нас відділ культури райдержадміністрації, централізована бухгалтерія, Ярмолинецький Центр культури та дозвілля, профспілковій організації працівників культури, Будинок дитячої та юнацької творчості, Ярмолинецька районна бібліотека для дітей.

В стінах нашої бібліотеки працює літературний клуб «Автограф». Своїми творами, подарунком та просто теплими словами нас вітали: Микола Швець, Жанна Олійник, Тетяна Граб, Петро Добрянський, Галина Колотило, Яніна Дзівановська.

Потреба в книзі впродовж усього часу постійно зростає та має неабияке значення в духовному розвитку ярмолинчан. Тож на свято завітала одна з активних наших користувачів - Людмила Осіпова та подарувала чудову книгу - ілюстровану Біблію. Генріх Качуровський - голова громадської організації об’єднання спілки поляків Ярмолинеччини «Єдність» виступив із щирими, теплими вітаннями та подарував серію книг, куди вміщено сорок творів класиків польської літератури.

Цього дня ювілярку-бібліотеку вітали і чудовими музичними композиціями, які надихали усіх бібліотекарів на позитив, такий необхідний в роботі. Чарівні мелодії ансамблю скрипалів Ярмолинецької дитячої школи мистецтв (керівник Наталія Супрун) заполонили наш зал та навіяли в кожного присутнього гарні спогади. Незабутнє враження справив танець «Віденський вальс», який виконали учнів шостого гімназійного класу Ярмолинецького НВК. А звуки бандури від Каріни Білодід, учениці Ярмолинецької ДМШ, яка виконала варіацію на українську народну пісню «Ой джигуне, джигуне» (керівник Тетяна Мацкул), радо звучали для гостей свята. Піснею зачарувала Катерина Квасюк. Подякувати хочеться звукооператору Вадиму Загранюку.

На завершення заходу колектив «Любава» разом із гостями заспівали «Многая літа». А потім усіх пригостили смачним тортом.

Колектив Ярмолинецької центральної районної бібліотеки щиро вдячний усім спонсорам та гостям свята. До зустрічі на столітньому ювілеї!

 

Довідково: З 1923 року, з хати-читальні бере початок історія Ярмолинецької бібліотеки. Засновником була М. Волошина. Бібліотека займала одну невелику кімнату і її фонд розміщувався в одному-єдиному шкафу. В 1941 році, коли фашисти захопили містечко бібліотека була знищена. Книги повикидали на вулицю і спалили. В липні 1944-го року бібліотека знову відчинила свої двері. Вона знаходилась в приміщенні теперішньої ощадкаси, в одній кімнаті без стелажів. Першим бібліотекарем післявоєнної пори був Є. І. Васіштейн. Районна бібліотека для дорослих не мала окремого приміщення і знаходилась у приміщенні Будинку культури (сучасному костьолі). Але це не стало на заваді плідної її роботи. Працівники Н. Дудко і Н. Рак робили все для того, щоб поповнювати фонди, залучити нових читачів, виховати справжніх любителів книги. В 1955 році на посаду завідуючої бібліотекою було призначено Софію Микитівну Широку. Під її керівництвом розпочався новий період будівництва, як нового приміщення бібліотеки так і всієї роботи. В 1958 році бібліотека перебралася в нове приміщення - це були 3 просторі кімнати, де можна було зручно розмістити фонд, абонемент, читальний зал. Вона стає головною книгозбірнею району, здійснює організаційно-методичне керівництво роботою сільських бібліотек, мережа яких в ці роки зросла до 30-ти. 1965-1966 роки були для бібліотеки Ярмолинець роками новосіль. До районної бібліотеки для дорослих було добудоване нове приміщення з метою розширення читального залу. В 1977 році створено централізовану бібліотечну систему (ЦБС) центром якої стала Ярмолинецька районна бібліотека. ЦБС складалась з центральної районної бібліотеки для дорослих, районної бібліотеки для дітей, 54 сільських бібліотек-філіалів, 84 галузевих пересувок, 5 пунктів видачі. Крім того на території району діяло 40 шкільних бібліотек. Очолила ЦБС досвідчений бібліотечний працівник Широка Софія Микитівна. Почалася робота по зміцненню і покращенню книжкових фондів. Інтенсивно використовуються централізовані кошти на придбання літератури через бібколектор, книжкові магазини. До ЦРБ надходило 5-6 тисяч книг щорічно. На початку 1987 року знову справила новосілля ЦРБ. Вона переїхала у новозбудоване приміщення Будинку культури. Бібліотека розмістилася на другому поверсі, де знаходиться і зараз. Гостинно розкрили для відвідувачів двері просторого читального залу, абонементу, краєзнавчої кімнати. В 1988 році колектив бібліотеки очолює Халаменда Валентина Володимирівна. Поряд з досвідченими спеціалістами Трачук Є. Ф., Кудряшовою Т. М., Матвійчук А. О., Бабій Р. С., Лісовською О. І., Кухар Є. Д. тут трудяться та шукають нові форми роботи з книгою Москаленко В. М., Гуменюк К. П., Гриб М. А., Курілова Є. І., Вовчук Л. М., Широка О. В.

1997 рік увійшов в історію бібліотеки як найважчий. В цьому році було закрито 13 бібліотек, натомість утворено 11 бібліотечних пунктів, а за рахунок вивільнених фондів та перерозподілу літератури відкрили бібліотеку-філіал на ст. Ярмолинці. В 1997 році на посаду директора ЦБС призначено Кудряшову Тетяну Михайлівну. Знаменитою подією в житті бібліотеки стало святкування першого Всеукраїнського Дня бібліотек. У 2001 році при бібліотеці створено центр регіональної інформації з метою підвищення рівня інформованості, правової культури населення. В 2002 році для удосконалення бібліотечного та інформаційного обслуговування впроваджено бібліотечний маркетинг. В його функції входить вивчення інформаційних потреб читачів, розширення нових видів послуг, в тому числі і платних. В жовтні 2003 року директором призначена Євдокія Федорівна Трачук. Здійснюється пошукова робота працівниками бібліотеки по вивченню історії краю, про письменників-земляків Ярмолинеччини та над збором легенд рідного краю. Результатом цієї кропіткої праці є книги для читачів "Ярмолинецькі самоцвіти"(2001) та "Ярмолаєва земля" - легенди рідного краю. В січні 2004 року на посаду директора Ярмолинецької районної бібліотеки призначено Москаленко Валентину Миколаївну. В вересні 2005 року на сесії районної Ради директором централізованої бібліотечної системи була затверджена Гриб Марина Анатоліївна. В 2006 році було придбано комп`ютерний комплекс, обладнано комп`ютерний кабінет, підведено телефон для підключення до мережі Інтернет. В 2006 році почав діяти літературний клуб "Автограф", який згуртував довкола себе всі літературно-мистецькі сили Ярмолинеччини. В районній бібліотеці розвинута робота по створенню друкованої продукції, зокрема в 2007 році було розроблено 32 методичних матеріали, брошури, буклети в основному краєзнавчої тематики. В 2008 році до ювілею бібліотеки у читальному залі було зроблено гарний ремонт, оздоблені вікна: бібліотека прийняла святковий вигляд. В 2013 році ЦРБ обслужила 3000 користувачів, з них 1400 - відвідувачі Інтернет-центру. Зараз бібліотеку очолює Слободян Олена Леонідівна.

 

Переглядів: 576 | Додав: svitlana_denisuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів