П`ятниця, 19.04.2024, 07:17
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2021 » Березень » 2 » Ти себе Українкою звала…
15:04
Ти себе Українкою звала…


  25 лютого 2021 року
виповнилося 150 років від дня народження Лесі Українки – видатної української письменниці та громадської діячки, однієї з центральних постатей національної культури. Ювілейний рік Лесі Українки – це нагода привернути увагу до творчості письменниці й актуалізувати її спадок.
Ніжна, але сильна духом, пройнята прометеївським вогнем любові до людей, Леся Українка – неперевершений поет боротьби, поет-патріот. Її твори надихають, додають сил та впевненості. З нагоди дня народження письменниці Лесі Українки у Ярмолинецькій центральній бібліотеці 26 лютого організовано захід «Ти себе Українкою звала…»  і проведені підсумки онлайн–челенджу «Лесина весна», що був оголошений напередодні. На заході були присутні: заступник голови Ярмолинецької селищної ради Іван Березовський, тимчасово виконуючий обов’язки начальника відділу культури, туризму та релігії Сергій Галяс, директор Ярмолинецької центральної бібліотеки Олена Слободян, учасники онлайн–челенджу та гості свята.
  Присутні мали можливість ознайомитися з творчістю поетеси. Вони багато чули про неї, та в котре торкнулися більш ширше її життєвого шляху та творчості. Виразно прозвучали поезії у виконанні читачів  Максима Денисюка, Наталії Олійник, Андрія Попова, Мар’яни Коцюби, Анастасії Трачук, Тимофія і Надії Ляховських, Валерії Мазурець. Присутні відчули легкий сум у ліричний поезії, глибоку любов до рідної землі, неньки України.
Дуже часто, коли йдеться про багатогранність творчої натури письменниці, згадують саме про її музикальність, і цілком закономірно, адже музика для неї – це світ натхнення, праці, джерело духовної сили і філософської мудрості, особливий утаємничений простір душі...
Музичною ноткою у заході були виступи учнів Ярмолинецької школи мистецтв: Карини Білодід з класу бандури, Софії і Ольги Небожинських з класу скрипки та Інни Радецької з класу вокал
   Відкрити для себе Лесю Українку, ближче познайомитися з творчою діяльністю, особистим життям видатної української поетеси читачам бібліотеки пропонує виставка – персоналія "Рядки, що зачепили душу".
    З нагоди 150-річчя від дня народження  Лесі Українки Ярмолинецька центральна бібліотека оголосила онлайн–челендж з декламування віршів Лесі Українки «Лесина весна». Адже ім’я Лесі Українки стало символом мужності, незламного духу, великої сили волі, звідси її друге ім’я – дочка Прометея, співачка досвітніх вогнів. Конкурс був оголошений 16 січня. Конкурс проходив серед дітей та старшого покоління.
Умови конкурсу були:                                                                    

  • Підписатися на сторінку нашої бібліотеки у фейсбук.

  • Записати відео з декламування віршів Лесі Українки і надіслати в приватні повідомлення сторінки у фейсбук, вказавши прізвище, ім’я та вік учасника та надіслати до 16 лютого.

  • З 22 лютого залучити рідних і близьких до голосування.

    Ми розділили усіх учасників на 3 вікові категорії: старша вікова категорія, середня та молодша. Хочемо висловити щирі слова вдячності кожному учаснику за чудове виконання поезії Лесі Українки.
   Нарешті в онлайн–челенджі «Лесина весна», організованому Ярмолинецькою центральною бібліотекою, поставлено фінальну крапку. За кількістю вподобайок було визначено кращих аматорів поезії Лесі Українки. Призи і подарунки знайшли своїх героїв. У номінації старшої  вікової категорії перемогли: Валентина Розгонюк (с. Томашівка), Ольга Цибульська (с. Антонівці) та Ольга Сірман (с. Ясенівка). У номінації середня  вікова категорія перемогли: Анастасія Трачук (с. Томашівка), Зоряна Кирильчук (с. Томашівка) та Дарина Гарбуз (с. Ясенівка). У номінації молодша  вікова категорія перемогли Наталія Олійник (смт. Ярмолинці), Максим Денисюк (смт. Ярмолинці) та Андрій Варгатий (с. Ясенівка). Переможці були нагородженні подарунками завдяки спонсорській допомозі  Громадської організації "За конкретні справи" за підтримки народного депутата України Олександра Гереги.
    Учасники, які брали участь у конкурсі, переймалися складною долею видатної жінки, її стійкою позицією щодо свого народу, її великим нерозділеним коханням. Багато теплих слів можна сказати про кожного з читців, бо ж усі залишили свій неповторний відбиток у нашій пам’яті. Вони не просто декламували вірші, а проживали кожен рядок, кожне поетичне слово, яке передали кожному глядачу онлайн. Усі вкотре переконалися, що слово Лесі Українки надихає і пробуджує в людині найкраще. Ми горді тим, що на нашій землі народилася Леся Українка.
     Поетичне слово Лесі Українки - це найгостріша зброя в боротьбі за визволення нашого народу.
  Найвідоміші вірші Лесі України має знати кожен українець, адже її слова стали "стрілами", що влучали в саме серце несправедливості: викривали всі жахливі діяння влади, говорили про недолю українського народу, звинувачували інтелігенцію у байдужості... Поетеса залишила нам твори, які й нині дарують нам надію та є дороговказом у житті.

Переглядів: 263 | Додав: kypchakolga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Березень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів