П`ятниця, 29.03.2024, 03:26
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

3 березня Всесвітній день письменника 4 березня 75 років від дня народження Володимира Івасюка, українського поета та композитора 9 березня 150 років з дня народження Софії Левицької - української художниці-емігрантки; 9 березня 210 років від дня народження Тараса Шевченка, українського поета, художника,мислителя 21 березня Всесвітній день поезії

Головна » 2022 » Лютий » 11 » Слідами Наполеона Орди
14:52
Слідами Наполеона Орди

Сьогодні виповнюється 215 років від дня народження відомого художника-графіка Наполеона Орди. Завдяки його роботам ми можемо побачити як виглядали подільські та волинські села, містечка та міста понад півтора століття тому, коли ще не було фотографії.

А народився митець 11 лютого 1807 р. в маєтку Вороцевичі Гродненської губернії (нині – Білорусь), в сім'ї збіднілого шляхтича. Через участь у польському повстанні Наполеон у 1833 році був змушений виїхати до Парижа, де навчався в студії відомого пейзажиста П'єра Жирара. Юнак захопився архітектурним пейзажем, а одночасно з цим відвідував музичні класи Фридерика Шопена, який побачив у свого учня великі здібності до музики. Наполеон Орда виправдав сподівання вчителя й написав чимало полонезів, вальсів, пісень, які схвально були прийняті тодішнім музичним світом, зокрема, Ф. Шопеном, Ф. Листом, С. Монюшкою. Виявив Н. Орда й літературні здібності та в 1839 році став членом історико-літературного товариства у Парижі, на засіданнях якого познайомився з багатьма відомими поетами та письменниками, а найбільше заприятелював з Адамом Міцкевичем.
Проте головною справою життя для Наполеона Орди стало малювання, а щоб відшліфувати свою майстерність, він здійснив подорож Європою та зробив чимало графічних та акварельних замальовок. Саме тоді в нього й виникла ідея – детально зафіксувати у своїх малюнках пам'ятки своєї батьківщини – західних губерній Російської імперії.
У 1856 році, скориставшись амністією для учасників польського повстання, Наполеон Орда повернувся в рідні Вороцевичі, а згодом здійснив задумане і почав подорожувати з метою малювання пам'яток архітектури, садиб, парків. Він відвідував губернію за губернією та з протокольною точністю відтворював на папері величезну кількість пам'яток архітектури та історичних місць.
На теренах Волині, Поділля та Київщини Н. Орда зафіксував на папері в акварелях та графічному малюнку 152 міста та садиби. Серед місць нашої області це – Славута, Ізяслав, Плужне, Ляхівці (нині – Білогір’я), Антоніни, Теофіполь, Чорний Острів, Стара Синява, Меджибіж, Летичев, Сатанів, Тарноруда, Дунаївці, Отроків, Маліївці, Ярмолинці, Сутківці, Чорнокозинці, Смотрич, Михайлівка, Віньківці, Зіньків, Кам'янець-Подільський, Жванець, Рихта, Панівці та інших.
Сьогодні важко переоцінити значення графічної спадщини Наполеона Орди. Перш за все – це документальне джерело по історії архітектури, оскільки переважна більшість зображених художником пам'яток втрачена або значно перебудована. Про певні архітектурні ансамблі ми знаємо лише завдяки його літографіям.
У 1873 році власним коштом художник почав видавати «Альбом исторических мест Польши». З 1873 по 1883 роки у восьми випусках цього альбому опубліковано 260 літографій, виконаних із малюнків Наполеона Орди. Кожна літографія містить підпис, зроблений французькою й польською мовами. Літографії, видрукувані в типографії М. Файянса у Варшаві. Однак більшість робіт залишились неопублікованими. Фінансова скрута й царська цензура не дозволили художнику закінчити задумане видання.
Помер визначний художник 26 квітня 1883 р. у Варшаві.
У Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї та Кам'янець-Подільському державному історичному музеї-заповіднику зберігаються деякі літографії малюнків Наполеона Орди.
За матеріалами Сергія Єсюніна
Переглядів: 214 | Додав: kypchakolga | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів