Середа, 24.04.2024, 14:09
Вітаю Вас Гість | RSS

Ярмолинецька центральна бібліотека 

Ярмолинецької селищної ради Хмельницької області

2 квітня Міжнародний день дитячої книги 7 квітня Всесвітній день здоров'я 18 квітня День пам’яток історії та культури 20 квітня День довкілля 23 квітня Всесвітній день книги і авторського права (ЮНЕСКО)

Головна » 2014 » Вересень » 3 » Юні баламутівчани на екскурсії у "Кімнаті казок"
09:41
Юні баламутівчани на екскурсії у "Кімнаті казок"
Наприкінці серпня бібліотекар села Баламутівка Груник Олена організувала поїздку для дітей в Хмельницьку обласну бібліотеку для дітей. В цій бібліотеці довгий час працював видатний земляк села Баламутівка - Дегтяр Іван Іванович.
Іван Іванович Дехтяр народився 27 травня 1920 року в с. Правдівка Ярмолинецького району. З дитинства Іван був допитливою і цікавою дитиною. До війни закінчив школу, педінститут. На фронті був льотчиком, зазнав тяжких поранень, контузії. Нагороджений багатьма медалями і орденами.
Після війни викладав фізику спочатку у Правдівській, а згодом у Баламутівській школах. Звідси розпочався його шлях конструктора і винахідника. В Баламутівській школі було створено гурток юних конструкторів, яким керував Іван Іванович. Визначною подією села у 1958 році стало підняття у повітря планера-вертольота, створеного гуртківцями.
Найвищим злетом творчості було створення в школі робота, якого нарекли ТУПом (телекерований універсальний прилад).
У 1957 році 8 учнів Баламутівської школи першими на Хмельниччині завоювали право бути учасниками Московської Всесоюзної сільськогосподарської виставки і нагороджені медалями ВСГВ. Слава Баламутівської школи рознеслася далеко за межами України: 22 медалі, 46 грамот прикрашали стіни її класів. Працю «відмінника освіти» Івана Дехтяра високо оцінив уряд – нагородив орденом Червоного Трудового Прапора.
Про шкільний гурток писало багато газет. У 1971 році Іван Іванович переїжджає на постійне проживання до м. Хмельницького. Починає працювати в обласній дитячій бібліотеці керівником гуртка технічної творчості, який згодом був перетворений на кімнату казок.
У 1975 році у бібліотеці І. Дехтяр заснував клуб «ФОТОН», кімната де розмістився клуб, згодом перетворилася на маленьку казкову країну. З’явився робот «Кібер», «голова професора Доуеля», «лампа Аладіна», «механічний колобок» та багато інших дивацтв. На екскурсію до бібліотеки приїжджали діти з сусідніх областей, тут побували навіть гості з Америки. Книгозбірню відвідали делегації десятків областей, республік, країн.
В Івана Івановича був свій принцип роботи з дітьми. Найперше – це посіяти в дитячих душах зерна цікавості до книги, до науки, до життя.
Це і слугувало причиною цієї поїздки. Дітей радо зустріли працівники бібліотеки на чолі з директором Черноус В.Ю. Зробивши екскурсію по всіх залах бібліотеки, дітей вразила «Кімната казок». Ця кімната зроблена та облаштована дуже цікаво. Також баламутівчани взяли участь в флеш-мобі та конкурсі малюнка, який був приурочений до Дня Незалежності України.
Поїздка вдалася.
Переглядів: 618 | Додав: irusYa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Меню сайту
Інформація про нас
ЦРБ

смт. Ярмолинці площа 600-річчя Ярмолинець, 1А

тел.2-15-67(відділ обслуговування)

E-Mail:cbs.yar@gmail.com

Чекаємо на Вас

понеділок – п’ятниця: з 8:00 до 18:00

неділя: з 9:00 до 16:00 без перерви

Пошук
Поділіться нами у:
Загиблі воїни
Герої АТО

Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Е-урядування
Е-урядування

Безкоштовний Wi-Fi

Погода
Архів записів